Δευτέρα, 16 Μαϊος 2016 14:01

Ο Μπαλτάς ξαναχτύπησε… Ι Γιώργος Αρκουλής

Γράφτηκε από τον
Ο Μπαλτάς ξαναχτύπησε… Ι Γιώργος Αρκουλής

 

Ο πολύ καλός μου φίλος (και εξαίρετος συγγραφέας) Θανάσης Σκρουμπέλος δημοσίευσε πριν λίγα χρόνια ένα βιβλίο με σκληρές ιστορίες από την γειτονιά του (τον Κολωνό) της δεκαετίας του 1950, με τίτλο «Ο μπαλτάς και άλλες ιστορίες» (εκδόσεις Τόπος). Συγκλονιστικό βιβλίο, αν και δεν πρόκοψε στις πωλήσεις, επειδή ο Σκρουμπέλος έχει ταυτιστεί από το αναγνωστικό κοινό ως ο συγγραφέας της Αντίστασης και του Εμφυλίου. Τον θυμήθηκα τον φίλο μου, με την ευκαιρία της νέας περιπέτειας του υπουργού Πολιτισμού Αριστείδη Μπαλτά, ο οποίος έχει βαλθεί -όπως φαίνεται- να μη μας αφήνει να πλήξουμε…

 

Μετά, λοιπόν, την απόφασή του να διορίσει καλλιτεχνικό διευθυντή του Ελληνικού Φεστιβάλ εκείνο τον περίεργο (και για πολλούς… προχωρημένο καλλιτεχνικά) Βέλγο δημιουργό (θυμάστε, αυτόν που ετοίμαζε ανδρικό στριπτίζ σε έργο της ελληνικής γραμματείας…), ο κύριος Μπαλτάς ενέκρινε τον τιμοκατάλογο εισόδου στα μουσεία και τις αρχαιότητες ανά την επικράτεια, ξεκινώντας από την Αρχαία Μεσσήνη. Ο δήμαρχος της πόλης Τσώνης αγρίεψε, όπως διάβασα, με το τιμολόγιο εισόδου των 12 ευρώ, σε εποχές που με αυτά τα χρήματα εξασφαλίζει το πρόχειρο γεύμα της μια φτωχή τριμελής οικογένεια (λόγου χάρη τρία σουβλάκια και μία μερίδα πατάτες).

Είναι πολλά τα χρήματα για μία βόλτα στο διαμάντι του αρχαίου μεσσηνιακού πολιτισμού, ποσό αρκετά μεγαλύτερο από όσο κοστίζει η επίσκεψη στην εντυπωσιακή Αρχαία Αγορά της Ρώμης συν το Κολοσσιαίο, αλλά ο υπουργός, προφανώς εμπιστεύεται τους εισηγητές – συμβούλους του, οι οποίοι προφανώς τον παρέσυραν σε χτυπητά λάθη. Ενα από αυτά ήταν η επιβολή εισιτηρίου εισόδου στα μουσεία σε όλους τους δημοσιογράφους, γεγονός που έχει ενοχλήσει πολύ την ΕΣΗΕΑ, και μάλιστα σε μέρες που ο εντιμότατος Μεσσήνιος (;) υπουργός Κατρούγκαλος (μέσω του ασφαλιστικού νόμου) υφάρπαξε ένα δις, δηλαδή όλο το αποθεματικό, από το Ταμείο Ασφάλισης των εργαζομένων στα ΜΜΕ (σαφέστατα για να αγοράσει χρόνο παραμονής στην εξουσία η "πρώτη φορά αριστερή" κυβέρνηση…). 

Κατά τα άλλα, ο υφιστάμενος του Μπαλτά στο υπουργείο, υπεύθυνος για τα αθλητικά πράγματα Ζακυνθινός υφυπουργός Σταύρος Κοντωνής, φαίνεται ότι έριξε νερό στο κρασί του, συμφώνησε με την ποδοσφαιρική ομοσπονδία και ο τελικός του Κυπέλλου θα γίνει -εκτός απροόπτου- αύριο Τρίτη, 17 τρέχοντος. Που σημαίνει ότι (ο Κοντωνής) αποδεικνύεται μάγκας αλλά όχι πολύ…

Εντυπωσιάζει η επιμονή του, πάντως, να γίνει αντικατάσταση των βοηθών του ορισθέντος διεθνούς διαιτητή Σιδηρόπουλου, με τους Ευθυμιάδη – Κωσταρά να πλαισιώνουν τον ρέφερι αντί των αρχικά εκλεκτών της ΕΠΟ Αλεξέα και Πετρόπουλου. Αν δεν με απατά η μνήμη, ο Αλεξέας είναι τέκνο της μεσσηνιακής διαιτησίας, για τον οποίο, είχε ακουστεί ότι ο πρώην διοικητικός παράγοντας της ΕΠΟ Αριστείδης Σταθόπουλος πίστεψε και ενθάρρυνε στο ξεκίνημα της καριέρας του. Τώρα, τι συμβαίνει και ο Κοντωνής αλλά και η ΑΕΚ (δηλαδή ο γάτος Μελισσανίδης) δεν τον θέλουν; Είναι ένα θέμα.

Να κλείσω με την απίστευτη (αλλά αληθινή) είδηση που έσκασε στα ΜΜΕ μεσοβδόμαδα, για την σύλληψη κάποιων στελεχών της πολυμελούς (και διεθνούς) συμμορίας χρηματιστών, οι οποίοι με την ιδιότητα των συμβούλων επενδύσεων, μάζεψαν μπόλικο παραδάκι και… πέρασαν καλά! Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, μεταξύ των συλληφθέντων είναι και μία Καλαματιανή. 

 

Αμέ!


NEWSLETTER