Σάββατο, 12 Οκτωβρίου 2019 18:02

Θα πληρώσουμε τις παράπλευρες απώλειές τους

Γράφτηκε από τον
Θα πληρώσουμε τις παράπλευρες απώλειές τους

Η, ευλογημένη από τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, εισβολή της Τουρκίας στα συριακά εδάφη, όπου ζουν εκατομμύρια άνθρωποι κουρδικής καταγωγής, θα έχει, δυστυχώς, αμεσότατες συνέπειες και για την πατρίδα μας.

Και πολύ φοβάμαι ότι, όσο και να προσπαθήσει η νέα κυβέρνηση να προετοιμάσει την χώρα για την αντιμετώπιση αυτών των συνεπειών, η κατάσταση θα είναι εξαιρετικώς δύσκολο να τεθεί υπό πλήρη έλεγχο.

Αν πριν από την εισβολή αυτή είχαμε μια διόγκωση των νέων αφίξεων προσφύγων και μεταναστών, κυρίως στα νησιά μας αλλά και στον Εβρο, φαντασθείτε τι έχει να γίνει όταν χιλιάδες άμαχοι θα προσπαθούν να σωθούν από τα πυρά των τουρκικών στρατευμάτων εισβολής και κατοχής, ώστε να μην καταγράφονται στις πολεμικές ανακοινώσεις ως…παράπλευρες απώλειες. Και αυτή την φορά θα πρόκειται, αναμφισβητήτως, για εκατό τοις εκατό πρόσφυγες.

Αλλά δεν είναι μόνον τα πρακτικά προβλήματα που θα ανακύψουν, από το γεγονός ότι θα πρέπει να σηκώσουμε το βάρος της φιλοξενίας χιλιάδων ανθρώπων. Είναι και οι κίνδυνοι που απορρέουν από την αναγνώριση, εκ μέρους της σύμμαχής μας χώρας, των ΗΠΑ, ενός ρόλου περιφερειακού χωροφύλακα στο καθεστώς της Αγκυρας. Η εισβολή και κατοχή σε εδάφη μιας άλλης χώρας, της Συρίας, όπου δεν ζουν Τούρκοι «ομογενείς» του Ερντογαν, λειτουργεί ως αναγνώριση του «δικαιώματος» της εισβολής στην μαρτυρική Κύπρο, κατά μείζονα λόγο, αφού εκεί υπάρχουν και Τούρκοι το γένος.

Το χειρότερο όμως όλων είναι ο τρόπος που αντιδρούν κορυφαίοι ευρωπαϊκοί θεσμοί και πολιτικοί ηγέτες. Αλλά και άλλοι θεσμικοί παράγοντες της Δύσης, όπως το ΝΑΤΟ, ο γενικός γραμματέας του οποίου, ο Δανός Γενς Στόλτενμπεργκ, το μόνο που βρήκε να πει ήταν μια… σύσταση, προς όλες τις πλευρές για «αυτοσυγκράτηση». Βάζοντας στην ίδια μοίρα τον επιτιθέμενο με τα θύματά του. Και δυστυχώς δεν είναι ο μόνος. Πάλι καλά που η Νορβηγία και η Σουηδία ανακοίνωσαν ότι αναστέλλουν τις πωλήσεις όπλων προς την Τουρκία.

Απομένει να δούμε αν, κατά την σύνοδο κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που θα γίνει σε λίγες μέρες, εκτός από ευχολόγια και φραστικές καταδίκες, θα υπάρξουν και πρακτικά μέτρα κατά της Τουρκίας. Δεν αρκούν πια οι… αγιασμοί. Χρειάζονται και γάτες για την αντιμετώπιση αυτού του επικίνδυνου τρωκτικού. Συγκεκριμένα μέτρα που θα πονέσουν τον σουλτάνο Ερντογαν και τους μιλιταριστές πασάδες του.

 

Γ. Π. Μασσαβέτας

giorgis@massavetas.gr

 


NEWSLETTER