Πέμπτη, 03 Δεκεμβρίου 2015 09:59

«Προφητεία» προ 28 ετών | Γ. Μασσαβέτας

Γράφτηκε από τον

Είπα να απεργήσω και αντί λοιπόν να γράψω, δημοσιεύω μια επιστολή παλιού στελέχους της Εθνικής Τράπεζας, που επισυνάπτει και σχετικό απόκομμα από την έρευνά μου για το τραπεζικό σύστημα, με τίτλο «Ο γίγας με τα πήλινα πόδια», που δημοσιευόταν επί δίμηνο στην «Ελευθεροτυπία»:

«Αγαπητέ κύριε Μασσαβέτα, 

Καλό μήνα! Αναδιφώντας το αρχείο μου θυμήθηκα τα σχόλιά σας για το "υπό πτώχευση" ελληνικό τραπεζικό σύστημα στην "Ελευθεροτυπία" της 1.6.1987, που επισυνάπτω και είναι τόσο επίκαιρα σήμερα. Επίσης βρήκα και την εγκληματική έγκριση της διοικήσεως της Εθνικής Τραπέζης (Παναγόπουλου), το κείμενο της οποίας σας είχα υπαγορεύσει στο τηλέφωνο από το Λονδίνο και δημοσιεύσατε την 21.5.1987. Τότε όμως δεν την είχατε στα χέρια σας αυτούσια να την απολαύσετε! Τελικά χάσαμε $ 2,8 εκατ.!
Αυτή η απόφαση "κατόπιν προφορικού αιτήματος των πελατών" να λέει εκ προοιμίου εν μέσω ναυτιλιακής κρίσεως ότι παρά το γεγονός ότι τα εισοδήματα από την εκμετάλλευση των πλοίων... δεν επαρκούν για την εξυπηρέτηση του ως κατωτέρω εγκρινομένου δανείου, εγκρίνεται προκειμένου να βοηθηθεί ο πελάτης (που δεν ήταν πελάτης της τραπέζης, απλά φαίνεται ότι ο Μάρκου συναντιόταν με τον Παναγόπουλο με τα κότερά τους στην Μύκονο κ.ά.) ούτε στην Αφρική δεν θα μπορούσε να εκδοθεί. Είναι πραγματικά για κορνιζάρισμα.
Τι τον ένοιαζε τον Παναγόπουλο, από την τσέπη του τα έδινε;
Μα δεν υπήρχε τότε ένας εισαγγελέας να κινηθεί αυτεπάγγελτα, με τόση προβολή που είχε η καμπάνιά σας και σε τέτοια εφημερίδα;
Αυτά για εισαγωγή πριν μιλήσουμε ζωντανά στο τηλέφωνο.
Με πολλή εκτίμηση,
Δημήτρης Βανδώρος». 

Γ. Π. Μασσαβέτας

giorgis@massavetas.gr