Παρασκευή, 04 Δεκεμβρίου 2015 09:59

Πρώτα γιορτές, ύστερα κλαίνε | Γ. Μασσαβέτας

Γράφτηκε από τον
Πρώτα γιορτές, ύστερα κλαίνε | Γ. Μασσαβέτας

Ολα δείχνουν ότι η κυβέρνηση αποφάσισε να κάνει... ήρεμα Χριστούγεννα, μεταθέτοντας την ψήφιση του ακανθώδους ασφαλιστικού, που θα πολλαπλασιάσει εκείνους που ζουν στο όριο και κάτω από το όριο της φτώχειας, για την χρονική περίοδο μετά τις γιορτές. Και δεν το κάνει βεβαίως ως εκδήλωση ιπποτικής πολιτικής χειρονομίας απέναντι στην αξιωματική αντιπολίτευση.

Δεν το κάνει για να δώσει χρόνο στη Νέα Δημοκρατία να λύσει το πρόβλημα της ηγεσίας της, με τη σχετική διαδικασία να έχει αναβληθεί για τις 20 Δεκεμβρίου. 

Ο λόγος της μετάθεσης είναι ένας και μόνος. Να κερδίσει χρόνο η ίδια η κυβέρνηση. Χρόνο που της είναι αναγκαίος για το «ψηστήρι» που γίνεται ώστε να πεισθεί ο πρόεδρος της Ενωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης. Οχι τόσο για να ανακοινώσει άμεση συμμετοχή στην κυβερνητική πλειοψηφία, πράγμα για το οποίο εμφανίζεται ιδιαιτέρως επιφυλακτικός λόγω αντιδράσεων των ψηφοφόρων του. Που, όπως χαρακτηριστικώς δηλώνει ο ίδιος, του ζητούν «να μην αφήσει τον Τσίπρα να τον τυλίξει».

Το κατ’ αρχήν ζητούμενο είναι μια δήλωση του κ. Λεβέντη ότι οι βουλευτές του θα υπερψηφίσουν το ασφαλιστικό. Για το οποίο έχει μεν πράγματι τις πλησιέστερες θέσεις και προς το κυβερνητικό σχέδιο και προς τις επιταγές του «κουαρτέτου» των δανειστών, αλλά θέτει έναν όρο που δυσκολεύεται να αποδεχθεί η κυβέρνηση: Καμία σύνταξη να μην υπερβαίνει, συνολικώς, (κύρια και επικουρική) το ποσόν των χιλίων πεντακοσίων ευρώ. 

Ο λόγος που δυσκολεύεται η κυβέρνηση να αποδεχθεί αυτό τον όρο είναι ότι δεν θέλει να ανοίξει μέτωπο με τους δικαστικούς και τα υψηλόβαθμα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και άλλους «δημόσιους λειτουργούς». Πρωτίστως όμως με τους δικαστικούς. Διότι φοβάται το ενδεχόμενο να αρχίσουν να αντιδρούν με ένα συγκεκριμένο όπλο: Κηρύσσοντας κυβερνητικές αποφάσεις, ιδίως δε «πράξεις νομοθετικού περιεχομένου», στις οποίες καταχρηστικώς έχει επιδοθεί και αυτή η κυβέρνηση, ως αντισυνταγματικές.

Κατά τα λοιπά ουδόλως ενοχλείται από την «σκληρή γραμμή» της σπαρασσόμενης Νέας Δημοκρατίας, έστω και αν έχει δίκιο ο προκάτοχος του Κατρούγκαλου κ. Βρούτσης που επιχειρεί να ξεσηκώσει τους συνταξιούχους προειδοποιώντας ότι το 2016 θα χάσουν δυο ολόκληρες συντάξεις, πέρα από όσα έχουν ήδη χάσει. Αντε, γεροντάκια. Γιορτάστε τώρα, και ύστερα κλαίτε. Αλλά αυτό το κλάμα θα έχει τουλάχιστον μια... λεβεντιά. Οχι ό,τι κι ό,τι. 

Γ. Π. Μασσαβέτας

giorgis@massavetas.gr


NEWSLETTER