Παρασκευή, 03 Ιουνίου 2016 18:04

Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης: Tα 6 σημεία για την επιτυχία (μέρος 1ο)

Γράφτηκε από την

Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης, ένας θεσμός που ξεκίνησε από την Ελλάδα και επιστρέφει για ακόμη μία φορά το 2021. 14 ήταν οι πόλεις από τη χώρα μας που υπέβαλαν τη σχετική αίτηση, με την Καλαμάτα, την Ελευσίνα και τη Ρόδο να είναι πλέον στην τελική φάση, έχοντας και οι τρεις στραμμένο το βλέμμα τους προς τον ερχόμενο Νοέμβριο, όταν και θα ανακοινωθεί ποια θα είναι η πόλη που κερδίζει τον πολυπόθητο αυτόν τίτλο. 

Είναι γεγονός πως η Καλαμάτα, έχοντας πλέον προκριθεί στην τελική τριάδα του διαγωνισμού, βρίσκεται σε εγρήγορση ούτως ώστε να καταφέρει να αντεπεξέλθει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο στις απαιτήσεις του θεσμού και να παρουσιάσει τον φάκελό της. Ποιες είναι, όμως, εκείνες οι προϋποθέσεις που καθιστούν ικανή μια πόλη να φιλοξενήσει για έναν ολόκληρο χρόνο τον τίτλο; 

Οταν γίνεται λόγος για έναν τίτλο, ο οποίος, όπως είναι φυσικό, θα δοθεί κατόπιν αξιολόγησης, γίνεται κατά ανάγκη λόγος και για τα κριτήρια εκείνα που θα διαδραματίσουν τον πιο σημαντικό ρόλο αναφορικά με το αποτέλεσμα. 

Η συμβολή στη μακροπρόθεσμη στρατηγική, η Ευρωπαϊκή διάσταση, το πολιτιστικό και καλλιτεχνικό περιεχόμενο, η ικανότητα υλοποίησης, η προβολή και η διαχείριση, είναι τα έξι βασικά κριτήρια που θα σφραγίσουν την έκβαση του διαγωνισμού. Αλλά τι σημαίνει ακριβώς το καθένα από αυτά; Ας δούμε παρακάτω πιο αναλυτικά τα τρία πρώτα κριτήρια. 

Συμβολή στη μακροπρόθεσμη στρατηγική

Ολόκληρο το έτος κατά το οποίο μια πόλη είναι Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης κατακλύζεται από ποικίλες πολιτιστικές εκδηλώσεις. Αυτό είναι, άλλωστε, το προφανές. Το στοίχημα σε αυτήν την περίπτωση είναι οι παραπάνω εκδηλώσεις να εναρμονίζονται με την υπάρχουσα πολιτιστική στρατηγικής της πόλης και να της προσδίδουν οφέλη με μακροπρόθεσμο χαρακτήρα. Με αυτόν τον τρόπο ο θεσμός δεν θα είναι απλώς μια σημαντική δράση που πραγματοποιήθηκε ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, αλλά μέσω του μόνιμου χαρακτήρα στον οποίο αποβλέπει, θα συμβάλει στην περαιτέρω ανάπτυξη της πόλης, αφήνοντας το στίγμα του.

Ευρωπαϊκή διάσταση

Ο Ευρωπαϊκός χαρακτήρας του θεσμού, δεν αποτελεί απλώς ένα σημαντικό στοιχείο, αλλά αναπόσπαστο κομμάτι του. Η αναζήτηση και η ανάδειξη των κοινών χαρακτηριστικών και των καθολικών αξιών μεταξύ των διαφόρων πολιτισμών της Ευρώπης είναι το σημείο αναφοράς του τίτλου. Οι πόλεις επικοινωνούν μεταξύ τους τροφοδοτώντας η μία την άλλη με ανθρώπινο δυναμικό, ιδέες και τεχνογνωσία, συνθέτοντας με αυτόν τον τρόπο ένα πολυπολιτισμικό μωσαϊκό. Επομένως, το εκάστοτε πολιτιστικό πρόγραμμα της κάθε διοργανώτριας πόλης οφείλει να εξυπηρετεί τον παραπάνω σκοπό και να ορίζει τους ανάλογους στόχους. 

Το πολιτιστικό και καλλιτεχνικό περιεχόμενο

Το πολιτιστικό και καλλιτεχνικό περιεχόμενο αποτελεί το ορόσημο της διεκδίκησης του τίτλου αφού σε αυτό συγκεντρώνεται η ουσία του τελευταίου. Ενα πολιτιστικό πρόγραμμα πρέπει να καθιστά σαφές το όραμά του, του οποίου οι ιδέες, οι συλλογισμοί και οι απόψεις οφείλουν παράλληλα να συγκλίνουν. Απαραίτητη προϋπόθεση, όμως, σε αυτό είναι η ενεργή συμμετοχή των καλλιτεχνών και των πολιτιστικών οργανώσεων εντός κι εκτός της πόλης, που μέσω δράσεών τους καλούνται να εξασφαλίσουν την απαιτούμενη πληθώρα πολιτιστικών εκδηλώσεων. 

Τα παραπάνω αποτελούν τα τρία από τα έξι κριτήρια που θα οριστικοποιήσουν το αποτέλεσμα και θα εξασφαλίσουν στην πόλη τον τίτλο της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης. Με τα υπόλοιπα τρία σκοπεύουμε να ασχοληθούμε σε ένα επόμενο άρθρο. 

Γραφείο Υποψηφιότητας "KALAMATA:21"

* Διαβάστε το 2ο μέρος του άρθρου εδώ