Τρίτη, 03 Δεκεμβρίου 2019 22:36

Οι προκλήσεις και η πραγματικότητα

Γράφτηκε από την
Οι προκλήσεις και η πραγματικότητα

 

Του Ιωάννη Γ. Πάζιου*

Διανύουμε ήδη την 4η βιομηχανική επανάσταση, οι ανισότητες οξύνονται, οι μορφές εργασίας ελαστικοποιούνται, η διαδικασία παραγωγής μεταμορφώνεται / εξελίσσεται, οι γεωπολιτικοί συσχετισμοί μεταβάλλονται, ο θρησκευτικός φονταμενταλισμός εξ ανατολών καραδοκεί, οι μεταναστευτικές ροές διαμορφώνουν μια νέα γεωγραφία, ο καπιταλισμός ανακαλύπτει το blockchain και την τεχνητή νοημοσύνη, ο αγρότης την ευφυή γεωργία, η κλιματική αλλαγή είναι πανταχού παρούσα με τις συνέπειές της, η ασφαλιστική και δημογραφική βόμβα στη χώρα μας απασφαλίζεται μέρα με τη μέρα, το δίχτυ πρόνοιας και ασφάλειας έχει ήδη ξεχειλώσει, η ανάγκη για περισσότερη δημοκρατία μέσα σε ολιγαρχικές αντιλήψεις, πράξεις και δομές μεγαλώνει, η ανάγκη για δημοκρατική λογοδοσία εξίσου, η συνεννόηση στα στοιχειώδη ακόμα αποτελεί ζητούμενο, ο θεσμός του κράτους αδυνατεί να διαμορφώσει τις εξελίξεις, ο εθνικολαϊκισμός απλώνεται ως ενστικτώδη αντίδραση παντού, οι δομές πάσχουν, η παιδεία στερείται παιδείας και ο κόσμος αναζητά μια υποψία ελπίδας...

Οι απαντήσεις σε αυτά τα ζητήματα θα καθορίσουν εν πολλοίς την πολιτική στάση καθενός. Τα ταυτοτικά ζητήματα της ελληνικής αλλά και της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας είναι αφετηριακώς κοινά... Η ψηφιακή τεχνολογία ίσως δώσει την λύση αν και πρόσκαιρα πέφτει θύμα της έλλειψης παιδείας, ωστόσο εκεί βρίσκεται ο δρόμος: στην διάχυση της πληροφορίας, στο φως, στο φιλτράρισμα, στην διαύγεια, τους διαφανείς κανόνες, εκεί θα μπουν οι βάσεις δημοκρατικού μετασχηματισμού και εμβάθυνσης. Οταν όλα αυτά μπολιάσουν μια δομή ανοιχτή και δημοκρατική, που θα θέσει προτεραιότητα την αλλαγή παραδείγματος. Την πολιτική με αρχές, με ρεαλιστικές απαντήσεις βάσει στρατηγικού σχεδίου. Με πρόσωπα που εμπνέουν και κομίζουν μια νέα κουλτούρα, έχοντας το υπόβαθρο να σχεδιάζουν λύσεις και να αναζητήσουν συνέργειες μακριά από ηγεμονισμούς, νεποτισμό, ελιτισμό και καμαρίλα.

Οταν απομακρυνθούν τα μωροφιλόδοξα βαρίδια, οι αριβίστες και όσοι έχουν κλείσει προ πολλού τον κύκλο προσφοράς τους, ίσως ανατάξουμε τον προοδευτικό χώρο και την χώρα, διεκδικώντας τις αριστερές κοινωνικές στοχεύσεις μέχρι του σημείου που μας επιτρέπει ο δημοσιονομικός πολιτικός μας βορράς. 

Μέχρι τότε δυστυχώς ο ευρύτερος προοδευτικός χώρος θα είναι ένα άνοστο πολιτικό μπριάμ!

* Ο Ιωάννης Γ. Πάζιος είναι Γεωγράφος - πρώην Γραμματέας της Ν.Ε. ΠΑΣΟΚ Μεσσηνίας


NEWSLETTER