Σάββατο, 24 Αυγούστου 2019 13:07

Καλαμάτα: Ημερολόγιο Καλοκαιριού

Γράφτηκε από την
Καλαμάτα: Ημερολόγιο Καλοκαιριού

 

Γράφει ο Νεκτάριος Καλαντζής*

Δύο ώρες πλέον μόνο από την Αθήνα η Καλαμάτα και την επισκέπτομαι για ένα Σαββατοκύριακο.

Σάββατο πρωί, φθάνω στο κέντρο της πόλης και την κεντρική πλατεία. Πάω στο «Luna» για brunch, μέσα στη στοά, από τα ωραιότερα μαγαζιά της πόλης, στην αρχή της πεζοδρομημένης Αριστομένους. Η επιλογή για πρωινό καφέ στην πλατεία είναι δύσκολη, μιας και η «Bistroteca» και το «Platea», με την εντυπωσιακή αρχιτεκτονική τους εξωτερικά και την εσωτερική τους διακόσμηση αποτελούν κόσμημα για την πόλη.

Μετά τον καφέ στην κεντρική πλατεία κατευθύνομαι προς την παραλία, με τα νεοκλασικά, όπως το ανακαινισμένο «Πανελλήνιον» στον μόλο. Επειτα αφού περάσω από το λιμάνι με τη «Μαύρη Θύελλα», το παλιό τελωνείο και το κτήριο των ΕΛΤΑ, βλέπω τα παραλιακά καφέ κατά μήκος της Ναυαρίνου. Αφού περάσω τα ξενοδοχεία «Pharae» και «Haikos» και την εκκλησία της Αναστάσεως, εντυπωσιάζομαι σπό το σπίτι της οικογένειας Καρέλια, με τις λεμονιές και τον μεγάλο κήπο. Φθάνω ως το πεντάστερο «Horizon Blue» με τη λιτή αρχιτεκτονική, περνάω το αγαπημένο «Elite», μιας και η πισίνα του αποτελεί όαση γα την πόλη, για όσους δεν επιλέγουν τη θάλασσα. Βλέπω το «Εσπέρια», ίσως οι καλυτεροι μεζέδες στην πόλη σε πολύ όμορφο σημείο, και αφού περάσω το «Filoxenia» επιστρέφω για ένα μπάνιο στην Αλμύρα.

Νωρίς το απόγευμα για φαγητό, επιλέγω να πάω στην «Αγριλιά» στη Βέργα, όπου από τον κήπο της έχω θέα όλη την πόλη, με πολύ καλό φαγητό. Καλή επιλογή για ψάρι επίσης ο «Κουρκουτάς», το «Ξημέρωμα» μπροστά στην παραλία προς Βέργα.

Επιστρέφω στην πόλη και αφού πιω έναν καφέ στο «Στολίδι» με την υπέροχη αυλή, περπατώ στην πλατεία, όπου λίγο πίσω βλέπω το εντυπωσιακό κτήριο της Σχολής Χορού και το κτήριο της Τράπεζας της Ελλάδος. Από την πεζοδρομημένη Αριστομένους με τα μαγαζιά, βλέπω το νεοκλασικό Δημαρχείο, το ξενοδοχείο «Rex», τα νεοκλασικά που έγιναν μαγαζιά, και φθάνω ως την πλατεία 23ης Μαρτίου, με το ιστορικό εκκλησάκι των Αγίων Αποστόλων στο κέντρο, το Αρχαιολογικό Μουσείο, τα μαγαζιά με τα καπέλα και τα μαντήλια, τη vintage γωνιά του Τζίμη με τα σουβλάκια, το στενάκι όπου υπήρχε κάποτε η «Μυλόπετρα», το σιντριβάνι και τα νυχτερινά μαγαζιά και τα φαγάδικα γύρω του.

Ανεβαίνω προς την εντυπωσιακά φωτισμένη εκκλησία της Υπαπαντής, βλέπω τις προτομές των δεσποτάδων, ανεβαίνω τα σκαλιά όπου βρίσκεται το Δημοτικό Ωδείο και πάω προς το Κάστρο.

Επιστρέφω και αφού πάρω παγωτό από τον «Αθανασίου» στην παραλία, περπατώ στον μόλο με τον κόσμο, έχοντας το παγωτό στο χέρι. Μετά πάω για ένα άπερολ σπριτζ στην όμορφη αυλή του «Bocca», πριν ανέβω για το δεύτερο στη Βέργα και στο «Arossa», έχοντας θέα όλη τη νυχτερινή Καλαμάτα, υπό τους ήχους ξένης μουσικής.

Πιο νωρίς, η καλύτερη επιλογή να δει κάποιος το ηλιοβασίλεμα είναι από το «Καστράκι», ένα εντυπωσιακό κάστρο φτιαγμένο για καφέ ανάμεσα στις πολεμίστρες και τους προμαχώνες.

Επόμενο πρωί, πίνω καφέ στο «Bistroteca», κάνω μια βόλτα στα καφέ της Ιατροπούλου, πάω για μπάνιο λίγο πιο έξω, στη Σάνταβα, και αφού δοκιμάσω burger με γουρουνοπούλα στο «Κάρδαμο», πάω μια βόλτα ως τη μαρίνα για καφέ, αφού κάνω μια στάση πρώτα στο Πάρκο Σιδηροδρόμων, δω το εντυπωσιακό Μέγαρο Χορού της πόλης και θαυμάσω κάποια από τα νεοκλασικά της, παλιά με μεγάλους κήπους και ωραία κάγκελα, που έζησαν στιγμές δόξας παλαιότερα.

Φεύγω από την πόλη αφού πάρω μαζί μου παστέλια από του «Λάμπου» κι αφού δοκιμάσω το περιβόητο τοπικό ελαιόλαδο και τις ελιές, όπως και τα σύκα.

Η Καλαμάτα είναι από τις πιο όμορφες πόλεις να επισκεφθεί κάποιος για Σαββατοκύριακό, έχοντας όλες τις επιλογές. Θάλασσα, βουνό, φαγητό και διασκέδαση. Μια πόλη ζωντανή και όμορφη.

 

* Ο Νεκτάριος Καλαντζής είναι οικονομολόγος - κοινωνιολόγος, δημοτικός σύμβουλος Παλλήνης


NEWSLETTER