Παρασκευή, 25 Οκτωβρίου 2019 13:05

Ευτυχώς υπάρχει αντίδραση

Γράφτηκε από τον

 

 

Περιμένοντας τα αποτελέσματα της συνάντησης του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του υπουργού Ανάπτυξης Αδωνη Γεωργιάδη με τους επικεφαλής των τραπεζών, δεν μπορώ παρά να εκφράσω την ικανοποίησή μου για το γεγονός ότι η κυβέρνηση αντέδρασε.

Οτι εξέφρασε τη δυσφορία της για τις υπερβολικές αυξήσεις στις χρεώσεις των τραπεζών εις βάρος των καταναλωτών, για όλες τις μορφές των ηλεκτρονικών συναλλαγών.

Υπό άλλες συνθήκες θα ήταν σύνηθες η μεν κυβέρνηση να «κάνει το κορόιδο», κάνοντας το χατίρι των τραπεζών, το δε βάρος των αντιδράσεων να το σηκώνει κάποιο ή κάποια κόμματα της αντιπολίτευσης. Εδώ όμως ζούμε καινούργιες καταστάσεις. Η αξιωματική αντιπολίτευση, έχοντας βυθιστεί στις ενδοσκοπήσεις της για την ανάλυση του εκλογικού αποτελέσματος, δεν έδειξε κανένα ουσιαστικό ενδιαφέρον για την υπόθεση, την οποία κατήγγειλα με δύο δημοσιεύματά μου πριν λίγες ημέρες, με τους τίτλους «Η νέα ληστεία των τραπεζών» και η «Η νέα ληστεία των τραπεζών επαυξάνεται». Αντιθέτως, αποδείχθηκε πιο ευαίσθητη η κυβέρνηση και προσωπικώς ο πρωθυπουργός.

Θυμίζω μία μόνο παράγραφο από το πρώτο δημοσίευμα, διότι αναμένω ακριβώς μια απάντηση, ως αποτέλεσμα αυτής της συνάντησης πρωθυπουργού και τραπεζιτών επί του βασικού θέματος που έθεσα: Την παραβίαση κάθε έννοιας λογικής και, κυρίως, αναλογικότητας με την επιβολή… κεφαλικού τέλους για κάθε ανάληψη, ανεξαρτήτως του ύψους της ανάληψης:

«Εμ γλιτώνουν τη φασαρία της ανάληψης με βιβλιάριο, εμ κερδίζουν με αυτό τον τρόπο από τη μείωση του προσωπικού, αλλά θέλουν και να πάρουν... μίζα επειδή μας... διευκολύνουν να πάρουμε τα λεφτά μας. Και τι μίζα. Κατά παράβαση κάθε έννοιας αναλογικότητας. Είτε τραβήξεις πεντακόσια ευρώ, είτε ένα εικοσάρικο από ΑΤΜ άλλης τράπεζας, σου χρεώνουν από 2,5 έως 3 ευρώ. Δηλαδή στο πεντακοσάρικο το ποσοστό «προμήθειας» είναι 0,6%, ενώ στο εικοσάρικο εκτινάσσεται στο 15%».

Δεν είναι ούτε δίκαιο ούτε λογικό να πληρώνεις το ίδιο «χαράτσι», είτε σηκώνεις από ένα ΑΤΜ ένα χιλιάρικο είτε ένα… εικοσάρικο. Ούτε είναι «δίκαιο και ηθικό» να επιβάλλονται αλλεπάλληλες χρεώσεις για κάθε κίνηση, ακόμη και ενημερωτική, όταν η πολιτεία διευρύνει με τους νόμους της την υποχρέωση τόσο των επιχειρήσεων όσο και των απλών πολιτών να κάνουν όλο και περισσότερο τις συναλλαγές τους ηλεκτρονικώς και όχι με μετρητά.

Περιμένω να δω τι θα αποδώσει η συνάντηση και θα επανέλθω, χωρίς ανοχή απέναντι στους λήσταρχους.

 

Γ. Π. Μασσαβέτας

giorgis@massavetas.gr