Τετάρτη, 26 Αυγούστου 2015 14:52

Ανθρώπινα δικαιώματα... και Αριστερά | Βαγ. Πάλλας

Γράφτηκε από την
Ανθρώπινα δικαιώματα... και Αριστερά | Βαγ. Πάλλας

Του Βαγγέλη Πάλλα - Δημοσιογράφου I.J.F.

 

Δεν υπάρχει μεγαλύτερη ύβρις, από την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο όνομα της προάσπισης τους. 

Και δυστυχώς αυτό αποτελεί κύριο χαρακτηριστικό της εποχής μας. Σε μια εποχή μονοπολικού πλανηταρχισμού, απόλυτης παγκοσμιοποίησης, και μιας νέας διεθνούς τάξης πραγμάτων, επιδρομών και εκβιασμών, πιστεύω ότι κοροϊδεύουμε τον εαυτό μας.

Και όλα αυτά στο όνομα της επιβολής της "Δημοκρατίας" με ταυτόχρονη στήριξη δικτατορικών καθεστώτων ή φιλικών κυβερνήσεων όταν αναφερόμαστε σε ανθρώπινα δικαιώματα, εννοούμε ότι το βασικότερο όλων είναι η βιολογική συντήρηση, αλλά και η υγεία, η παιδεία, η λαϊκή κυριαρχία και η πρόσβαση στις νέες τεχνολογίες.

Δεν δικαιολογούνται όλοι εκείνοι οι "απελευθερωτικοί" πόλεμοι στο όνομα δήθεν της ελευθερίας που δεν είναι τίποτε περισσότερο από βίαιες επεκτατικές ανακατατάξεις και ασκήσεις γεωστρατηγικής, όπου η υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων εξαντλείται σε προσχηματικές  ρητορείες κενές περιεχομένου.

Παράλληλα χιλιάδες άνθρωποι θα ανακαλύψουν ένα σκοτεινό κόσμο που όσο μένει αθέατος απειλεί με το σκοτάδι του τη δική του ζωή στο φως και θα κατανοήσουν την ανάγκη για δράση.

ΟΗΕ: Τα μέτρα λιτότητας στην Ελλάδα παραβιάζουν ανθρώπινα δικαιώματα. Σύμφωνα με την έκθεση του ΟΗΕ είναι σίγουρο ότι τα νέα σκληρά οικονομικά μέτρα θα έχουν σοβαρές επιπτώσεις στις βασικές κοινωνικές υπηρεσίες και ως εκ τούτου και στα ανθρώπινα δικαιώματα των Ελλήνων ιδιαίτερα των πιο ευπαθών ομάδων του πληθυσμού, όπως οι φτωχοί, οι ηλικιωμένοι, οι άνεργοι και άτομα με αναπηρίες.

…ΚΑΤΑΪΝΕΝ: Επίτροπος Κομισιόν…Στις χώρες του μνημονίου δεν χωρούν δημοκρατικά και κοινωνικά δικαιώματα διότι το μνημόνιο δεν είναι ενωσιακό έγγραφο, με αποτέλεσμα η χαρά ανθρωπίνων δικαιωμάτων για τους Έλληνες να μην ισχύει… 

Σε μια χώρα όπου ο δημόσιος διάλογος στρέφεται αποκλειστικά και μόνο στην οικονομική πολιτική και τη διαχείριση του χρέους, τα ανθρώπινα δικαιώματα, το πρώτο και μεγάλο θύμα της νεοφιλελεύθερης πολιτικής βρίσκονται στο επίκεντρο της Αριστερής διακυβέρνησης.

Για την Αριστερά, το ζήτημα της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, σχετίζεται άμεσα με το ζήτημα της ισότητας και μάλιστα όχι μόνο την τυπική ισότητα ενώπιον του νόμου, αλλά και την κοινωνικονομική ισότητα.

Ο Μάρξ περιγράφει, η ισότητα ενώπιον του νόμου συνεπάγεται το δικαίωμα των πλουσίων να κοιμούνται κάτω από τις γέφυρες και των φτωχών να τρώνε σε πολυτελή εστιατόρια.

….ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ: Η αστική κοινοβουλευτική δημοκρατία επιτρέπει στους εργαζόμενους να διαλέγουν ποια κυβέρνηση θα εφαρμόζει σε βάρος του μέτρα και επιλογές που συμφέρουν τους εκμεταλλευτές τους. Η αστική δημοκρατία για τον λαό τελειώνει εκεί που αρχίζουν τα συμφέροντα των καπιταλιστών…

Ναι τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι λαϊκός στόχος κάθε εποχής με διαφορετικό περιεχόμενο και εξελισσόμενες διαστάσεις.


NEWSLETTER