Πέμπτη, 17 Απριλίου 2014 13:44

Τι ΔΕΝ έπαθαν όσοι υποδύθηκαν τον Ιησού | Θέμος Ρίζος

Γράφτηκε από τον
Τι ΔΕΝ έπαθαν όσοι υποδύθηκαν τον Ιησού | Θέμος Ρίζος

Δεν μπορεί, κάπου θα το πετύχατε: ένα άρθρο που κυκλοφορεί στο μισό ελληνικό Ίντερνετ μέσω copy-paste, απαριθμεί τα υποτιθέμενα δεινά που βρήκαν όσους ηθοποιούς υποδύθηκαν τον Ιησού.

 

Ο μύθος είναι παλιός αλλά εμφανίζεται σε διάφορες παραλλαγές κάθε χρόνο, κυρίως τις ημέρες του Πάσχα. Έτσι και φέτος, διαβάσαμε σε αμέτρητα sites και blogs για την «κατάρα» του ρόλου του Θεανθρώπου.

Το άρθρο είναι γεμάτο υπερβολές, ανακρίβειες και αποκυήματα της φαντασίας του συντάκτη (ο οποίος τιμωρήθηκε από τον Θεό με ανελέητο copy-paste χωρίς αναγραφή του ονόματός του).

Ας δούμε λοιπόν τί πραγματικά συνέβη στους ηθοποιούς που υποδύθηκαν τον Χριστό:

Robert Powell – Ο Ιησούς από τη Ναζαρέτ

Μακράν ο πιο γνωστός “Ιησούς” στην Ελλάδα, υποτίθεται ότι η «ταυτίστηκε τόσο πολύ με το πρόσωπο του Ιησού, που έπαψε να δέχεται επαγγελματικές προτάσεις για να υποδυθεί άλλους κινηματογραφικούς ρόλους». Δυστυχώς για όσους ψάχνουν τη θεία τιμωρία των “βλάσφημων ηθοποιών”, ο Powell έπαιξε σε πάνω από 15 ταινίες μετά την υπερπαραγωγή του Τζεφιρέλι, κερδίζοντας μάλιστα το βραβείο Α’ ανδρικού ρόλου στο Φεστιβάλ του Παρισιού (για το Harlequin, το 1980) και στο Φεστιβάλ της Βενετίας (για το Imperativ, to 1982).

Εκτός αυτών, έχει πρωταγωνιστήσει στο θέατρο και σε επιτυχημένες σειρές της βρετανικής τηλεόρασης, ενώ η φωνή του χρησιμοποιείται συχνά σε διαφημίσεις και ντοκιμαντέρ.

William Dafoe – Ο Τελευταίος Πειρασμός

Σύμφωνα με τον μύθο, ο Dafoe «τυφλώθηκε εντελώς από το ένα του μάτι, μετά από αλλεργία που παρουσίασε», κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων. Στην πραγματικότητα, ο ίδιος ο ηθοποιός προκάλεσε την “κατάρα” χρησιμοποιώντας τεράστια ποσότητα φυσικού ορού, καθώς ήθελε να πετύχει μεγαλύτερη διαστολή στις κόρες των ματιών του για ένα πιο “υπεράνθρωπο” look. Μετά από τρεις μέρες, η όρασή του επανήλθε στο φυσιολογικό.

Graham Chapman – Η Ζωή του Μπράιαν

Τί σκεφτόταν ο άνθρωπος που έφτιαξε την περίφημη λίστα με τις “κατάρες”; Κατ’ αρχάς, στη γνωστή ταινία των Monty Python, o Chapman δεν υποδύεται τον Ιησού, αλλά τον Μπράιαν, έναν τύπο που -σύμφωνα με το σενάριο- γεννήθηκε την ίδια μέρα και στη διπλανή φάτνη από το Θείο Βρέφος. Αυτό δεν πτοεί τον ανώνυμο συντάκτη του μύθου, που μας πληροφορεί ότι το μωρό που υποδυόταν τον Μπράιαν ως βρέφος, «μεγάλωσε και πέθανε από καρκίνο σε ηλικία 48 ετών».

Ας ξεπεράσουμε το γεγονός ότι ο Kenneth Colley που έπαιζε τον Ιησού, αλλά και ο Chapman που έπαιζε τον Μπράιαν δεν έπαθαν τίποτα. Και ας δεχτούμε ότι ο καρκίνος μετά από μισό αιώνα είναι αποτέλεσμα θείας τιμωρίας -λες και είναι τόσο ασυνήθιστη ασθένεια για έναν μεσήλικα άντρα. Θα ήθελα όμως να μου εξηγήσει κάποιος: πώς στο διάολο κάποιος που έπαιξε ένα μωρό το 1979 (τότε γυρίστηκε το Life of Brian), πρόφτασε να φτάσει τα 48; Τελευταία φορά που κοίταξα, είχαμε 2014, όχι 2027. Ευχαριστώ, συνεχίζουμε.

Τed Neeley – Jesus Christ Superstar

«Έπαιξε τον Ιησού στο μιούζικαλ Jesus Christ Superstar και κάπου εκεί τελείωσε η καριέρα του με εξαίρεση κάποια διαφημιστικά σποτ και δύο τρεις αμελητέες ταινίες», λέει το άρθρο με τις “κατάρες”. Ο συντάκτης δεν ξέρει ή “ξεχνάει” ότι ο Ted Neeley ήταν κυρίως μουσικός (τραγουδιστής, ντράμερ, παραγωγός), όχι ηθοποιός. Μετά το Jesus Christ Superstar έγραψε μουσική για δεκάδες άλμπουμ, ταινίες και τηλεοπτικές σειρές, ενώ συνεργάστηκε με καλλιτέχνες όπως ο Ray Charles, η Tina Turner, ο Bo Diddley και οι Meat Loaf.

Όσο για το Jesus Christ Superstar, ο Neeley επανήλθε στο ρόλο το 1992 σε ένα tour που ήταν να διαρκέσει τρεις μήνες αλλά συνεχίστηκε για 5 χρόνια (!) με πάνω από 1.700 παραστάσεις και ξανά το 2006 με συνεχείς παρατάσεις μέχρι το 2010. Φέτος, το γνωστό μιούζικαλ ανεβαίνει στη Ρώμη, με αφορμή τη 40ή επέτειο από την πρεμιέρα του. «Τελειωμένη καριέρα» δεν τη λες.

Και οι τρεις (μισές) αλήθειες:

Αλέξης Γκόλφης – Ο Χριστός Ξανασταυρώνεται

Είναι -δυστυχώς- αλήθεια ότι ο ηθοποιός που υποδύθηκε τον Μανωλιό στη σειρά του 1975-76 (που βασίστηκε στο ομώνυμο βιβλίο του Νίκου Καζαντζάκη) έζησε τα τελευταία χρόνια της ζωής του πάμφτωχος και εξαρτημένος από ουσίες. Πέθανε μόνος και αβοήθητος το 2007- μάλιστα, κανείς δεν αναζήτησε τη σωρό του για δύο μήνες μετά το θάνατό του. Όμως, η καριέρα του δεν «πήρε την κάτω βόλτα» από τότε που υποδύθηκε τον Μανωλιό – Χριστό, όπως ισχυρίζεται το γνωστό άρθρο. Μέχρι την δεκαετία του ’90, ο Αλέξης Γκόλφης έπαιξε σε αρκετές ταινίες και σειρές, όπως το Λόγω Τιμής.

Robert Wilson

Πράγματι, εκτός από μερικές σειρές της δεκαετίας του ’50 όπου υποδύθηκε τον Ιησού, ο συγκεκριμένος ηθοποιός δεν έκανε καριέρα. Όμως ο ίδιος ο Robert Wilson είχε αφιερωθεί αποκλειστικά σε παραγωγές της εποχής που χρηματοδοτούνταν από εκκλησιαστικές οργανώσεις.

Η Ωραιότερη Ιστορία του Κόσμου (The Greatest Story Ever Told)

Δύο περιστατικά που συνέβησαν κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων αναφέρονται για να στηρίξουν την υπόθεση ότι το έπος του George Stevens ήταν “καταραμένο”: ότι ο διευθυντής φωτογραφίας William C. Mellor πέθανε από ανακοπή καρδιάς, και ότι η παραγωγή αντιμετώπισε μεγάλα προβλήματα λόγω χιονοθύελλας που έπληξε μετά από δεκαετίες την Αριζόνα- όπου γυρίστηκε μέρος της ταινίας. Παρόλα αυτά, Η Ωραιότερη Ιστορία του Κόσμου ολοκληρώθηκε κανονικά. Ο δε Max von Sydow, που υποδύθηκε τον Ιησού, ζει και βασιλεύει: στα 85 του, είναι πιθανότατα ο πιο γνωστός και επιτυχημένος Σουηδός ηθοποιός, με δεκάδες ταινίες και δύο υποψηφιότητες για Όσκαρ στο ενεργητικό του.

Θέμος Ρίζος

Αναδημοσίευση από το thefrog.gr


NEWSLETTER