Δευτέρα, 09 Μαϊος 2016 13:15

Και πάλι μαζί μας Ι Γιώργος Αρκουλής

Γράφτηκε από τον
Και πάλι μαζί μας Ι Γιώργος Αρκουλής

Και ξαφνικά, εκεί που είχα βαρεθεί να περιμένω ή να ψάχνω το γραμματοκιβώτιο μήπως και φανεί, νάτο μπροστά μου, πολυσέλιδο με ιλουστρασιόν εξώφυλλο πάνω στα χρώματα του σούρουπου (ή της χαραυγής). Η εικονογράφηση τόνιζε την άνοιξη, την ώρα που  χαϊδεύει τον τρούλο μιας μικρής βυζαντινής εκκλησιάς και την υπέροχη ακτογραμμή του Μεσσηνιακού Κόλπου.

Ισως ένα από τα ωραιότερα εξώφυλλα  (τεύχος 316) της μακράς πορείας του περιοδικού "Φλας της Μεσσηνίας" που καλοδέχτηκα (μαζί με εσάς) πάλι στα χέρια μου, με την αγάπη ερωτευμένου πρωτάρη.

Και ήταν κάτι πολύ σημαντικό για τα πολιτιστικά και εκδοτικά πράγματα μιας πόλης που διαρκώς ψάχνεται και ψάχνει το πώς θα μπορέσει να καλλιεργηθεί, πώς θα γίνει ανταγωνιστική στα ευρωπαϊκά πρότυπα, πώς -τέλος- θα μπορέσει να πείσει ότι αξίζει να διεκδικήσει και να κερδίσει τον τίτλο της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης. 

Οπως σημειώνει ο δυναμικός σε ό,τι καταπιάνεται Πέτρος Τσώνης, άνθρωπος του διαρκούς μόχθου, αλλά μέγας λάτρης του πολιτισμού και των ιδεών, "η πολύμηνη διακοπή της έκδοσης οφειλόταν στην οικονομική κρίση που ήταν αδύνατο να μην χτυπήσει την προσπάθεια της ομάδας του". Εντούτοις, από διάφορες λύσεις, εκείνος (με τον εκδότη Ρετζεπέρη) προτίμησε να συμπτύξει τον αριθμό των τευχών, ώστε έστω και κάθε δύο μήνες να κάνει την εμφάνισή του στα περίπτερα και γενικά να διατηρεί το ραντεβού του με τους πιστούς αναγνώστες του.

Το "Φλας" είναι το μοναδικό περιοδικό ποικίλης ύλης (με λοκομοτίβα τον πολιτισμό) στην ελληνική περιφέρεια, αν εξαιρέσουμε το ενημερωτικό "Ευπάλιο" της επαρχίας Δωρίδας, έντυπο με λίγες σελίδες, και τα δύο ιστορικά φιλολογικά - λογοτεχνικά περιοδικά "Αιολικά Γράμματα" της Μυτιλήνης και "Πόρφυρας" της Κέρκυρας. Ως μοναδικό στο είδος του, πρέπει να ζήσει -και θα ζήσει- σε πείσμα των καιρών και των φθηνών εκδόσεων (των γνωστών) που διαφημίζουν τους δήθεν "σελέμπριτις" και τους τηλεοπτικούς "αστέρες" (τρομάρα τους), με ανόητες φωτογραφίες, που δίνουν τροφή σε σεξουαλικά υπονοούμενα και λεπτομερή ανούσια (έως αηδιαστικά) ρεπορτάζ που διαβάζονται στα κομμωτήρια… 

 

Οσο για τους φίλους αρθρογράφους; Ποιον να πρωτοθαυμάσεις και ποιον να ξεχάσεις. Με επικεφαλής τον πρύτανη, βετεράνο της δημοσιογραφίας Μίμη Παπαναγιώτου (διευθυντή Τύπου για χρόνια στην Προεδρία της Δημοκρατίας) και ακολούθως τον λόγιο Θανάση Παντέ, τον ταλαντούχο Αργύρη Μαυρέα, τον ακούραστο Σταύρο Μαρτίνο και τα λοιπά στελέχη που θα βρείτε στην ταυτότητα, πλάι στο "edito" του Τσώνη, το "Φλας" εξασφαλίζει θέματα με ενδιαφέρον προβάλλοντας κυρίως επιτυχημένα στον τομέα τους τέκνα της μεσσηνιακής γης.


NEWSLETTER