Δευτέρα, 30 Νοεμβρίου 2015 12:53

Μυρωδάτη παράδοση…

Γράφτηκε από τον
Μυρωδάτη παράδοση…

Διάβασα μεσοβδόμαδα στην "Ελευθερία" για εκείνη την αστυνομική περιπέτεια που προέκυψε σε 75χρονο Μεσσήνιο και ειλικρινά απόρησα. Μα είναι δυνατόν άτομο τρίτης ηλικίας, που κανονικά θα έπρεπε να πηγαίνει βόλτα το εγγονάκι του, να ασχολείται με την καλλιέργεια χασίς σε μικρές γλάστρες εντός της οικίας του;

Θα μου πείτε, εντάξει, "ψιλικατζής" ήταν ο άνθρωπος -εδώ αρμενίζουν καράβια με τόνους ναρκωτικών και μόνο από σύμπτωση (ή "εσωτερική πληροφόρηση"…) γίνονται αντιληπτά από τα σαΐνια της Δίωξης. Κι όμως, η ποσότητα μένει στην άκρη και στερείται σημασίας όταν η πράξη από μόνη της είναι κατακριτέα. Ο μέγιστος των συγγραφέων Βικτόρ Ουγκό άλλωστε το έχει γράψει πρώτος στους "Αθλίους": «Είτε ένα καρβέλι κλέψεις είτε εκατό φούρνους, είσαι κλέφτης».

Αυτή η ιστορία με τις καλλιέργειες του χασίς στη Μεσσηνία (που τις πληροφορείται κάθε τόσο το κοινό από συλλήψεις και δημοσιεύματα) αποτελούν μακρόχρονη παράδοση, που δυστυχώς ούτε εξαφανίζεται, ούτε καν μειώνεται παρά τον κίνδυνο για πειθαρχική τιμωρία, ρεζιλίκι ενώπιον της τοπικής κοινωνίας κ.λπ. Προφανώς η εκλεκτή πελατεία (του προϊόντος) επιμένει, πληρώνει όσο-όσο για "καλό πράγμα", οπότε πάντα θα υπάρχουν καλλιεργητές, έμποροι και γενικά άτομα κάθε ηλικίας που θα διατηρούν την παράδοση (και θα γεμίζουν τις τσέπες τους με παραδάκι).

Εχω ακούσει ανατριχιαστικές ιστορίες γύρω από το (κατά Ηλία Πετρόπουλο) «άγιο χασισάκι». Οτι κάποτε η σπουδαία δημοσιογράφος Μαρία Ρεζάν έδινε ρέστα προκειμένου να βρεθεί σε χασισοφυτεία και η επιμονή της έφερε καρπό. Με κάποιους όρους, οι μουστερήδες της συντεχνίας, της έκλεισαν σφιχτά τα μάτια, την έβαλαν σε αυτοκίνητο και την οδήγησαν "κάπου ψηλά στον Ταΰγετο" Εκεί, όταν βρέθηκαν σε μια περίεργη χαράδρα, με μπόλικη… υγρασία και ψηλά αιωνόβια δέντρα, η Ρεζάν βγαίνοντας από το όχημα αντίκρισε μια… μεγαλειώδη επικράτεια που προοριζόταν να προσφέρει μυρωδάτη μυσταγωγία και παραζάλη σε κάθε ενδιαφερόμενο. Εννοείται πως στοιχεία δεν μπόρεσε να καταγράψει η καλή συνάδελφος οπότε της ήταν αδύνατο να στοιχειοθετήσει ρεπορτάζ και αυτό… της βγήκε σε καλό.

Μια άλλη ιστορία που μεταφέρεται από στόμα σε στόμα, θέλει -πριν μπόλικα χρόνια- την αμοιβή των σπουδαίων λαϊκών τραγουδιστών (που έρχονταν για εμφανίσεις στη Μεσσηνία), να καθορίζεται (και να κλείνει)  σε δύο "τσάντες Ταϋγέτου". Ετσι απλά και χωρίς συμβόλαια και…μάρτυρες.

Να επανέλθω στην περίπτωση του 75χρονου, ο οποίος συνελήφθη την περασμένη εβδομάδα με μικροποσότητα στο σπίτι του και με τις μικρές γλαστρούλες στη βεράντα να έχουν πετάξει βλαστό. Το πιθανότερο είναι ο άτυχος μεσόκοπος φιλαράκος να λειτουργούσε για προσωπική του χρήση και όχι για εμπορία που ως αδίκημα, αν στοιχειοθετηθεί, διώκεται άγρια. 

Συμπέρασμα: Στις γλάστρες να βάζετε μόνο βασιλικό, γαρδένιες και γαρούφαλα -κι αυτά είναι λουλούδια που μυρίζουν εξαίσια. Και τους κατιφέδες με μεγάλη προσοχή, παλιά θεωρούνταν ύποπτοι…   

 

 

 

 

 


NEWSLETTER