Παρασκευή, 11 Μαρτίου 2016 09:46

Ποιος δουλεύει ποιον; | Γ. Μασσαβέτας

Γράφτηκε από τον
Ποιος δουλεύει ποιον; | Γ. Μασσαβέτας

Επιστρέφοντας από τις Βρυξέλλες, εμφανισθήκατε κ. Πρόεδρε περιχαρής. Με τον αέρα του νικητή. Μας ανακοινώσατε με τον πιο επίσημο τρόπο ότι «απομονώθηκαν εκείνοι που ήθελαν να απομονώσουν την Ελλάδα». Οσοι ήθελαν να κλείσει οριστικώς η βαλκανική οδός διελεύσεως των προσφύγων.

Να κλείσουν τα ελληνικά σύνορα. Υστερα δεχθήκατε τον «ανώτατο άρχοντα» της Ευρώπης, τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ. Και υποτίθεται ότι υπήρχε μεταξύ σας συναντίληψη για τις εξελίξεις. 

Τώρα ο κ. Τουσκ με «τιτίβισμα» στον επίσημο λογαριασμό του στο γνωστό μέσο κοινωνικής δικτύωσης… χαιρετίζει το κλείσιμο των συνόρων που αποφάσισαν Σλοβενία, Σερβία και Σκόπια. Και όχι μόνον αυτό, αλλά μας ενημερώνει ότι δεν πρόκειται για κανενός είδους μονομερή ενέργεια των συγκεκριμένων χωρών, εκ των οποίων η μια, η Σλοβενία, είναι και μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Αλλά για εφαρμογή της απόφασης που πήρατε και οι 28 ηγέτες στη Σύνοδο Κορυφής. 

Τα πράγματα, δυστυχώς, είναι απλά: Είτε ο Ντόναλντ Τουσκ, εξ ονόματος και των 28, τους οποίους εκπροσωπεί περισσότερο από οποιονδήποτε άλλον, λέει ψέματα, είτε εσείς. Αλλα συμφωνήσατε στις Βρυξέλλες και άλλα μας είπατε στην Αθήνα. Και ο κοινός νους λέει ότι είναι μάλλον αδύνατο να τολμήσει οποιοσδήποτε θεσμικός παράγων της ΕΕ να πει δημοσίως κάτι το οποίο θα προκαλούσε την αντίδραση και των 28. Να τους βγάλει όλους ψεύτες, χωρίς να αντιδράσουν. Ενώ είναι ευκολότερο να βγάλει ψεύτη μόνον έναν από τους 28. Και ποιος να είναι άραγε αυτός;

Αλίμονο στους δυστυχισμένους συνάνθρωπους μας, εκεί στα λασπόνερα της Ειδομένης, που περιμένουν πότε θα ανοίξουν τα σύνορα και η αγκαλιά της ευαίσθητης Ευρώπης να τους περιθάλψει. Είναι πια αποδεδειγμένο ότι στα ελληνικά δυσκολεύεστε να πείτε την αλήθεια στους Ελληνες. Και επιμένετε στην τακτική να κάνετε μονίμως το «μαύρο», «άσπρο», όπως κάνατε και με το δημοψήφισμα και με την υπογραφή του τρίτου μνημονίου. Μήπως, τουλάχιστον, στα αραβικά, να έλεγε κάποιος την αλήθεια σε αυτούς τους ανθρώπους; Ωστε να φύγουν από τα λασπόνερα και να μετακινηθούν σε περισσότερο φιλόξενους χώρους. Καθώς είναι πια δεδομένο ότι εδώ θα μείνουν. Διότι ούτε στην Ευρώπη μπορούν να περάσουν, ούτε στην Τουρκία να επιστρέψουν. Η οποία ξεκαθάρισε χθες, μετά τα χαμόγελα της Σμύρνης, ότι δεν δέχεται κανέναν από όσους ήδη βρίσκονται στη χώρα μας. Ταμάμ. 

Γ. Π. Μασσαβέτας

giorgis@massavetas.gr

 


NEWSLETTER