Κυριακή, 17 Απριλίου 2016 15:05

Θάνατος εξ ασφυξίας Ι Γ. Μασσαβέτας

Γράφτηκε από τον 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Θάνατος εξ ασφυξίας Ι Γ. Μασσαβέτας

Αλλοι 450 άνθρωποι στο δρόμο. Αλλη μια αμιγώς ελληνική εταιρεία, η «Ηλεκτρονική», έβαλε λουκέτο, μετά από 58 χρόνια ζωής. Αφήνοντας το πεδίο ελεύθερο στις πολυεθνικές του κλάδου. Είτε είναι και φαίνονται από το όνομα τους γερμανικές, όπως η Mediamarkt, είτε έχουν μεν ελληνικό επώνυμο αλλά βρετανικά αφεντικά, όπως η Κωτσόβολος.

Οταν ξεκινούσα την σταδιοδρομία μου δεν είχαμε μόνον ελληνικές εταιρίες εμπορίας ηλεκτρικών ειδών, αλλά θαυμάσιες βιομηχανίες που όχι μόνον εξόπλιζαν τα ελληνικά νοικοκυριά, αλλά έκαναν και εξαγωγές: ΙΖΟΛΑ, ΠΙΤΣΟΣ, ESKIMO. Βιομηχανίες που έδιναν δουλειά σε χιλιάδες ανθρώπους. Τώρα και ό,τι έχει απομείνει από αυτές τις επωνυμίες δεν είναι παρά μια ελληνόφωνη προμετωπίδα γερμανικής πολυεθνικής.

Λέγαμε πως τουλάχιστον θα επιβιώσουν οι εμπορικές, αν όχι και οι παραγωγικές μονάδες. Αλλά ούτε αυτές επιβιώνουν. Το «κανόνι» της αλυσίδας λιανεμπορίου τροφίμων της οικογένειας Μαρινόπουλου και η αγωνιώδης προσπάθεια να σταθεί όρθια, με δανεικά πόδια, η αλυσίδα του Βερόπουλου, είναι αποτέλεσμα της επέλασης των Γερμανών της «Lidl» ή των Βέλγων στους οποίους έχει περιέλθει η «ΑΒ Βασιλόπουλος».

Οι ευθύνες γι’ αυτή την πραγματικότητα δεν βαρύνουν βεβαίως την σημερινή κυβέρνηση. Είναι διαχρονικές και διακομματικές. Και δεν αναφέρονται μόνον στους συγκεκριμένους κλάδους, αλλά στο σύνολο της οικονομίας μας. Πόσες χιλιάδες βιομηχανικοί αργαλειοί και κλωστικά μηχανήματα αραχνιάζουν; Πόσες βιομηχανίες και βιοτεχνίες επίπλων, ενδυμάτων, υποδημάτων, εξαφανίσθηκαν; Ακόμη και τα εμπορικά καταστήματα στα αστικά μας κέντρα κλείνουν το ένα μετά το άλλο και γίνονται... καφετέριες και μπαράκια. Προφανώς επειδή περισσεύουν εκείνοι που, μέσα στην κρίση και την φτωχοποίηση, «το ρίχνουν έξω».

Οι ευθύνες βαρύνουν όλους τους πολιτικούς χώρους. Κυρίως διότι οι πολίτικες εξουσίες λειτούργησαν ως θεραπαινίδες ενός άθλιου τοκογλυφικού τραπεζικού συστήματος. Πώς να επιβιώσει οποιαδήποτε ελληνική εταιρεία, που δανείζεται με επιτόκιο 9%, όταν η πολυεθνική που την ανταγωνίζεται εξασφαλίζει την ρευστότητα της με μόλις 1%, όπερ της παρέχει την δυνατότητα να κάνει πολιτική τιμών και προσφορών, τσακίζοντας τους ημεδαπούς ανταγωνιστές της;

Απλώς, ετούτη η κυβέρνηση, κατάφερε την χαριστική βολή. Με την ανερμάτιστη πολίτη της που οδήγησε στα capital controls τα όποια επέτειναν την ασφυξία στην ελληνική αγορά. Ασφυξία από την όποια «τίναξε τα πέταλα» και ο «Αλέκος», από τη γνωστή διαφήμιση της πτωχευμένης πια εταιρείας. 

Γ.Π. ΜΑΣΣΑΒΕΤΑΣ

giorgis@massavetas.gr

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση


NEWSLETTER