Δευτέρα, 08 Φεβρουαρίου 2016 17:58

Ενα εκατομμύριο άνθρωποι εγκατέλειψαν τις χώρες τους το 2015

Γράφτηκε από την

Του δημοσιογράφου I.J.F Βαγγέλη Πάλλα

 

Οι πόλεμοι ανατροφοδοτούνται από τις Αμερικανικές και Ευρωπαϊκές ιμπεριαλιστικές δυνάμεις, στη Συρία, το Αφγανιστάν και το Ιράκ, συνέβαλαν σε αυτό που θα μπορούσε ενδεχομένως να είναι η μεγαλύτερη προσφυγική κρίση στην ιστορία της ανθρωπότητας, με τον αριθμό των ανθρώπων που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις πατρίδες τους να φθάνει τα 20 εκατ. δήλωσε ο ΟΗΕ.

Πάνω από 1 εκατ. από αυτούς τους πρόσφυγες αναζήτησαν άσυλο στην Ευρώπη, όπου στην Γενεύη εδρεύει ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (ΔΟΜ).

Το 2015 θα μείνει στην ιστορία ως το έτος της ανθρώπινης δυστυχίας και τις τραγωδίες των προσφύγων. 

Πρέπει να σημειώσουμε ότι περισσότεροι από 8.000 πρόσφυγες έχουν πεθάνει, ενώ φεύγοντας πνίγηκαν στη Μεσόγειο και το Αιγαίο πέλαγος, ένα εκατομμύριο έχουν γίνει αποδιοπομπαίοι τράγοι και στόχοι των ξενοφοβικών πολιτικών.

Η διαδρομή από την Τουρκία προς την Ελλάδα και σε όλη την Μεσόγειο θάλασσα έχει γίνει "η πιο θανατηφόρα διαδρομή " των μεταναστών στον πλανήτη μας σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Περισσότερο από το 1/3 των προσφύγων που εισέρχονται στην Ευρώπη είναι παιδιά. Η οργάνωση "Save the Children" εξέδωσε μια έντονη διατυπωμένη με τα τελευταία στοιχεία δηλώνοντας ότι: Η Ευρώπη κάνει πολύ λίγα για να προστατεύσει και να βοηθήσει τα παιδιά και τις οικογένειες τους που πνίγονται στις ακτές μας. Όταν τα παιδιά πεθαίνουν στο κατώφλι μας, πρέπει να λάβουμε τολμηρές δράσεις.

Οι δυτικές δυνάμεις έχοντας κάνει σύνθημα τους τις "παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων" για τις επεμβάσεις και τους βομβαρδισμούς, και τις λεηλασίες στις αβοήθητες χώρες, σφυρίζουν αδιάφορες για την προσφυγική κρίση και αντί να παρέχουν βοήθεια και στήριξη στους χιλιάδες πρόσφυγες που πνίγονται στις ακτές τους, χρησιμοποιούν την κρίση ως πρόφαση για να κλιμακώνουν περαιτέρω τον πόλεμο και την επίθεση τους, στα δημοκρατικά τους δικαιώματα μέσα στις χώρες τους. 

Η Γερμανική κυβέρνηση, η οποία επεδίωξε να πρωτοστατήσει ως υποστηρικτής των προσφύγων, έχει αυξήσει κατά πολύ τις απελάσεις και τις περικοπές στις κοινωνικές βοήθειες στους πρόσφυγες.

20.000 άτομα το 2015 απελάθηκαν, ενώ 200.000 άτομα διαμένουν σήμερα στην Γερμανία, με τον φόβο της απέλασης, καθώς τους έχουν αρνηθεί το άσυλο. 

Με τα περισσότερα σύνορα της η Ευρώπη κλειστά, οι πρόσφυγες προσπαθώντας να εισέλθουν στην Ευρώπη, αναγκάζονται να κάνουν τα επικίνδυνα ταξίδια προς τα Ελληνικά νησιά μέσα από το θυελλώδες Αιγαίο.

Για την υποδοχή των εκατοντάδων προσφύγων το νησί της Λέσβου, έχει μετατραπεί σε ένα τεράστιο στρατόπεδο συγκέντρωσης. 500.000 χιλ. πρόσφυγες έφθασαν στην Λέσβο το 2015, περισσότερο πέντε φορές του αριθμού των μόνιμων κατοίκων.

Το νησί είναι ο τόπος του πρώτου προσφυγικού "HOT SPOT" της Ε.Ε., ένας καθαρός όρος που χρησιμοποιείται για να περιγράψει αυτό που περιγράφεται ως στρατόπεδο συγκέντρωσης, με αστυνομική φρουρά και συρματοπλέγματα. Η Ελλάδα έχει υποσχεθεί στην Ε.Ε. να δημιουργήσει 4 τέτοια στρατόπεδα.

Από τα στοιχεία που δίνει ο ΟΗΕ, οι μισοί πρόσφυγες που διασχίζουν τη Μεσόγειο είναι πρόσφυγες από τη Συρία, από το Αφγανιστάν αντιπροσωπεύουν το 20%, ενώ από το Ιράκ το 7%. Έτσι τα περισσότερα από τα 3/4 όσων αναζητούν καταφύγιο στην Ευρώπη, θέλουν να ξεφύγουν από τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους άμεσα.

…Όσοι δεν είναι μαζί μας, είναι εναντίον μας, διακήρυττε ο Τζορτζ Μπούς ο νεότερος όταν οι αμερικανικές δυνάμεις με τη βοήθεια των ευρωπαϊκών συμμάχων, εκδημοκράτιζαν το Ιράκ. 12 χρόνια αργότερα και η ιστορία επαναλαμβάνεται, πρώτα στη Λιβύη έπειτα στο Μάλι, και τώρα στη Συρία. Οι βρώμικοι πόλεμοι των ΗΠΑ και των συμμάχων τους δεν σοκάρουν πλέον κανένα. Από την Λ. Αμερική μέχρι της Ν.Α. Ασία το βιβλίο της παγκόσμιας διπλωματίας είναι γραμμένο με αίμα.