Κυριακή, 23 Αυγούστου 2015 21:25

Μετά τη νέα συμφωνία - μνημόνιο τι; Προοδευτικό Σχέδιο Διακυβέρνησης 2021| Χρήστος Μπούρας

Γράφτηκε από την

Η χώρα μετά την περιπέτεια των τελευταίων πέντε ετών, που έφτασε στην κορύφωσή της τους τελευταίους επτά μήνες πρέπει να επιστρέψει σε μια κανονικότητα. Το ερώτημα είναι και παραμένει, η οικονομική και πολιτιστική κρίση θα αντιμετωπισθεί εντός Ευρώπης με την όποια προστασία παρέχει το ευρωπαϊκό οικοδόμημα ή θα γίνει περιπέτεια σε ανεξερεύνητα νερά εκτός Ευρώπης;

Η ερώτηση μοιάζει σήμερα να έχει απαντηθεί. Εντός Ευρώπης η Ελλάδα θα προσπαθήσει να αντιμετωπίσει αυτή την κρίση. Επομένως χρειάζεται ένα Προοδευτικό Σχέδιο Διακυβέρνησης, με σαφή ευρωπαϊκό προσανατολισμό.

Το Προοδευτικό Σχέδιο Διακυβέρνησης εξόδου από την κρίση, για μια Ελλάδα για την οποία να είμαστε υπερήφανοι και στην οποία να μπορέσουν να ευημερήσουν τα παιδιά μας, αντί να αναγκάζονται να φεύγουν στο εξωτερικό ή να φυτοζωούν στη χώρα τους. Μια χώρα, η οποία υστερεί σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες της ευρωζώνης και ταλανίζεται από μια βαθιά κρίση, οφείλει να πραγματοποιήσει ένα άλμα προς τα εμπρός, μεγαλύτερο από τη φθορά της κρίσης. Να θέσει υψηλούς στόχους και με συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα να τους υλοποιήσει.

Ποιες πολιτικές δυνάμεις είναι όμως εκείνες οι οποίες θα σχεδιάσουν και θα υλοποιήσουν ένα τέτοιο Προοδευτικό Σχέδιο Διακυβέρνησης;

Είναι εκείνες οι πολιτικές δυνάμεις που έχουν αποφασίσει:

• Να έχουν σαν πρώτη προτεραιότητα να σωθεί η χώρα,

• να δώσουν βήμα και χώρο στους νέους για να σχεδιάσουν το μέλλον της χώρας, το δικό τους μέλλον,

• να έχουν σαφή προοδευτικό ευρωπαϊκό προσανατολισμό,

• να αντιμετωπίσουν την πραγματικότητα λέγοντας πάντα την αλήθεια στους Ελληνες,

• να συγκρουσθούν με τη διαφθορά, τον λαϊκισμό και το πελατειακό σύστημα,

• να κυβερνήσουν με διαφάνεια, αξιοκρατία και προοδευτικό πρόσημο στις μεταρρυθμίσεις, χωρίς να επιζητούν την προσωπική τους δικαίωση,

• να ενώσουν και να συνθέσουν και όχι να χωρίσουν, 

• να μην απογοητεύσουν τους Ελληνες,

• να μην συγκολληθούν στο ΣΥΡΙΖΑ ή στη ΝΔ απλά για τη νομή της εξουσίας,

• να συμπορευθούν με τις δυνάμεις της Ευρωπαϊκής Σοσιαλδημοκρατίας σε μια πορεία για την αλλαγή και την προστασία του κοινωνικού κράτους στην Ευρώπη,

• να μην αγνοήσουν τον κίνδυνο της Χρυσής Αυγής, η οποία σιωπηλή στη σκιά των λαθών του πολιτικού συστήματος και του λαϊκισμού καραδοκεί.

Η συστράτευση αυτών των πολιτικών δυνάμεων οφείλει να σχηματισθεί με ανοιχτές, διαφανείς διαδικασίες σε μια διάσκεψη όλων των προοδευτικών δυνάμεων με σαφή ευρωπαϊκό προσανατολισμό. Αυτή η διάσκεψη πρέπει να γίνει τώρα με βασικά χαρακτηριστικά το σεβασμό, το διάλογο, την αυτονομία, με υπομονή και επιμονή. Δεν μπορεί και δεν πρέπει να είναι μια συμφωνία ηγετών, αλλά μια προοδευτική ενότητα για το μέλλον, όλων όσοι παράγουν και θέλουν να αποκαταστήσουν το αίσθημα καχυποψίας που δυστυχώς καλλιεργήθηκε σκόπιμα τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας. Ολων όσοι θέλουν να βάλουν τέλος στις πολιτικές «άλλα λέω, άλλα εννοώ, και στο τέλος άλλα πράττω». Αυτών που θέλουν να αλλάξουν τις πολιτικές των αναξιοκρατικών διορισμών και των πρόωρων συντάξεων. Εκείνων που θέλουν την ισόρροπη ανάπτυξη της χώρας. Των προοδευτικών πολιτών που θέλουν να προσφέρουν, να εργασθούν, να φορολογηθούν, για να απολαμβάνουν ένα κοινωνικό αποτελεσματικό κράτος. Των προοδευτικών πολιτών που νοιάζονται για το μέλλον των γενεών.

Χρειάζεται μια προοδευτική μεταρρυθμιστική ατζέντα, ένα Προοδευτικό Σχέδιο Διακυβέρνησης μέχρι το 2021 με τους εξής βασικούς άξονες:

• Συντακτική συνέλευση για το Σύνταγμα με κύριες παρεμβάσεις στο εκλογικό σύστημα, στην ευθύνη των πολιτικών προσώπων, στο άρθρο 16 στη δικαιοσύνη και στη δημόσια διοίκηση.

• Συναίνεση στις πολιτικές για εκπαίδευση και στην εξωτερική πολιτική.

• Εργασιακό και ασφαλιστικό σύστημα που να αντέχει και να καλύπτει και τις νέες γενιές και να μην καλλιεργεί ψεύτικες ελπίδες.

• Δίκαιο και σταθερό φορολογικό σύστημα που θα διευρύνει τη φορολογική βάση.

• Εκσυγχρονισμός και αποτελεσματικότητα της δημόσιας διοίκησης και της δικαιοσύνης, απεξάρτησή τους από τις πολιτικές παρεμβάσεις και αμείλικτη καταπολέμηση της διαφθοράς, με την αξιοποίηση των τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών. 

• Αναπτυξιακός νόμος που θα προσελκύσει ιδιωτικές επενδύσεις και θα ενισχύει το συγκριτικά πλεονεκτήματα των Ελλήνων. Στήριξη της λειτουργίας των παραγωγικών μας επιχειρήσεων και ενεργή υποστήριξή τους για να εξάγουν Ελλάδα σε όλο τον κόσμο. Εξασφάλιση εργασίας για όλους και ειδικότερα για τους νέους που αποτελούν το μέλλον αυτού του τόπου.

Για την υλοποίηση των στόχων αυτών είναι απαραίτητη η προγραμματική συστράτευση όλων των πολιτικών δυνάμεων που κατανοούν την κρισιμότητα του διακυβεύματος σε ένα κοινό στρατηγικό σχέδιο, το οποίο με χρονικό ορίζοντα το 2021, επέτειο των 200 χρόνων από την Επανάσταση, να εμπνεύσει τους Ελληνες ώστε να αποδειχθούν αντάξιοι με αυτούς που σε πολύ πιο αντίξοες συνθήκες κατάφεραν να ελευθερώσουν την χώρα.

Η Προοδευτική Ενότητα για το Μέλλον είναι μια πρωτοβουλία, η οποία θέλει να συνεισφέρει με τις όποιες δυνάμεις της για όλα τα παραπάνω. Ακόμα και να γίνει η Ιφιγένεια για την επίτευξή τους. H πρωτοβουλία μας στηρίζεται μόνο στους πολίτες που την απαρτίζουν. Δεν έχουμε γραφεία, ούτε γραμματείς και μηχανισμό να την υποστηρίζουν. Μας συνδέει μόνο το νήμα των κοινών μας θέσεων, η αγωνία για τη χώρα μας και η διάθεση να αναλάβουμε δράση.

Αν θέλετε, συμπληρώστε την φόρμα (https://goo.gl/jaxP3U), για να μείνουμε σε επαφή και να συμμετέχετε στην προσπάθειά μας! Οποια και όποιος θέλει να επικοινωνήσει μπορεί να στείλει μήνυμα στο 26iouliou2015@gmail.com. Θέλουμε να στηριχτούμε μόνο στις δυνάμεις μας, ξεκινάμε καθαρά. Μόνο μαζί πάμε μπροστά. Διάλογος για την ενότητα, με συλλογικότητα, για ένα προοδευτικό μέλλον, με τη συνεισφορά και στήριξη όλων.

Του Χ. Ι. Μπούρα

[Ο Χ. Ι. Μπούρας είναι καθηγητής του Πανεπιστημίου Πατρών και ένας από τους 19 που υπέγραψαν το κείμενο για την Προοδευτική Ενότητα για το Μέλλον.]