Παρασκευή, 12 Φεβρουαρίου 2016 10:12

Οι «διακινητές» δεν… βρέχονται στη θάλασσα | Γ. Μασσαβέτας

Γράφτηκε από τον
Οι «διακινητές» δεν… βρέχονται στη θάλασσα | Γ. Μασσαβέτας

Θα χάσω όσα μαλλιά μου έχουν απομείνει, με αυτά που διαβάζω. Το ΝΑΤΟ ανακοίνωσε ότι στέλνει μια νηοπομπή τριών πολεμικών σκαφών, υπό γερμανική διοίκηση, με κατεύθυνση το Αιγαίο. Τα οποία, μετά από αίτημα της Τουρκίας και της Ελλάδας, που υποστηρίχθηκε από τη Γερμανία, θα αναλάβουν την αντιμετώπιση των «δικτύων διακινητών» προσφύγων και λαθρομεταναστών, από την Τουρκία προς την Ελλάδα κακείθεν προς την υπόλοιπη Ευρώπη.

Αν σκοπός τους είναι να αναγκάζουν κάθε πλεούμενο που εντοπίζουν να κινείται από τα τουρκικά παράλια προς τα ελληνικά νησιά, να επιστρέφει εκεί από όπου ξεκίνησε και έτσι να στείλουν το μήνυμα ότι δεν είναι πια εύκολη υπόθεση αυτό το πέρασμα, έχει καλώς. Να τα υποδεχθούμε μετά βαΐων και κλάδων. Και ας κάνουν εκεί, επί των τουρκικών ακτών, τα πλείστα των “hot spots”, ώστε να ελέγχουν επιτοπίως ποιοι από τους επαναπροωθούμενους είναι πράγματι θύματα του πολέμου στη Συρία και δικαιούνται πολιτικού ασύλου στην Ευρώπη και ποιοι είναι απλώς λαθρομετανάστες από το Πακιστάν ή άλλες χώρες, οπότε θα πρέπει να εισπράττουν τουρκιστί το «αβρούπα γιοκ». 

Αλλά το να μας λένε ότι σκοπός τους είναι τα δίκτυα των διακινητών, ξεπερνά τα όρια του κωμικού. Διότι οι διακινητές δεν κάνουν τον κόπο να επιβιβάζονται και οι ίδιοι επί των φουσκωτών, με τα οποία στέλνουν τους ατυχείς προς τα ελληνικά νησιά, αλλά συχνάκις και προς τον θάνατο. 

Αν πράγματι θέλουν να συλλάβουν τους διακινητές, ισχυρότατες μυστικές υπηρεσίες διαθέτουν και οι άλλοι αμέσως ενδιαφερόμενοι ισχυροί της συμμαχίας και η ίδια η Τουρκία, με την πανίσχυρη ΜΙΤ. Ας τους επιστρατεύσουν εκεί, επί στερεού εδάφους. Διότι εκεί, στην ξηρά, κινούνται οι διακινητές. Κάτω από τη μύτη και τη ΜΙΤ των τουρκικών αρχών. Εκεί θα τους βρουν και όχι στα νερά περί την Λέσβο ή την Κω. 

Αφού μάλιστα εμπλέκεται αμέσως και η αμερικανική δύναμη του ΝΑΤΟ, ας επακολουθήσουν το αμερικανικό αξίωμα δίωξης του εγκλήματος: «Ακολούθα το χρήμα». Διότι το χρήμα, που εισπράττουν αδρό οι διακινητές από τους ατυχείς συνανθρώπους μας, δεν μένει όλο στα χέρια τους. Μέρος από αυτό κατευθύνεται στους «προστάτες» τους, οι οποίοι είναι και η κορυφή των «δικτύων». 

Το ερώτημα είναι αν θέλουν πράγματι να τους βρουν ή φοβούνται μην «χαλάσουν τις καρδιές τους» με το «σύστημα Ερντογάν». 

Γ.Π. Μασσαβέτας

 

giorgis@massavetas.gr


NEWSLETTER