Τετάρτη, 13 Απριλίου 2016 10:08

Πολύ αργά το ανακάλυψε Ι Γ. Μασσαβέτας

Γράφτηκε από τον
Πολύ αργά το ανακάλυψε Ι Γ. Μασσαβέτας

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα παραχώρησε συνέντευξη στο δίκτυο Fox News κατά την οποία έκανε απολογισμό των δύο θητειών του. Μίλησε για τις επιτυχίες και τις αποτυχίες του. Και επειδή οι επιτυχίες του αφορούσαν εσωτερικά θέματα της χώρας του, όπως το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης, θα σταθώ μόνο σε ένα σημείο, αυτό που αφορά και τη δική μας χώρα. Την καουμπόικη επέμβαση στη Λιβύη, τις συνέπειες της οποίας υφιστάμεθα και εμείς.

Αν και υπερασπίσθηκε ως «το σωστό» την επέμβαση που έγινε σε αυτή την χώρα το 2011, με τις αεροπορικές επιδρομές και τον εξοπλισμό και την παντοειδή στήριξη των ετερόκλητων «ανταρτών», παραδέχθηκε εντούτοις ότι η όλη επιχείρηση, στην οποία πρωτοστατούσαν η Βρετανία και η Γαλλία, έγινε χωρίς να έχουν υπολογισθεί οι συνέπειές της. Αλλά έριξε τις ευθύνες στους Ευρωπαίους «πρόθυμους»: «Οι δυτικοί σύμμαχοι δεν είχαν αντιληφθεί επακριβώς τι θα επακολουθούσε μετά την πτώση του Λίβυου συνταγματάρχη, Μουαμάρ Καντάφι, από την ηγεσία της χώρας του.

Οπως βεβαίως δεν είχαν αντιληφθεί τι θα επακολουθούσε και μετά την επέμβαση στο Ιράκ και την υποκινούμενη εξέγερση στη Συρία. Κανένα στοιχείο δεν υπάρχει για το πόσους «έσωσαν» με αυτές τις επεμβάσεις τους και την περίφημη «Αραβική Ανοιξη» οι δυτικοί σύμμαχοι. Αντιθέτως μακραίνει κάθε μέρα ο κατάλογος των νεκρών, των σακατεμένων, των ξεσπιτωμένων σε αυτές τις χώρες. Εχοντας πια ξεπεράσει ακόμη και τα όρια του χειρότερου εφιάλτη. 

Αγριοι, βάρβαροι εμφύλιοι μαίνονται παντού όπου εφαρμόσθηκε η συνταγή του «Σοκ και Δέος» που πρώτος δίδαξε ο Τζορτζ Μπους ο πρεσβύτερος. Αλλά η Αμερική είναι πολύ μακριά και έτσι μένει αλώβητη από τις συνέπειες. Δεν φτάνουν ως εκεί τα κύματα προσφύγων από την Λιβύη, την Συρία, το Ιράκ. Τις συνέπειες τις πληρώνει η Ευρώπη, όπου το «προσφυγικό ζήτημα» και η διαχείρισή του τείνει να εξελιχθεί σε θρυαλλίδα που απειλεί την ίδια τη συνοχή της.

Οποιονδήποτε άνθρωπο με κοινό νου αν ρωτούσαν, θα ήταν σε θέση να προδιαγράψει αυτά που συμβαίνουν σήμερα. Αλλά αυτοί, υπεύθυνοι, υποτίθεται, πολιτικοί ηγέτες όντας, δεν είχαν αντιληφθεί επακριβώς τι θα επακολουθούσε. Και τώρα εισπράττουν «πληρωμένες απαντήσεις» από το «Ισλαμικό κράτος», τη «Μπόκο Χαράμ» και όλο το ισλαμικό φασισταριό που εξέθρεψαν. 

Ποτέ άλλοτε, στην μεταπολεμική ιστορία, η Ευρώπη δεν είχε τόσο μικρούς ηγέτες. Τόσο «λίγους».

Γ. Π. ΜΑΣΣΑΒΕΤΑΣ

giorgis@massavetas.gr


NEWSLETTER