Πέμπτη, 03 Οκτωβρίου 2019 15:29

Αλίμονο στη δημοσιογραφία …άνευ επαφής

Γράφτηκε από τον
Αλίμονο στη δημοσιογραφία …άνευ επαφής

Βαστάτε Τούρκοι τ’ άλογα. Σιγά συνάδελφοι με τους τίτλους και τα στερεότυπά σας. Οποιος Ελληνας ζει στο εξωτερικό ή σε ορεινά χωριά και θέλει να ενημερωθεί από ελληνικές ιστοσελίδες, θα πάρει μια πλήρως διαστρεβλωμένη εικόνα της πραγματικότητας.

Αντιγράφω τρεις τίτλους από ιστοσελίδες εφημερίδων: «Λουκέτο σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα» μας…ενημερώνει «Το Βήμα». Κατά «Τα Νέα» το αποτέλεσμα της απεργίας είναι ότι «Κατεβάζει ρολά η χώρα». Ενώ «Παραλύει σήμερα η χώρα» για την «Contra News», τη νέα «Αυριανή».

Εκανα χθες μια βόλτα στην ευρύτερη περιοχή, έτσι για να δω πόση σχέση έχουν με την πραγματικότητα αυτά τα στερεότυπα που αναπαράγονται συνεχώς και επιπολαίως. Δούλευαν οι πάντες. Από τους φούρνους έως τα καταστήματα τροφίμων. Από τις τράπεζες έως τη… βαριά βιομηχανία μας, τις καφετέριες. Από τα άφθονα καταστήματα επιδιόρθωσης ενδυμάτων ή υποδημάτων, έως τα καταστήματα ηλεκτρονικών. Πού τα είδαν τα κατεβασμένα ρολά και την παράλυση της χώρας; Ασφαλώς θα υπήρχαν κάποια έρημα γραφεία στον δημόσιο τομέα, είτε σε κάποιες ΔΕΚΟ που δεν έχουν ακόμη ιδιωτικοποιηθεί. Αλλά αυτό δεν είναι είδηση. Ούτε «ρημάζει» η χώρα από τους ολίγους δημόσιους απεργούς.

Εκεί που πράγματι υπήρχε πρόβλημα ήταν στις αστικές συγκοινωνίες. Οι καλοδιορισμένοι του μετρό ήταν το «βαρύ πυροβολικό» της απεργίας. Μόνο που οι βολές αυτού του πυροβολικού απλώς ταλαιπώρησαν όσους πήγαιναν στη δουλειά τους. Δεν έπληξαν την εξουσία, της οποίας μάλλον «δεν ίδρωσε το αυτί» παρακολουθώντας την τόσο αναιμική συγκέντρωση της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ. Με μοναδική ζωηρή παρουσία, ως συνήθως, τη συγκέντρωση και την πορεία του ΠΑΜΕ, μετωπικής οργάνωσης του ΚΚΕ, που κινητοποιεί τις δυνάμεις του στον μέγιστο δυνατό βαθμό, χωρίς αυτό να αλλάζει τον πολιτικό χάρτη της χώρας. Παραμένει δυναμική έκφραση ενός ποσοστού περί το 6%.

Τα στερεότυπα είναι μια εύκολη λύση, αλλά δεν αποδίδουν την πραγματικότητα. Και τελικώς συνεισφέρουν κατά τρόπο δραματικό στην απαξίωση των μέσων ενημέρωσης και της δημοσιογραφίας. Οταν κατηγορούμε τους πολιτικούς για ελλιπή επαφή με την πραγματικότητα, πρέπει να φροντίζουμε ώστε να μην κάνουμε το ίδιο.

Για την ιστορία αναφέρω τι διαπίστωσα από τη βόλτα μου: Από τα εκατοντάδες καταστήματα της περιοχής μόνο μια καφετέρια, η «Παντιέρα», είχε κατεβάσει ρολά. Και αυτό επειδή ο ιδιοκτήτης της, ο Γρηγόρης, είναι γνωστό τοπικό στέλεχος του ΚΚΕ.

Ας προσγειωθούμε λίγο.

 

 

Γ. Π. Μασσαβέτας

giorgis@massavetas.gr

 


NEWSLETTER