Σάββατο, 05 Δεκεμβρίου 2015 16:06

Και άλλα «ΟΧΙ»... που γίνονται «ΝΑΙ» | Γ. Μασσαβέτας

Γράφτηκε από τον
Και άλλα «ΟΧΙ»...  που γίνονται «ΝΑΙ» | Γ. Μασσαβέτας

Βρε άνθρωποι, αφού στο τέλος εσείς χορεύετε στο ρυθμό που παίζουν οι απέξω, τι μας κογιονάρετε ότι τάχα λέτε «ένα ηχηρό όχι» σε εκείνα που σας ζητάνε; Σας θυμάμαι, κ. Πρόεδρε, αμέσως μετά τη λήξη της έκτακτης συνόδου κορυφής για το προσφυγικό, να μας «ανεμίζετε» τα τρία «ΟΧΙ» που με άφθονη εθνική υπερηφάνεια διατυπώσατε.

Και τελικώς, αυτά τα «ΟΧΙ», ακολούθησαν την... παράδοση. Ερμηνεύονται σήμερα ως «ΝΑΙ», όπως και το «ΟΧΙ» του θεαματικού δημοψηφίσματος.

Μου θυμίζετε, με τη στάση σας, ένα στίχο του αείμνηστου Μέντη Μποσταντζόγλου (Μποστ): «Μπαμ ηκούσθη στον αέρα και οι πάπιες πήγαν πέρα». 

Μόλις σας έθεσαν ένα τελεσίγραφο, ότι αν δεν υλοποιήσετε τις αποφάσεις της συνόδου η Ελλάδα θα βγει, τουλάχιστον για μια διετία, από την συνθήκη Σένγκεν, οπότε οι Ελληνες θα πάψουν να κινούνται χωρίς έλεγχο διαβατηρίων και αποσκευών στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, τα «ΟΧΙ» σας τα κάνατε γαργάρα.

Τώρα αποδέχεστε να μετέχει η ευρωπαϊκή υπηρεσία Frontex στον έλεγχο των ελληνικών συνόρων, για τον, κατά το δυνατόν, περιορισμό της εισροής λαθρομεταναστών. Ενώ αυτό έπρεπε να είναι η επίσημη πολιτική της Ελλάδας: Να υποχρεωθεί δηλαδή η Ευρωπαϊκή Ενωση να αποδεχθεί τη θέση ότι τα ελληνικά σύνορα, χερσαία και θαλάσσια, είναι σύνορα της Ευρώπης. Και να αναλάβει ενεργότερο ρόλο για την φύλαξη τους. Διαθέτοντας όχι μόνον άνδρες της Frontex, αλλά και περισσότερα κονδύλια.

Αντ’ αυτού πήγατε εκεί και επαναλάβατε την ηλιθιότητα του Βαρουφάκη: «Δεν ζητάμε λεφτά». Ετσι τα λεφτά τα πήραν εκείνοι που ξέρουν να τα διεκδικούν. Οι Τούρκοι. Και τώρα βγαίνει η κυβερνητική εκπρόσωπος Ολγα Γεροβασίλη και κλαυθμηρίζει ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση δεν μας ενισχύει οικονομικώς όσο πρέπει, έναντι εκείνων που αναγκάζεται να δαπανά το ελληνικό κράτος για την αντιμετώπιση του προσφυγικού. 

Δεν το βλέπετε ότι τα πράγματα θα γίνουν ακόμη χειρότερα καθώς όλες οι χώρες, η μια μετά την άλλη, υψώνουν φράχτες, με αποτέλεσμα να ξεμένουν στην Ελλάδα και πρόσφυγες και, κυρίως, λαθρομετανάστες σε ανέλεγκτο αριθμό; Δεν σας φρονιματίζουν όσα εξελίσσονται στην Ειδομένη, στα σύνορα με τους Σκοπιανούς, που ύψωσαν και αυτοί τον δικό τους φράχτη; Πού θα καταλήξουν όλοι αυτοί οι λαθρομετανάστες από το Πακιστάν και διάφορες αφρικανικές χώρες;

Αφήστε τις «μαγκιές» και προσαρμοστείτε, γιατί επέρχονται τα χειρότερα. 

 

Γ. Π. Μασσαβέτας

giorgis@massavetas.gr


NEWSLETTER