Τρίτη, 01 Δεκεμβρίου 2015 09:59

«Κάτι ψήνεται» | Γ. Μασσαβέτας

Γράφτηκε από τον

Αντιγράφω από το ακριβώς προηγούμενο σημείωμα της στήλης:

«Υπάρχουν αποχρώσες ενδείξεις ότι, εκ του φόβου μην τυχόν υπάρξουν και άλλοι σαν τον Στάθη Παναγούλη, κατά την ψηφοφορία για το ασφαλιστικό, λίγο πριν από τα Χριστούγεννα, οπότε θα τεθεί σε δοκιμασία η δεδηλωμένη του σχήματος ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, βρίσκεται σε εξέλιξη ένα πολιτικό προξενιό. Ωστε το κυβερνητικό σχήμα να αποκτήσει έναν ακόμη εταίρο». 

Προσθέστε τώρα σε αυτά τη χθεσινή σιβυλλική δήλωση της κυβερνητικής εκπροσώπου Ολγας Γεροβασίλη στην ιστοσελίδα Real.gr: «Εκτιμώ ότι, όχι μόνο δεν κινδυνεύει η κοινοβουλευτική πλειοψηφία, αλλά ότι -αντίθετα- είναι πολύ πιθανόν και να ενισχυθεί στο μέλλον». 

Προσθέστε επίσης τα όσα υποστηρίζει με την τελευταία συνέντευξή του, επίσης στη «Real News» ο έτερος αρχηγός του κυβερνητικού συνασπισμού, ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ Πάνος Καμμένος, ότι είναι «πολύ πιθανόν βουλευτές της αντιπολίτευσης να στηρίξουν την κυβέρνηση στις κρίσιμες ψηφοφορίες». 

Είναι προφανές ότι σε τούτη τη χώρα όπου τόσοι πολλοί μαγειρεύουν τηλεοπτικώς ολημερίς, αλλά και έκπαλαι οργιάζουν στο παρασκήνιο τα «πολιτικά μαγειρεία», ενίοτε και με συνταγές «βαρόνων των μέσων ενημέρωσης», αυτή την ώρα «κάτι ψήνεται». Κάτι όμως που είναι όχι ευθέως, αλλ’ αντιστρόφως ανάλογο από τον βρασμό που εκδηλώνεται μεταξύ των πολιτών. Σε δυσαρμονία με το λαϊκό αίσθημα.

Μπορεί πράγματι η κυβέρνηση, είτε με τη συνδρομή του Βασίλη Λεβέντη, είτε άλλων, να διευρύνει την πλειοψηφία της στη Βουλή. Αλλά οι τάσεις που καταγράφουν ήδη οι δημοσκοπήσεις δείχνουν δραματική συρρίκνωση, δύο μόλις μήνες μετά τις εκλογές, της πολιτικής επιρροής του ΣΥΡΙΖΑ στο εκλογικό σώμα, στο λαό. Αλλά και φθορά της εικόνας του ίδιου του Αλέξη Τσίπρα. Το να κερδίσουν μερικούς βουλευτές δεν θα είναι δα και πρωτόγνωρο. Το κρίσιμο στοιχείο είναι ότι χάνουν σε λαϊκή υποστήριξη.

Υπάρχει όμως, δυστυχώς, κάτι που ασφαλώς παρηγορεί το κυβερνητικό στρατόπεδο, αν και είναι χειρότερο για τον τόπο: Ο,τι χάνει η κυβέρνηση δεν το κερδίζει η αξιωματική αντιπολίτευση που υποτίθεται ότι πρέπει να είναι εν δυνάμει κυβέρνηση. Γιατί και η δική της εικόνα, στις μετρήσεις, είναι εξίσου απογοητευτική. Οι πολίτες μετακινούνται, δυστυχώς, προς τα άκρα. Επειδή η μεν εικόνα της Νέας Δημοκρατίας κατάντησε κωμική, οι δε έχοντες την ευθύνη για τη συγκρότηση του «τρίτου πόλου», που θα έδινε κάποια διέξοδο, δεν κάνουν καμία σοβαρή προσπάθεια. 

 

Γ. Π. Μασσαβέτας

giorgis@massavetas.gr