Τετάρτη, 11 Μαϊος 2016 10:19

Τι άλλο θα μας έλθει; Ι Γ. Μασσαβέτας

Γράφτηκε από τον 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Τι άλλο θα μας έλθει; Ι Γ. Μασσαβέτας

Μακάρι να είναι ψέματα. Γιατί διαφορετικά μας περιμένουν ακόμη πιο δύσκολες μέρες. Ειλικρινώς εύχομαι και προσεύχομαι να αποδειχθούν ανακριβείς οι πληροφορίες «από έγκυρες κοινοτικές πηγές» που δημοσίευσαν τις προηγούμενες μέρες οι σοβαρές διεθνείς ιστοσελίδες «Politico» και «EU Observer» αλλά και η γερμανική εφημερίδα «Bild».

Πληροφορίες κατά τις οποίες οι υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επεξεργάζονται ένα «σχέδιο Β» για την τύχη των προσφύγων και λαθρομεταναστών. Το οποίο προόρισται να τεθεί σε εφαρμογή σε περίπτωση που η Ενωση «τα σπάσει» με τον σουλτάνο της Τουρκίας και καταρρεύσει η πρόσφατη συμφωνία «επαναπροώθησης».

Ολα ξεκίνησαν μετά το «κλάδεμα» του φιλοευρωπαϊστή πρωθυπουργού Αχμέτ Νταβούτογλου από τον Ταγίπ Ερντογάν. Και οι Βρυξέλλες άρχισαν να ανησυχούν ακόμη περισσότερο όταν, την Κυριακή, ο «σουλτάνος» της Αγκυρας εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση κατά της Ευρωπαϊκής Ενωσης για τα κλειστά σύνορα των περισσοτέρων από τις βόρειες χώρες της. Μια επίθεση που ερμηνεύθηκε ως πρόθεση του Ερντογάν να μην σεβασθεί τη συμφωνία που υπέγραψε ο υπό απομάκρυνση πρωθυπουργός του. Στην καλύτερη περίπτωση εκτιμάται ότι ο Ερντογάν θα επιδιώξει και μεγαλύτερα οικονομικά ανταλλάγματα, πέραν των 6 δισ. που έχει ήδη δεσμευθεί να του χορηγήσει η Ε.Ε., αλλά και νέα πολιτικά ανταλλάγματα.

Είναι φανερό ότι ο «σουλτάνος» δεν θέλει να ανταποκριθεί στις 72 προϋποθέσεις που έχουν τεθεί, προκειμένου να παραχωρηθεί το δικαίωμα ελεύθερης θεώρησης των τουρκικών διαβατηρίων, δηλαδή ουσιαστική ένταξη της Τουρκίας στη ζώνη Σένγκεν. Θέμα για το οποίο εμφανίζεται ανυποχώρητο το Ευρωκοινοβούλιο και ο πρόεδρός του Μάρτιν Σουλτς. Μία από τις οποίες είναι η εφαρμογή του «πρωτοκόλλου της Αγκυρας», δηλαδή η ουσιαστική αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας και των διαβατηρίων της από το τουρκικό καθεστώς. Οπερ προκαλεί αλλεργικές αντιδράσεις στον «σουλτάνο».

Τι προβλέπει λοιπόν το «plan B», στο οποίο αναφέρονται όλες οι πληροφορίες; Οτι σε μια τέτοια περίπτωση η «εναλλακτική δυνατότητα» των Βρυξελλών, προκειμένου να μην υποκύψουν σε εκβιασμό της Αγκυρας, είναι μία και μόνη: Να μετατραπεί η Ελλάδα σε ένα απέραντο στρατόπεδο προσφύγων και μεταναστών. Με πρώτο «διαθέσιμο χώρο» τα ελληνικά νησιά. Τις χρυσοτόκες όρνιθες του ελληνικού τουρισμού, από τις οποίες περιμένει να κινηθεί ολόκληρη η ελληνική οικονομία. 

Μακάρι να είναι όλα αυτά στη φαντασία των μέσων ενημέρωσης. Αλλά πολύ φοβάμαι ότι… μας έρχονται. 

 

Γ.Π. Μασσαβέτας

 

giorgis@massavetas.gr

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ


NEWSLETTER