Τετάρτη, 02 Μαρτίου 2016 12:59

Εχετε επίγνωση της κατάστασης; | Γ. Μασσαβέτας

Γράφτηκε από τον

Δεν ξέρω με τι χρώμα θα καταγράψει η ιστορία το πέρασμά σας από την ηγεσία της χώρας κ. Πρόεδρε. Μακάρι, για το καλό των παιδιών μας, το καλό των μεταγενέστερων, να έχετε αφήσει πίσω σας τέτοιο έργο ώστε να δικαιούστε μια καταγραφή τουλάχιστον με ανοιχτόχρωμα μελάνια, αν όχι και με χρυσά γράμματα.

Αλλά, για την ώρα τουλάχιστον, δεν φαίνεται τέτοια προοπτική στον ορίζοντα. Εκείνο που διαφαίνεται ως σίγουρο, από την ως τώρα πορεία σας, είναι ότι θα καταγραφείτε ως ο πλέον τηλεοπτικός πρωθυπουργός. Κάτι σαν την Οπρα της αμερικανικής τηλεόρασης, σε ελληνική πολιτική έκδοση. 

Ε, δεν είναι και λίγο να ξενυχτά ο πρωθυπουργός της χώρας, σε ρόλο πρωταγωνιστή τηλεοπτικής εκπομπής, ως τις τρεις τα ξημερώματα. Μπορεί άρτο να μην καταφέρνετε να δώσετε στο λαό, καθώς η ανεργία και η φτώχεια γίνονται όλο και εφιαλτικότερες κατά το πρώτο έτος της διακυβέρνησής σας, αλλά από θεάματα και ακροάματα άλλο τίποτε. Και από κοντά να σιγοντάρει την επιχείρηση «λόγια, λόγια, λόγια, αντί άρτου», με τα ακατάσχετα τιτιβίσματά του στο Twitter, ο πολυπράγμων αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Αδωνις Γεωργιάδης. Θεωρώντας προφανώς αμφότεροι ότι εκείνο για το οποίο καιγόμαστε, δεν είναι πώς θα λυθούν τα προβλήματά μας, αλλά πώς δεν θα πλήξουμε από έλλειψη πολιτικού σχολιασμού.

Αλλά για να έλθουμε στην ουσία κάποιων από αυτά που είπατε στην εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου, εκείνο που με ανησυχεί ιδιαιτέρως είναι η αντίληψη που έχετε για την διάσταση των προβλημάτων. Οπως για παράδειγμα η εφησυχαστική εκτίμησή σας ότι δεν κινδυνεύουμε να πάθουμε μεγάλη ζημιά στην εθνική μας βιομηχανία, τον τουρισμό, πάρα το ότι έχουν ήδη αρχίσει να γνωστοποιούνται ακυρώσεις κρατήσεων «σε δυο νησιά», όπως είπατε. Αλλά από αυτά τα δυο νησιά, το ένα, η Λέσβος, είναι το δεύτερο μεγαλύτερο νησί της χώρας μετά την Κρήτη. Και βεβαίως κάθε άλλο παρά πρόκειται μόνο για τη Λέσβο και τη Χίο. Μάλλον, από επιλεκτική αμνησία, σας διαφεύγει τι συμβαίνει στην Κω, το Καστελόριζο και άλλα νησιά του Αιγαίου, αλλά και σε θέρετρα της Μακεδονίας. 

Με τέτοια «επίγνωση» της κατάστασης συνομιλείτε με τους εταίρους μας, ώστε να αποσπάσετε εκείνα που πράγματι πρέπει να παράσχουν στην Ελλάδα, ως την μόνη ευρωπαϊκή χώρα που σηκώνει το μεγαλύτερο, το πιο δυσανάλογο φορτίο του προσφυγικού κύματος;

 

Γ.Π. Μασσαβέτας

giorgis@massavetas.gr