Παρασκευή, 06 Σεπτεμβρίου 2019 16:30

3η Σεπτέμβρη, ιστορική μνήμη - ιστορικές ευθύνες

Γράφτηκε από την
3η Σεπτέμβρη, ιστορική μνήμη - ιστορικές ευθύνες

Του Αλέξανδρου Απ. Βλαχογιάννη

Υπάρχουν στιγμές, γεγονότα, ημέρες, που παραμένουν ανεξίτηλα στη μνήμη και όταν ανατρέχεις σ’ αυτές αισθάνεσαι δέος και υποκλίνεσαι στους πρωταγωνιστές.

Τέτοια στιγμή, τέτοιο γεγονός, τέτοια ημέρα ήταν, είναι και παραμένει η 3η Σεπτέμβρη του 1974 για όλους τους πολίτες, για ολόκληρο τον ελληνικό λαό, πολύ δε περισσότερο για όλους εμάς που μας ενέπνευσε η διακήρυξη του Ανδρέα Παπανδρέου και η ίδρυση του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος-ΠΑΣΟΚ. Ιστορική στιγμή που έμελλε να αλλάξει τον ρου της ιστορίας και να διαμορφώσει νέες και πρωτόγνωρες συνθήκες σε πολιτικό, κοινωνικό, οικονομικό και εθνικό επίπεδο.

Το ΠΑΣΟΚ άφησε ανεξίτηλη τη σφραγίδα του ως αντιπολίτευση τα πρώτα μεταπολιτευτικά χρόνια και διαμόρφωσε τον νέο πολιτικό, οικονομικό και κοινωνικό χάρτη στα είκοσι περίπου χρόνια διακυβέρνησής του, καταγράφοντας σαφέστατα θετικό πρόσημο για τους πολίτες, την κοινωνία, τους θεσμούς, την πατρίδα. Το ΠΑΣΟΚ από την ίδρυσή του υπηρέτησε με συνέπεια τα λαϊκά συμφέροντα και καμία κρίση, συγκυρία ή και λάθη που παρατηρήθηκαν στην άσκηση πολιτικής δεν είναι ικανά να το εξαφανίσουν από το πολιτικό προσκήνιο, προσφέροντας τον προοδευτικό-σοσιαλιστικό χώρο σε νεόκοπους κακέκτυπους αντιγραφείς ή υποκατάστατα που από το 2012 ανεπιτυχώς προσπάθησαν να καλύψουν το χώρο. Το ΠΑΣΟΚ ως γνήσιο λαϊκό-σοσιαλιστικό κίνημα οφείλει να αναπτύξει την πολιτική του και να επανασυνδεθεί με τις δυνάμεις της εργασίας, της διανόησης, τη νεολαία, τα κοινωνικά κινήματα και με δημοκρατικές εσωτερικές διαδικασίες να προχωρήσει στην πολιτική και οργανωτική του ανασυγκρότηση απευθυνόμενο σε όλους τους Ελληνες με οδηγό και πυξίδα τη διακήρυξη της 3ης Σεπτέμβρη, με τις αναγκαίες προσαρμογές στις παρούσες συνθήκες, 45 χρόνια μετά.

Η κρίση δεν είναι ικανή να διαλύσει και να σβήσει από τον πολιτικό χάρτη τον πολιτικό σχηματισμό που με τα κινηματικά του χαρακτηριστικά πρωταγωνίστησε τα 40 τελευταία χρόνια, εδραίωσε τη δημοκρατία, θωράκισε θεσμικά τη χώρα και έδωσε ρόλο και χώρο σε κάθε Ελληνα πολίτη. Οσοι συμμετείχαμε και είχαμε την τιμή να είμαστε μέλη, φίλοι, ψηφοφόροι του λαογέννητου κινήματος, δεν δικαιούμαστε να το χαρίσουμε ούτε να επιτρέψουμε το χλευασμό και την απαξίωσή του που επιχειρήθηκαν και επιχειρούνται από εκείνους που εκμεταλλεύονται και επικαλούνται προσωπικές πολιτικές ελάχιστων στελεχών.

Το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ και με τις κατάλληλες και αναγκαίες πρωτοβουλίες θα είναι ενωμένο και δυνατό για να επιτελέσει το έργο που του επιφυλάσσει ο ιστορικός του ρόλος, για εθνική ανεξαρτησία, λαϊκή κυριαρχία, κοινωνική δικαιοσύνη.


NEWSLETTER