Τετάρτη, 23 Μαρτίου 2016 11:21

Και το ΝΑΤΟ με τι ασχολείται; | Γ. Μασσαβέτας

Γράφτηκε από τον
Και το ΝΑΤΟ με τι ασχολείται; | Γ. Μασσαβέτας

Το πικρόχολο σχόλιο του προέδρου της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Ρωσικής Δούμας, Αλεξέι Πουσκόφ, για το νέο μακελειό των ισλαμιστών στις Βρυξέλλες, σε σχέση με το ρόλο του ΝΑΤΟ, με πήγε 48 χρόνια πίσω. Σε κάτι που μου θύμισε, τηλεφωνώντας μου, ένας από τους αυτόπτες μάρτυρες, ο Ιορδάνης Αλιμπέρτης, που ζει στη Σαλαμίνα. 

Ηταν τέτοιος ωραίος ανοιξιάτικος καιρός, παραμονές Πάσχα του 1968. Υπηρετούσα στο 568 Τάγμα Πεζικού, έξω από «τας Σέρρας». Οπου και περιμέναμε επιθεώρηση από κάποιους στρατηγούς του ΝΑΤΟ. Διό και επί ημέρες μας υπέβαλλαν σε συστηματική «Εθνική Ηθική Διαπαιδαγώγηση», ώστε να είμαστε σε θέση να απαντήσουμε σε πιθανές ερωτήσεις των νατοϊκών επιθεωρητών, περί την ιστορία, την δομή και την δράση της «Ατλαντικής Συμμαχίας».

Μας μάζεψαν λοιπόν, όλο το τάγμα, και ο λοχαγός του Α2 άρχισε τις ερωτήσεις ξεκινώντας από τους ελάχιστους «σεσημασμένους» που δεν είχαμε υπογράψει «δήλωση μετανοίας». 

Ο πρώτος, ένας μαθηματικός, ο Παπαδόπουλος, την έβγαλε «καθαρή», διότι η ερώτηση ήταν «τι είναι το ΝΑΤΟ», οπότε έπρεπε να απαντήσει «ένας αμυντικός οργανισμός δεκαπέντε ελευθέρων κρατών». Εισέπραξε μόνο μια επίπληξη διότι είχε παραλείψει το «ελευθέρων».

Αμέσως μετά έπρεπε εγώ να απαντήσω «για ποιο σκοπό ιδρύθηκε το ΝΑΤΟ». Οπότε απάντησα βάσει της λογικής «για την άμυνα των χωρών που το αποτελούν», ενώ έπρεπε να προσδιορίσω, κατά τα μαθήματα που μας είχαν κάνει, ως συγκεκριμένο εχθρό τον κομμουνισμό. Ετσι άρχισαν τα βασανιστήρια.

Τώρα λοιπόν, 48 χρόνια μετά, με τον «κομμουνιστικό κίνδυνο» ανύπαρκτο στην Ευρώπη, ποιος είναι ο σκοπός του ΝΑΤΟ; Και τι κάνουν οι φοβερές υπηρεσίες του, για τις οποίες πληρώνουμε ακριβά οι λαοί της Ευρώπης, ώστε να αντιμετωπίσουν μια πραγματική όσο και ασύμμετρη απειλή, όπως είναι ο ισλαμοφασισμός;

Δυστυχώς, δικαιώνει τον κ. Πουσκόφ ο οποίος σχολίασε: «Ενώ ο Στόλτενμπεργκ (σ.σ.: γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ) είναι απασχολημένος πολεμώντας τη φανταστική "ρωσική απειλή" και στέλνοντας στρατεύματα στη Λετονία, κάτω από τη μύτη του, στις Βρυξέλλες, ανατινάζονται άνθρωποι»!

Τι πρέπει να απαντούν οι σημερινοί στρατιώτες στο ερώτημα «ποιος είναι ο σκοπός του ΝΑΤΟ», όταν ο πρωθυπουργός της Γαλλίας δηλώνει «είμαστε σε πόλεμο», προσδιορίζοντας ως εχθρό την ισλαμική τρομοκρατία, αλλά το ΝΑΤΟ ασχολείται ακόμη με την... ρωσική αρκούδα;

Τσάμπα πήγαν τα βασανιστήρια, Κυριάκο Κατσάρα. (Αλλος αυτόπτης, που ζει στην Καλαμάτα).

Γ. Π. Μασσαβέτας

giorgis@massavetas.gr

 

 

 

 

 


NEWSLETTER