Πέμπτη, 05 Δεκεμβρίου 2019 19:36

Η νομοθέτηση για τα 5G

Γράφτηκε από την
Η νομοθέτηση για τα 5G

Μήπως είναι λάθος ή πρόωρη η νομοθέτηση των ακτινοβολιών 5G και Internet of Things (IoT) στο δικαιικό μας σύστημα;

Ενα νέο δεδομένο σχετικά με την 5G και Internet of Things (IoT) ακτινοβολίες που βρίσκονται υπό συζήτηση τον τελευταίο καιρό στην Καλαμάτα είναι και η συμπερίληψη του όρου “5G” και “Internet of Things” στο Νέο Αναπτυξιακό Νόμο (παραγρ. 1 του άρθρου 43 του Νόμου 4635/2019 ΦΕΚ Α.΄167. Το κείμενο του άρθρου είναι αυτούσιο πιο κάτω:

Νόμος 4635/2019 ΦΕΚ Α’ 167

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Β’

ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΕΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ

Αρθρο 43 Εθνικό Ευρυζωνικό Σχέδιο.

1. Το Εθνικό Ευρυζωνικό Σχέδιο αποτελεί τον οδικό χάρτη για την ανάπτυξη σύγχρονων δικτυακών υποδομών στη χώρα, συμπεριλαμβανομένων, ιδίως των δικτύων οπτικών ινών, των δικτύων πέμπτης γενιάς (5G), των δικτύων WiFi, των υποδομών έξυπνων πόλεων, των υποδομών για διαδρόμους έξυπνης αυτοματοποιημένης οδήγησης και των πάσης φύσεως υποδομών σταθερών, ασυρματικών και δορυφορικών δικτύων τηλεπικοινωνιών, καθώς και των εξειδικευμένων δικτύων που λειτουργούν ως διαδίκτυο των πραγμάτων (ΙοΤ, Internet of Things).

Και τώρα τι μέλλει γενέσθαι;

Τώρα θα έχουμε δύο Internet; Το ένα των προσώπων και το άλλο των πραγμάτων;

Μήπως τρέχουμε με πολύ μεγάλη «φούρια»; Μήπως χρειάζεται να βάλουμε λίγο φρένο;

Κανονικά, η κυβέρνηση για να έχει ενσωματώσει στο ελληνικό δικαιικό σύστημα την έννοια του 5G και του Internet of Things θα πρέπει να έχει όλα τα αδιάσειστα επιστημονικά δεδομένα και τις σχετικές μελέτες για τη μη επικινδυνότητα της συγκεκριμένης ακτινοβολίας και θα πρέπει να τα παρουσιάσει, ώστε να πειστούν οι πολίτες ότι δεν διακινδυνεύεται η υγεία τους αλλά και η υγεία των οικοσυστημάτων.

Ευχόμαστε να μη συμβαίνει κάτι το επικίνδυνο, ότι δηλ. η τεχνολογία αυτή δεν είναι ασφαλής.

Αλλά για να πειστούν οι πολίτες δεν φτάνει μόνο μια γενική ανακοίνωση στα ΜΜΕ του κυβερνητικού εκπροσώπου. Απαιτούνται έγγραφα βεβαίας χρονολογίας από τα αρμόδια υπουργεία και τις αρμόδιες δημόσιες διοικητικές αρχές που έχουν την νόμιμη εξουσιοδότηση για την έρευνα και την υπογραφή των σχετικών εκθέσεων που θα έχουν τεκμηριωθεί επιστημονικά και με πλήρη την πρόσφατη παγκόσμια βιβλιογραφία επί του θέματος.

Αναμένουμε αυτές τις εκθέσεις ό,τι κι αν περιέχουν, αλλά θα πρέπει να καταλήγουν ρητά, ότι είτε αυτές oι τεχνολογίες είναι πλήρως ασφαλείς ή ότι δεν είναι ασφαλείς ή ότι ακόμα μέχρι σήμερα «τρέχουν» επιστημονικές έρευνες και τίποτα δεν είναι οριστικό και εφαρμόσιμο.

Αλλως αν αποδειχτεί ότι οι λειτουργίες της ακτινοβολίας 5G και του Internet of Things είναι επικίνδυνες ή αν υπάρχουν διαφωνίες στην επιστημονική κοινότητα, και σύμφωνα με την αρχή της πρόληψης, θα πρέπει άμεσα από τη Βουλή των Ελλήνων να απαλειφθεί η διάταξη που έχει περιληφθεί στο άρθρο 43 και αφορά τις ανώριμες επιστημονικά ακτινοβολίες, που είναι και καθολικό αίτημα της κοινωνίας αφού αφορούν θέματα υγείας και προστασίας του περιβάλλοντος και των οικοσυστημάτων.

 

Στέφανος Λεων. Κουνιάδος

Νομικός


NEWSLETTER