Δευτέρα, 18 Ιανουαρίου 2016 14:30

Εικόνες ντροπής | Γ. Αρκουλής

Γράφτηκε από τον
Εικόνες ντροπής | Γ. Αρκουλής

Θα σας μεταφέρω δύο περιστατικά της θλιβερής μας καθημερινότητας. Το πρώτο το διάβασα στην ηλεκτρονική στήλη της εφημερίδας "Ημερησία" που θεωρείται -και είναι- έγκυρη. Το άλλο, το έζησα μεσημέρι Σαββάτου στο πολυκατάστημα "ΙΚΕΑ" της Κηφισού.

Εχουμε και λέμε:

Αστυνομικός, σε χωριό του Νομού Εβρου, κοντά στην Αλεξανδρούπολη, εμφανίστηκε ενώπιον πωλητή σκύλου, οποίος ζήτησε κάπου τριακόσια ευρώ προκειμένου να του δώσει ένα κουτάβι. Ο υποψήφιος πωλητής συνελήφθη, διότι -λέει ο Νόμος- έπρεπε να διαθέτει ειδική άδεια για να το κάνει.

Αν κατάλαβα καλά, για να εμπορευτείς ζωάκι (απαράδεκτο κατά την γνώμη μου) πρέπει να πάρεις ειδική άδεια από το κράτος, προφανώς για να καταβάλεις τον φόρο σου, ως καλός και έντιμος επιχειρηματίας... Μιλάμε για τρέλα που φοβάμαι πως οφείλεται στην προχωρημένη πείνα εκείνου ο οποίος θέλησε να επωφεληθεί κερδίζοντας χρήματα πουλώντας το ζωντανό.

Πάμε τώρα στο πολυκατάστημα. Ημουν αραχτός στο τεράστιο εστιατόριο, που ήταν σχεδόν γεμάτο από πελάτες κάθε ηλικίας (δηλαδή οικογένειες), επειδή προσφέρει λίγα πιάτα, αλλά είναι καθαρό (σουηδική νοοτροπία, βλέπετε) και με χαμηλές τιμές, δηλαδή προσιτές.

Κάποια στιγμή πέρασαν δίπλα μου -με κατεύθυνση την έξοδο- δύο νέοι. Μια κοπέλα υψηλή και χαριτωμένη και ένας νεαρός καλοφτιαγμένος. Εδειχναν ταιριαστό ζευγάρι και δεν κρύβω πως τους καμάρωσα για λίγα δευτερόλεπτα, που βρίσκονταν στο βεληνεκές της ματιάς μου. Οταν, χωρίς να το θέλω, άκουσα την κοπέλα να λέει στον συνοδό της: «Λέω να καθίσουμε να πάρουμε μια μερίδα τηγανητές πατάτες».

Και τότε, ήλθε αυτό που ποτέ δεν περίμενα ν’ ακούσω: Σκύβοντας στο αυτί της, ο νεαρός την αποθάρρυνε λέγοντας συνωμοτικά:

«Δεν έχω καθόλου λεφτά».

Ξέρετε πόσο κοστίζει μια κούπα τηγανητές πατάτες στο εν λόγω πολυκατάστημα; Λιγότερο από δύο ευρώ. Που ο νεαρός δεν είχε να προσφέρει στην σύζυγο, φίλη του, αδελφή -δεν έχει καμία σημασία η σχέση. 

Θέλετε την κατάληξη;

Η κοπέλα έβαλε τα κλάματα και προσπάθησε να απομακρυνθεί κρύβοντας με τις παλάμες της το πρόσωπό της.

Δεν σκοπεύω να συνεχίσω ή να κλείσω την περιγραφή σε στιλ μελό. Ενα μόνο θα προσθέσω: Αραγε, με πόσες μασέλες και σε ποια πολυτελή εστιατόρια γευματίζουν εκείνα τα τελώνια της πολιτικής που μας οδήγησαν στην φτωχοποίηση, στην ανεργία και στην αθλιότητα; Και που απολαμβάνουν φράγκα με ουρά στις τράπεζες της Ελβετίας, του Λουξεμβούργου ή των νήσων Κέιμαν; 

Καλή εβδομάδα (με το συμπάθιο!).

 


NEWSLETTER