Τετάρτη, 11 Νοεμβρίου 2015 12:53

Ο Τζορτζ Οργουελ τώρα δικαιώνεται | Γιώργος Μασσαβέτας

Γράφτηκε από τον
Ο Τζορτζ Οργουελ τώρα δικαιώνεται | Γιώργος Μασσαβέτας

Πρέπει να αναγνωρίσουμε σε αυτή την κυβέρνηση ότι κάνει παν το δυνατόν για να μπορούμε να αισθανόμαστε ως αιώνιοι έφηβοι. Να γυρίσουμε πίσω στα χρόνια της εφηβείας μας. Τότε που διαβάζαμε τη «Φάρμα των Ζώων» και το «1984» του Τζορτζ Οργουελ.

Βιβλία γραμμένα από έναν άνθρωπο που πίστεψε στο όραμα της «Οκτωβριανής Επανάστασης», αλλά λίαν εγκαίρως διείδε πού οδηγούσε την κοινωνία το μονοκομματικό καθεστώς υπό τον Ιωσήφ Στάλιν.   

Να θυμηθούμε πως εκείνες οι αρχικές διακηρύξεις, στην επαναστατημένη κοινωνία των τετραπόδων, της «Φάρμας των Ζώων» που διαλαλούσαν υπερηφάνως ότι «όλα τα ζώα είναι μεταξύ τους ίσα», άρχισαν πονηρά-πονηρά να τροποποιούνται. Να συνοδεύονται πότε με ένα «εκτός» και πότε με ένα «αλλά», ώσπου η αρχική διακήρυξη να μην έχει πια καμιά ουσιαστική αξία. 

Ετσι και στις μέρες μας. Ολες οι μεγάλες προεκλογικές διακηρύξεις, της για πρώτη και δεύτερη φορά Αριστεράς, όλες οι περίφημες «κόκκινες γραμμές» συνοδεύονται πια πότε από ένα «εκτός», πότε από  κάποιο «αλλά», ή οτιδήποτε άλλο βοηθά να αναιρεθούν τα υπεσχημένα. Να διαμορφωθεί μια νέα πραγματικότητα.

Ξεκινήσαμε με τις υπερήφανες και «αδιαπραγμάτευτες» διακηρύξεις: 

- «Κανένα σπίτι σε χέρια τραπεζίτη». Φράση ειπωμένη από τον ίδιο τον Αλέξη Τσίπρα. Τώρα ισχύει το «εκτός». Εκτός αν ο οφειλέτης έχει εισόδημα πάνω από 18.000 ετησίως, ή αν το σπίτι αξίζει πάνω από 120.000 ευρώ. 

- «Καμία περικοπή σε μισθούς και συντάξεις». Και «επαναφορά της δέκατης τρίτης σύνταξης». Τώρα ισχύει το «εκτός». Εκτός αν το κουαρτέτο και ο Κατρούγκαλος -ένας από τους προκλητικότερους προεκλογικούς φαφλατάδες- έχουν άλλη άποψη. Οπότε οι συνταξιούχοι σφαγιάζονται.

- «Καταργείται, ως άκρως αντιλαϊκό μέτρο, το εισιτήριο των πέντε ευρώ στα νοσοκομεία». Τώρα ισχύει το «αλλά». Αλλά επιβάλλεται εισφορά 6% στους συνταξιούχους, για την κάλυψη των δαπανών περίθαλψης. 

Προσθέστε τις αυξήσεις στην τιμή των εισιτηρίων των αστικών συγκοινωνιών, τον ΦΠΑ στα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια και τα φροντιστήρια -άνευ των οποίων έχει καταστεί ανέφικτη, για τους πολλούς, η πρόσβαση στις ανώτερες και ανώτατες σχολές- στο μοσχαρίσιο κρέας και άλλα καταναλωτικά αγαθά και ό,τι άλλο πράγματι βιώνουμε. 

Θα καταλήξετε στο συμπέρασμα ότι ο Τζορτζ Οργουελ υπήρξε πράγματι μεγάλος πολιτικός προφήτης. Ακόμη και για την ελληνική πραγματικότητα. 

Γιώργος Μασσαβέτας

giorgis@massavetas.gr


NEWSLETTER