Παρασκευή, 06 Δεκεμβρίου 2019 16:14

Αποκλειστικά από δημόσιο φορέα τηλεπικοινωνιών το 5G

Γράφτηκε από την

Του Δημήτρη Οικονομάκου

Δημοτικού συμβούλου Καλαμάτας με τη “Λαϊκή Συσπείρωση”

 

Για την τοποθέτηση της “Λαϊκής Συσπείρωσης” στο πρόσφατο Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας που αποφάσισε τη διακοπή της σύμβασης για το 5G δίκτυο με τη Wind και το κινέζικο μονοπώλιο Huawei.

 

Τι είναι τα δίκτυα 5G καταρχήν; Τα δίκτυα 5ης γενιάς δίνουν τη δυνατότητα μεταφοράς δεδομένων σε πολύ υψηλές ταχύτητες, έως και 100 φορές ταχύτερες από τα σημερινά 4G δίκτυα, καθώς και της ασύρματης σύνδεσης εκατοντάδων ηλεκτρονικών συσκευών ταυτόχρονα. Υπολογίζεται ότι τα νέα τηλεπικοινωνιακά δίκτυα θα εξυπηρετούν μέχρι και ένα εκατομμύριο διασυνδεδεμένες ηλεκτρονικές συσκευές ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο, αύξηση περίπου 1.000 φορές σε σχέση με σήμερα. Γίνεται εύκολα κατανοητός ο τεράστιος αντίκτυπος που θα έχει αυτό σε μια σειρά άλλους τομείς της οικονομίας όπως οι μεταφορές, η ενέργεια, η υγεία, η εφοδιαστική αλυσίδα (logistics), η βιομηχανία, ο τομέας των μέσων ενημέρωσης και της ψυχαγωγίας.

Αυτή τη στιγμή προβάδισμα φαίνεται να έχει η κινέζικη πολυεθνική Huawei, που είναι το μεγαλύτερο μονοπώλιο τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού στον κόσμο και η δεύτερη μεγαλύτερη στην πώληση «έξυπνων» κινητών τηλεφώνων (smartphones) μετά τη νοτιοκορεατική Samsung. Πέρυσι η Huawei κατάφερε να ρίξει στην τρίτη θέση το αμερικανικό μονοπώλιο Apple. Η Huawei έχει κλείσει συμφωνίες με περίπου 60 χώρες (μεταξύ των οποίων οικονομίες της ΕΕ, π.χ. Ιταλία, Βρετανία, Πορτογαλία, αλλά και Μεξικό, Σαουδική Αραβία κ.ά.).

Για την ανάπτυξη και κατασκευή των δικτύων κινητής τηλεφωνίας και μεταφοράς δεδομένων πέμπτης γενιάς (5G) είναι σε εξέλιξη έντονοι ανταγωνισμοί μεταξύ ιμπεριαλιστικών κρατών, ιδιαίτερα μεταξύ ΗΠΑ - Κίνας, που παίρνει τα χαρακτηριστικά του "πολέμου". Πρόκειται προφανώς για ένα θέμα που «ξεπερνά» το Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας. Ορισμένα μόνο γεγονότα σε αυτό το μπερδεμένο κουβάρι είναι τα εξής:

- Στην πρόσφατη επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Μ. Πομπέο τον Οκτώβρη ο ίδιος ουσιαστικά προειδοποίησε την ελληνική κυβέρνηση «να κάνει τη σωστή επιλογή» σε ό,τι αφορά την εταιρεία που θα αναλάβει να αναπτύξει το σύστημα 5G στην Ελλάδα, στέλνοντας μήνυμα ότι δεν πρέπει να λοξοκοιτάξει προς την Κίνα.

- Το ΝΑΤΟ πραγματοποίησε μια ολόκληρη θεματική σύνοδο υπουργών Αμυνας για την ανάπτυξη των δικτύων 5G στα κράτη - μέλη, θέτοντας όρους για το ποιοι πάροχοι θα αναλάβουν να κάνουν τη δουλειά. Τους απασχολεί το ότι αυτός που θα ελέγχει το 5G θα ελέγχει και τις τηλεπικοινωνίες, τους "ευαίσθητους τομείς" του ΝΑΤΟ.

- Σήμερα στην ΕΕ την επενδυτική πρωτοκαθεδρία για την ανάπτυξη του δικτύου 5G έχει η Γερμανία, αφού ο τηλεπικοινωνιακός όμιλος της Deutsche Telekom έχει ξεκινήσει ένα τεράστιο επενδυτικό πρόγραμμα συνολικού ύψους 20 δισ. ευρώ για την τετραετία 2018-2021. Η Γερμανία έχει θέσει ως εθνικό στόχο μέχρι το 2025 τα δίκτυα 5G να προσφέρουν 99% πληθυσμιακή κάλυψη στη χώρα και 90% γεωγραφική

- Οι ΗΠΑ ζητούν σε όλους τους τόνους από τη γερμανική κυβέρνηση -και άλλες «δυτικές» χώρες- να αποκλείσει από τον διαγωνισμό για την κατασκευή του δικτύου 5G τον κινεζικό κολοσσό Huawei, κάτι που η Γερμανία δεν έχει κάνει, αλλά έχει καταρτίσει μια λίστα «ελέγχου ασφαλείας» «φωτογραφίζοντας» τον κινεζικό όμιλο, πράγμα που προξένησε την οργισμένη αντίδραση των ΗΠΑ.

- Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ το Σεπτέμβρη ανακοίνωσε την υπογραφή συμφωνίας Πολωνίας - ΗΠΑ για κατασκευή ενός «ασφαλούς, ψηφιακού δικτύου» 5G, το οποίο «θα αποτελέσει ένα ζωτικό παράδειγμα για την υπόλοιπη Ευρώπη» που παράλληλα αποκλείει τη Huawei.

Αυτά είναι μόνο ένα μικρό μέρος των ανταγωνισμών των ισχυρών. Αν πάμε στο οικονομικό κομμάτι τα νούμερα ζαλίζουν. Τεράστιος αναμένεται να είναι ο οικονομικός αντίκτυπος που θα έχει η ανάπτυξη του δικτύου 5G, αφού μόνο οι πάροχοι υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας σε Δυτική Ευρώπη, Βόρεια Αμερική και Ασία αναμένεται να αυξήσουν τους τζίρους τους στα 225 δισ. ευρώ ετησίως μέχρι το 2025. Αντίστοιχα υψηλά έσοδα υπολογίζονται για τους τομείς των μεταφορών και της αυτοκινητοβιομηχανίας, της ενέργειας και της υγείας, οι οποίοι αναμένεται να έχουν ανάπτυξη των εσόδων τους κατά 115 δισ. ευρώ ετησίως. Στον "πόλεμο" μεταξύ των πολυεθνικών για το ποιος θα ελέγχει τα συγκεκριμένα δίκτυα, στο κάδρο της αντιπαράθεσης μπαίνουν και τα ζητήματα των επιπτώσεων στην υγεία από το εν λόγω δίκτυο. Οι ανταγωνιστές αλληλοκατηγορούνται για το ποιανού η τεχνολογία είναι επιβλαβής για τον άνθρωπο.

Τα συγκεκριμένα δίκτυα μπορεί να αποτελέσουν πηγή επιπλέον προβλημάτων για την υγεία λόγω της εκπεμπόμενης ακτινοβολίας από τις κεραίες; Παρά το ότι η επιστημονική κοινότητα δεν έχει αποφανθεί τεκμηριωμένα και με σιγουριά για το ζήτημα, έχει βάση η ανησυχία πολλών ανθρώπων. Πολλές φορές στο παρελθόν δόθηκαν λαβές από επιχειρηματικούς κολοσσούς, που με βάση τη λογική κόστους-οφέλους δεν ιεραρχούν ψηλά τους προληπτικούς ελέγχους και τη λήψη των αναγκαίων μέτρων για την προστασία του φυσικού και ανθρώπινου περιβάλλοντος από πιθανές παράπλευρες αρνητικές συνέπειες της βιομηχανικής δραστηριότητας. Το κυνήγι του κέρδους που κινητοποιεί την καπιταλιστική οικονομία, είναι γνωστό ότι δεν αφήνει μεγάλα περιθώρια για τέτοιες «σπατάλες». Σε αυτό το σύστημα που έχει για θεό το κέρδος, η υγεία και οι λαϊκές ανάγκες δεν είναι στο προσκήνιο αλλά αποτελούν κόστος. Η ουσία του προβλήματος είναι βαθιά και έχει να κάνει με το ποιος έχει στην κατοχή του την τεχνολογία και πώς την χρησιμοποιεί.

Η ανάπτυξη της συγκεκριμένης τεχνολογίας θα έπρεπε να γίνει από ένα αποκλειστικά δημόσιο φορέα τηλεπικοινωνιών, όπου σε συνεργασία με ερευνητικά ιδρύματα στο πλαίσιο του κεντρικού επιστημονικού σχεδιασμού της παραγωγής, θα μπορεί και να κατασκευάσει και να αναπτύξει το αναγκαίο νέο δίκτυο. Μόνο έτσι θα απαλλαγούμε από τη διαπάλη των μονοπωλίων και θα ικανοποιηθούν οι λαϊκές ανάγκες, θα προστατευτεί η δημόσια υγεία και το περιβάλλον. Μόνο έτσι θα έχουμε εξοικονόμηση ενέργειας, διασφάλιση πλήρους και σταθερής εργασίας, αξιοποίηση της αύξησης της παραγωγικότητας για τη βελτίωση της κατάστασης της εργατικής τάξης και του λαού. Μόνο τότε θα αξιοποιούνται οι νέες τεχνολογίες για την αναβάθμιση του εργατικού ελέγχου και του επιστημονικού κεντρικού σχεδιασμού της οικονομίας. Για να γίνει αυτό απαιτείται άλλη οργάνωση της παραγωγής και της κοινωνίας, με κοινωνικοποιημένα τα μέσα παραγωγής και εργατική εξουσία. Οσο κυριαρχεί το καπιταλιστικό σύστημα πάντα η τεχνολογία θα αναπτύσσεται προς όφελος των μονοπωλίων για τον ανταγωνισμό και τα κέρδη τους και όχι για την ικανοποίηση του λαού. Σε αυτό το πλαίσιο πάντα η δημόσια υγεία, η προστασία του περιβάλλοντος θα κινδυνεύει.

Μετά τη συνεδρίαση του Δ.Σ. γίνεται προσπάθεια από συγκεκριμένους δημοσιογράφους και άλλα γνωστά παπαγαλάκια, να τσουβαλιάσουν τις παρατάξεις μεταξύ τους, αλλοιώνοντας το τι είπε ο κάθε ένας. Η προσπάθεια να τσουβαλιαστεί η τοποθέτηση της “Λαϊκής Συσπείρωσης” με τους διάφορους “ψεκασμένους”, “σκοταδιστές” κ.λπ. είναι τουλάχιστον γελοία. Μακριά από εμάς λογικές συνωμοσιών, υπερβολών ακροδεξιάς κοπής, τεχνοφοβιών όπως και διαφόρων δικηγόρων που βρήκαν πεδίο κέρδους και διαφήμισης. Αυτές οι λογικές μπερδεύουν, δεν δείχνουν τον ένοχο και γελοιοποιούν ουσιαστικά οποιαδήποτε κίνηση έχει και αγνά στοιχεία. Ουσιαστικά στο Δημοτικό Συμβούλιο ήμασταν οι μόνοι που θέσαμε αυτό το ζήτημα καθαρά και χωρίς αστερίσκους.

Επειδή το 5G σε λίγα χρόνια θα είναι πραγματικότητα, ο λαός πρέπει να βρίσκεται σε εγρήγορση και να απαιτήσει:

- Από το κράτος να δώσει τις απαιτούμενες εγγυήσεις μέσα από τους επιστημονικούς φορείς και να εγγυηθεί ότι δεν θα υπάρχει βλαπτική επίδραση στην υγεία και στο περιβάλλον.

- Επειδή η αξιοποίηση του δικτύου 5G από το Δήμο Καλαμάτας θα απαιτήσει νέες υποδομές (π.χ. φωτισμό κ.λπ.) να μην φορτωθεί ούτε ένα ευρώ στην πλάτη των δημοτών.