Τετάρτη, 30 Μαρτίου 2016 15:24

Το νόμιμο και το ηθικό των επιλογών του Δήμου Καλαμάτας | Πιπίνα Κουμάντου

Γράφτηκε από την
Το νόμιμο και το ηθικό των επιλογών του Δήμου Καλαμάτας | Πιπίνα Κουμάντου

ΠΟΙΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΛΗΜΜΑ;

 

 

Πολύς λόγος έγινε στα τοπικά ΜΜΕ σχετικά με την πρακτική που ακολουθείται στο Δήμο Καλαμάτας να γίνονται απευθείας αναθέσεις σε φυσικά και νομικά πρόσωπα ή να επιχορηγούνται σωματεία με την καθοδήγηση να ξοδέψουν τα χρήματα σε συγκεκριμένα καταστήματα, λόγω του ότι είναι τα πιο οικονομικά.
Ξεκαθαρίζω εξ αρχής ότι δεν είμαι από εκείνους που αμφισβητούν τις καλές προθέσεις αδιακρίτως. Η οποιαδήποτε κριτική μου εδράζεται στην πολύ συγκεκριμένη φιλελεύθερη ιδεολογία μου για τη διοίκηση των κοινών και της οικονομίας και δεν έχει να κάνει κατ’ ουδένα τρόπο με πρόσωπα, πολλά εκ των οποίων είναι φίλοι και συνάδελφοι.
«Ισες ευκαιρίες» - «αξιοκρατία» - «ελεύθερος ανταγωνισμός» είναι τα τρία βασικά κριτήρια, με τα οποία αξιολογώ τις πολιτικές επιλογές του καθενός εκλεγμένου και όχι η ηθική του υπόσταση.
Η ανωτέρω πρακτική του Δήμου Καλαμάτας λοιπόν, δεν δίνει ίσες ευκαιρίες σε όλους τους ενδιαφερομένους να συμμετέχουν, αφού κάποιοι που έχουν προεπιλεγεί (άσχετα από τους λόγους για τους οποίους έχουν προεπιλεγεί π.χ. γιατί είναι συγγενείς αυτοδιοικητικών ή γιατί είναι καλοπληρωτές ενοικίων δημοτικών καταστημάτων) ξεκινούν ένα σκαλί παραπάνω από τους υπόλοιπους ενδιαφερομένους στην σκάλα του ανταγωνισμού της αγοράς, ο οποίος φυσικά παύει να είναι ελεύθερος.
Πολλοί άξιοι επαγγελματίες «μένουν απ’ έξω», απλώς και μόνο γιατί δεν έχουν συγγενείς στον Δήμο Καλαμάτας ή γιατί δεν έτυχε να τους προσεγγίσει κάποιος δημοτικός παράγων για να κάνουν την προσφορά τους.
Ως εκ τούτου εδώ δεν τίθεται θέμα νόμιμου ή μη (είναι σαφές ότι απευθείας αναθέσεις επιτρέπονται μέχρι του ποσού των 15.000 - 20.000€) και ηθικού ή μη, αλλά το πώς σε ωθεί η ιδεολογία σου να ερμηνεύσεις νόμους και κανόνες. Με βάση την ηθική, κρίνονται μόνο τα φυσικά πρόσωπα και όχι οι θεσμικές επιλογές τους.
Το δίλημμα συνεπώς είναι: νόμιμο με νοοτροπία κρατισμού ή νόμιμο με νοοτροπία φιλελεύθερη;
Το δεύτερο λέω εγώ και είμαι εδώ να το συζητήσουμε ώριμα και πολιτισμένα.
Χωρίς θεωρίες συνωμοσίας περί «προσωπικών συμπαθειών και αντιπαθειών» από το πολύ μακρινό παρελθόν…

Πιπίνα Π. Κουμάντου - Δικηγόρος


NEWSLETTER