Δευτέρα, 03 Νοεμβρίου 2014 23:27

Η κλεψιά ή αλλιώς οι επίγονοι των Zαπατίστας | Ευγενία Ηλιοπούλου

Γράφτηκε από την

Φεύγαμε από το Σαν Κριστόμπαλ ντε Λας κάσας για να φτάσουμε στο Παλένκε.

 

Στο λεωφορείο είχαμε όλοι χαλαρώσει ,μερικοί τραγουδούσαμε άλλοι συζητούσαμε τα του ταξιδιού και η παρέα ήταν πολύ καλή και χαρούμενη που σε δύο ώρες θα φτάναμε στο προορισμό μας. Ξαφνικά νοιώσαμε ότι κάτι συμβαίνει .Το λεωφορείο φρέναρε απότομα και γύρω μας γέμισε ο χώρος με άντρες κατσουφιασμένους και με άγριες διαθέσεις ενωτίων μας. Στην μέση του δρόμου υπήρχε μία μεγάλη σανίδα με καρφιά που εμπόδιζε την διέλευση μας. Στα μισογκρεμισμένα σπίτια. Γύρω από την εθνική οδό, ήταν γραμμένα με κόκκινη μπογιά ,συνθήματα των ζαπατίστας με μία ζωγραφισμένη μικρογραφία του κομαμνταντε Μάρκος.

Απότομα όλοι σιωπήσαμε και η ξεναγός μας, μας έκανε νόημα να μην ανακατευτούμε ,Η πόρτα του λεωφορείου άνοιξε και τις σκάλες τις ανέβηκε επιδεκτικά αργά και με βλοσυρό βλέμμα μας ,ένας χωρικός. Μας κοίταξε. Φανερά ενοχλημένος ότι εμείς ταξιδεύουμε στην δική του περιοχή και ήμαστε χαλαροί ενώ αυτός και ο λαός του είναι σε αγωνιστική διάθεση και μαχητικότητα. Έδωσε ένα χαρτί με τα αιτήματα των κομπανιέρος και απαίτησε να πληρώσουμε 500 πέσος.(περίπου 30 ευρώ).Μέτα κατέβηκε και περίμενε την ξεναγό να διαπραγματευτεί. Το πέρασμα μας. Μαζί του άλλοι 35 άτομα που μας κοιτούσαν ειρωνικά και μας χλεύαζαν. Η ματιά τους ήταν ιδιαίτερα ειρωνική και έκρυβε πολύ αυθάδεια .Αμφισβητούσαν τα πάντα. Το δικαίωμα να περάσουμε από την περιοχή των Τσιάπας δεν το είχαμε κερδίσει και τα σφάλματα πληρώνονται. Η ξεναγός μίλησε περίπου 20 λεπτά, εξήγησε ότι εμείς οι έλληνες περνάμε μία φοβερη οικονομική κρίση τα τελευταία 4 χρόνια και ότι δεν έχουμε να δώσουμε τόσα πολλά .Ανένδοτοι και κοροϊδευτικοί ζητήσανε τα λεφτά τους κρατώντας την σανίδα με τα καρφιά στην μέση του δρόμου. Από την αντίθετη πλευρά ένα άλλο τουριστικό λεωφορείο περνούσε από την ίδια διαδικασία. Τελικά μας κόψανε ένα κατοστάρικο και φύγαμε.

Περίεργη ρώτησα την ξεναγό πόσο συχνά συμβαίνον τέτοιε συμβατά. Μία φορά τον μήνα σίγουρα. Και πάντα στην περιοχή των Τσιάπας. Ποιός παίρνει τα λεφτά; Οι χωρικοί. Πως τα αξιοποιούν; Πίνοντας και γλεντώντας. Τι ζητούσανε, ποια ήταν τα αιτήματα τους;, Οι πρώτες παράγραφοι ήταν με συνθήματα για τον δίκαιο αγώνα των ζαπατίστας εναντία στην καταπίεση του λαού από τους καπιταλιστές..Να παραιτηθεί ο κυβερνήτης της περιοχής και να διαλευκανθεί μία υπόθεση εγκληματική με θύμα έναν συγχωριανό τους .Εμείς τι σχέση είχαμε με όλα αυτά;Ένοιωσα έντονα μία βαθιά κοροϊδία .με ενόχλησε η αυθαιρεσία και το θράσος τους άσχετα αν θυμήθηκε ότι κάποτε στην Ελλάδα μας οι κλέφτες την περίοδο της τουρκοκρατίας έκαναν τα ίδια μόνο που τότε τα λεφτά τα δίνανε στον λαό και όχι στο ποτό και στα γλέντια. Ξανακοίταξα το χαρτά με τα αιτήματα τους και αναρωτήθηκα αν έχουν επίγνωση πόσο κακό κάνουν στην έννοια του επαναστατικού αγώνα .Άν έχουν καταλάβει ότι είναι οι επίγονοι αφού για πενταροδεκάρες καταστρέφουν την εικόνα του απελευθερωτικού αγώνα των ζαπατίστας. που είχε κάνει τέτοιες επιτυχίες τη δεκαετία του ενενήντα.. 

Αναδημοσίευση από το vetonews.gr