Πέμπτη, 19 Μαϊος 2016 10:13

Το ήθος μιας μεταλλαγμένης τ. «Αριστεράς Ι Γ. Μασσαβέτας

Γράφτηκε από τον

 

Εκείνη η φράση του Ευκλείδη Τσακαλώτου στους «Financial Times», τον περασμένο Σεπτέμβριο -«Μπορώ να κάνω πράγματα που δεν είναι ιδιαίτερα αριστερά»- φαίνεται πως δεν ήταν μόνο η έκφραση του εσώψυχου ενός ανθρώπου της εξουσίας. Ηταν κάτι πολύ ευρύτερο και βαθύτερο. Ηταν το στίγμα που θα προσδιόριζε, μετά τη δεύτερη εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ, την πορεία όλων εκείνων που επέλεξαν ανάμεσα στις αρχές που άλλοτε διακήρυσσαν, ως «ριζοσπαστική Αριστερά» και την γλύκα της εξουσίας, ακριβώς αυτό: Το πώς δεν θα χάσουν τη νομή της εξουσίας.

Οχι, δεν ήταν προσωπική εξομολόγηση του Τσακαλώτου. Ηταν η φωτογραφία εκείνων που γίνονται τσακάλια προκειμένου να διατηρήσουν την εξουσία τους. Των πρώην αριστερών, πρώην φανατικών αντιμνημονιακών, που μεταλλάσσονται και καταλήγουν να γίνουν τα καλύτερα κοπέλια στην εφαρμογή των όσων επιτάσσει ο χερ Σόιμπλε ή ο άλλοτε μισητός Ντάισελμπλουμ. Προς τον οποίο αναπέμπει, υπό τους προβολείς των διεθνών μέσων ενημέρωσης, τις θερμές ευχαριστίες του ο σύντροφος Τσακαλώτος.

Την πικρή αυτή αλήθεια επιβεβαιώνει ολόκληρη η διαδρομή που ακολούθησε, αυτό που οι άλλοτε σύντροφοί τους στον ΣΥΡΙΖΑ συνηθίζουν να αποκαλούν πια «ομάδα Τσίπρα», από τη στιγμή που έκαναν τη μεγάλη κωλοτούμπα εμπαίζοντας τον λαό που είχαν καλέσει να πει το «ηρωικό όχι» στο δημοψήφισμα που οργάνωσαν. Ολα τα μέτρα που πήραν και συνεχίσουν να παίρνουν. Μερικά όμως από αυτά ξεπερνούν σε προκλητικότητα, με το ανάλγητο του χαρακτήρα τους, ό,τι δεν μπορούσε κανείς να διανοηθεί ότι θα συμβεί. Ο,τι δεν θα τολμούσε καν να σκεφθεί μια «δεξιά» κυβέρνηση.

Τελευταίο δείγμα αισχρής συμπεριφοράς, αυτό που προωθείται εις βάρος χιλιάδων συνταξιούχων. Εκείνων που ελάμβαναν το ΕΚΑΣ ως συμπλήρωμα στη σύνταξή τους. Το θεσπισμένο από τις κυβερνήσεις του Ανδρέα Παπανδρέου. Τον οποίο -τι ειρωνεία και πρόκληση!- θέλουν να τιμήσουν οι σημερινοί εξουσιαστές. 

Δεν φτάνει που τους κόβουν αυτό το επίδομα. Αλλά κατά παράβαση και των ευρωπαϊκών αξιών και του πνεύματος του ελληνικού Συντάγματος, θέλουν η απόφασή τους να έχει αναδρομική ισχύ από την 1η Δεκεμβρίου του 2015. Και να επιστρέψουν οι γερόντισσες και οι γέροντες που ζουν με συντάξεις πείνας, το ποσόν που έλαβαν ως ΕΚΑΣ, αυτούς τους 6 μήνες «ως αχρεωστήτως καταβληθέν». Με παρακράτηση τους ενός τρίτου από τη σύνταξή τους, ώσπου να εξοφληθεί το «χρέος». Αιδώς… αχρείοι!

Γ.Π. Μασσαβέτας

giorgis@massavetas.gr