Πέμπτη, 07 Απριλίου 2016 13:19

Μα τι λέει ο άνθρωπος; Ι Γ. Μασσαβέτας

Γράφτηκε από τον 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)
Μα τι λέει ο άνθρωπος; Ι Γ. Μασσαβέτας

Σήμερα επιτρέψτε μου να… τεμπελιάσω. Να κάνω μισή δουλειά. Την υπόλοιπη θα την φορτώσω στον αντιπρόεδρο της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις, αρμόδιο για τα θέματα Δημοσιονομικής Πολιτικής. Δεν βρίσκω επισημότερη απάντηση, ξένη, δηλαδή απαλλαγμένη από εσωτερικές κομματικές σκοπιμότητες, στους ισχυρισμούς των στελεχών της κυβέρνησης, που μας παρουσιάζουν το δικό τους «success story». 

Ο άλλοτε πρωθυπουργός και υπουργός Οικονομικών της Λετονίας, γνώστης των οικονομικών, παραχώρησε συνέντευξη στην ιστοσελίδα capital.gr, για την πορεία της χώρας μας τα τελευταία χρόνια: 

«Σε σχέση με την Ελλάδα όντως είναι η μόνη χώρα που μένει σε πρόγραμμα στην ΕΕ. Ξέρουμε ότι το 2014 η Ελλάδα ήταν πολύ κοντά στο να ολοκληρώσει το πρόγραμμά της. Τα πήγαινε καλά με τους δημοσιονομικούς στόχους, είχε επιστρέψει στην ανάπτυξη, είχε επιστρέψει στη δημιουργία θέσεων απασχόλησης, ακόμα είχε ήδη χτυπήσει την πόρτα των αγορών και ήταν εντός τροχιάς για να βγει από το μνημόνιο. Συζητούσαμε με την ελληνική κυβέρνηση ένα διάδοχο προληπτικό πρόγραμμα, με το οποίο η Ελλάδα θα γύρναγε στις αγορές. Ξέρουμε ότι οι πολιτικές εξελίξεις οδήγησαν αλλού και αυτό αποδεικνύει ότι η οικονομική σταθερότητα είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την οικονομική ανάπτυξη. Η νέα ελληνική κυβέρνηση που ανέλαβε το 2015 διάλεξε άλλους δρόμους για την οικονομική της πολιτική. Αυτό δυστυχώς υπονόμευσε την ανάπτυξη, υπονόμευσε την οικονομική σταθερότητα και ως αποτέλεσμα εκεί που στην αρχή του 2015 προβλέπαμε ανάπτυξη 2,5% για το 2015, τώρα η εκτίμησή μας είναι 0%. Βλέπουμε ότι αυτή η οικονομική αστάθεια έπληξε σφόδρα την ελληνική οικονομία».

Αλλά πέρα από το πρόσφατο παρελθόν και τον νέο εκτροχιασμό της ελληνικής οικονομίας, που είχε ως κατάληξη το τρίτο «αριστερό» μνημόνιο, αξίζει να δούμε πώς κρίνει την πολιτική που επιλέγει τώρα η κυβέρνηση. Δηλαδή εκείνοι που ως αντιπολίτευση δεν σήκωναν πεντάρα φόρου στο σπαθί τους και τώρα μηχανεύονται κάθε τόσο νέους φόρους, τέλη, εισφορές:

«Η αύξηση φόρων, αντί περικοπής δαπανών, βαθαίνει την ύφεση... Αυτή είναι η συμβουλή μας προς την ελληνική κυβέρνηση. Μην κοιτάτε μόνο στον τομέα των εσόδων, κοιτάξτε και προς τον τομέα των δαπανών»… «Η επιλογή, για τη δημοσιονομική προσαρμογή, μεταξύ φόρων ή περιστολής δαπανών είναι επιλογή και ευθύνη της ελληνικής κυβέρνησης». 

Μα τι λέει ο άνθρωπος; Και πώς θα βολέψουμε τους Καρανίκες, αν κόψουμε τις δαπάνες;

Γ.Π. Μασσαβέτας

giorgis@massavetas.gr

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση


NEWSLETTER