Τρίτη, 17 Σεπτεμβρίου 2019 13:20

Κρίνονται για όσα έπραξαν, όχι για τα λόγια

Γράφτηκε από τον

Μην περιμένετε από εμένα να ασχολούμαι, αφιερώνοντας πολύ χρόνο και χώρο από τη στήλη με όσα λέει τώρα που βρίσκεται ξανά στην αντιπολίτευση ο κ. Τσίπρας.

Θα ασχολούμαι μόνο όταν τα λεγόμενά τους, είτε του ίδιου είτε άλλων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, είτε πυροδοτούν ενέργειες των “μπαχαλάκηδων”, είτε υπονομεύουν τη θέση της κυβέρνησης έναντι ξένων συμφερόντων. Στο κάτω-κάτω ο κ. Τσίπρας είναι ο ηττημένος των εκλογών. Και ο ηττημένος δικαιούται να λέει και καμιά κουβέντα παραπάνω.

Εκείνο που δεν δικαιούνται ο Αλέξης Τσίπρας και οι στενοί συνεργάτες του είναι να εμφανίζονται και ως τιμητές. Να ομιλούν με ύφος κατηγόρου, όταν είναι κατηγορούμενοι για πολλά από εκείνα που διέπραξαν εις βάρος του ελληνικού λαού και εναντίον των θεσμών και των λειτουργιών του πολιτεύματος.

Ενα κτυπητό παράδειγμα η λεηλασία σε βάρος των συνταξιούχων, με τις παράνομες κρατήσεις τόσο από την κύρια όσο και από τις επικουρικές συντάξεις. Για την οποία τώρα εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι περιμένουν με αγωνία να δικαιωθούν από το ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο, η απόφαση του οποίου αναμένεται εντός των προσεχών ημερών. Μια λεηλασία που προστίθεται στις υπόλοιπες, με τις οποίες κατάφεραν να εμφανίζουν τα πλεονάσματα για τα οποία υπερηφανεύονται, χωρίς να ντρέπονται καθόλου για το ότι όλα αυτά ήταν προϊόν λεηλασίας και κλοπής.

Αλλο παράδειγμα οι σκανδαλώδεις επεμβάσεις του “συστήματος Ρασπούτιν” στη δικαιοσύνη. Οι οποίες περιγράφονται γλαφυρότατα στην εκ 32 σελίδων αναφορά του τέως επόπτου της Εισαγγελίας Διαφθοράς κ. Αγγελή. Υπόθεση που τώρα έρχεται στη Βουλή -και δεν μπορώ να πω αν θα φθάσει ως τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής. Αμφιβάλλω άλλωστε αν χρειάζεται. Η Βουλή πρέπει να λειτουργεί κυρίως για την παραγωγή νομοθετικού έργου και με άνεση κοινοβουλευτικού ελέγχου σε συνθήκες διαφάνειας. Δεν είναι δική της δουλειά να παριστάνει το δικαστήριο.

Ελπίζω ότι η σημερινή πλειοψηφία θα απαντήσει στο διαβιβαστικό έγγραφο του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου με το αυτονόητο: Κάντε το καθήκον σας ως φυσικοί δικαστές. Αρκεί βεβαίως οι εγκαλούμενοι για το στήσιμο της πολιτικής εκδοχής του σκανδάλου Novartis να έχουν τη γενναιότητα να τεθούν στη διάθεση των φυσικών δικαστών και να μην κρύβονται πίσω από τον νόμο περί ευθύνης υπουργών. Να έχουν την ευθιξία οι Τσίπρας, Παπαγγελόπουλος και Πολάκης να μην αναζητούν ειδική προστασία έναντι των ανακριτών.

 

Γ. Π. Μασσαβέτας

giorgis@massavetas.gr