Κυριακή, 15 Νοεμβρίου 2015 12:12

Αυτό θέλετε να πετύχετε; | Γ. Μασσαβέτας

Γράφτηκε από τον
Αυτό θέλετε να πετύχετε; | Γ. Μασσαβέτας

Αν πιστέψει κανείς την πανίσχυρη στη χώρα της φυλλάδα που συνιστά την αποθέωση του κιτρινισμού, τη γερμανική «Bild», και από κοντά το «Focus» και άλλα παρεμφερή μέσα «ενημέρωσης», οι Ελληνες είμαστε ένας λαός τεμπέληδων, που έχουμε την αξίωση να μας συντηρούν οι εργατικοί Γερμανοί. 

Καμιά αντίρρηση να αποδεχθώ ότι έχουμε και αρκετούς τεμπέληδες και βολεμένους στη χώρα μας. Αλλά τέτοιοι, που ζουν με τα αξιόλογα κοινωνικά επιδόματα που παρέχονται από τα κρατικά ταμεία και τους οργανισμούς αυτοδιοίκησης, υπάρχουν άφθονοι σε όλες τις κοινωνίες του ευρωπαϊκού Βορρά. Ενώ οι δικοί μας τεμπέληδες επιβαρύνουν το κοινωνικό σύνολο μόνον όταν είναι διορισμένοι. Οι υπόλοιποι απλώς επιβαρύνουν τις οικογένειές τους, αφού εδώ δεν επιδοτούνται οι άεργοι, η δε επιδότηση των ανέργων είναι εξαιρετικώς περιορισμένη, σε σχέση με ό,τι συμβαίνει στη Γερμανία και τις σκανδιναβικές χώρες.

Η πραγματικότητα όμως είναι τελείως διαφορετική από αυτό τον μύθο που συστηματικώς καλλιεργείται όχι μόνο στη Γερμανία, αλλά και στην Ολλανδία και αλλού. Κατά τα επίσημα στοιχεία του ΟΟΣΑ, οι Ελληνες είμαστε ο τέταρτος πιο εργατικός λαός, μεταξύ όλων των χωρών που μετέχουν στον οργανισμό, με βάση ένα συγκεκριμένο κριτήριο: Το πόσες ώρες πραγματική εργασία προσφέρει ο καθένας την εβδομάδα. Κριτήριο με το οποίο οι Γερμανοί κατατάσσονται πολύ χαμηλά στον πίνακα του ΟΟΣΑ. 

Σε αυτή την πραγματικότητα προσθέστε και τα στοιχεία που παρουσίασαν οι κακοί κεφαλαιοκράτες του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών (ΣΕΒ) για το τι εισπράττει τελικώς το κράτος από τις αποδοχές κάθε εργαζόμενου, με άμεσους φόρους και εισφορές. Σχεδόν το μισό εισόδημά τους. Και αν σε αυτά προστεθούν και οι έμμεσοι φόροι, που δεν είναι μόνον ο ΦΠΑ, αντιλαμβάνεται καθένας το μέγεθος της υπερφορολόγησης που υφίστανται οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι.

Τώρα η κυβέρνηση σχεδιάζει να επιβάλει και νέες ασφαλιστικές εισφορές επί εργαζομένων και εργοδοτών. Δηλαδή να αυξήσει κι άλλο το λεγόμενο «μη μισθολογικό κόστος εργασίας». Και με τέτοια πολιτική περιμένουν ότι θα προσελκύσουν επενδύσεις για να κτυπήσουν την ανεργία που εξακολουθεί να καλπάζει. 

Το πιο σίγουρο αποτέλεσμα θα είναι η... αύξηση της ανεργίας. Διότι, αντί να έλθουν ξένοι επενδυτές, θα φύγουν κι άλλες επιχειρήσεις προς τη Βουλγαρία και αλλού. 

 

Γ.Π. ΜΑΣΣΑΒΕΤΑΣ

 

giorgis@massavetas.gr


NEWSLETTER