Δευτέρα, 13 Ιουνίου 2016 17:22

Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης: Tα 6 σημεία για την επιτυχία (μέρος 2ο)

Γράφτηκε από την

Ο θεσμός που ξεκίνησε πριν από 31 χρόνια στην Αθήνα, η οποία ήταν και η πρώτη πόλη που υποδέχτηκε τον τίτλο το 1985, επιστρέφει στην Ελλάδα για 4η φορά το 2021. Ο λόγος για την Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης. 

Βουκουρέστι, Κλουζ-Ναπόκα, Μπάια Μάρε, Τιμισοάρα από Ρουμανία, μία πόλη από το Μαυροβούνιο ή από τη Σερβία, και Καλαμάτα, Ελευσίνα, Ρόδος από Ελλάδα, διεκδικούν πλέον τον ίδιο τον τίτλο και βρίσκονται στην τελική φάση του διαγωνισμού. Μία μόνο πόλη από κάθε χώρα θα τα καταφέρει - και οι νικήτριες θα φιλοξενήσουν ταυτόχρονα τον τίτλο το 2021. 

Ποιες είναι, όμως, οι προδιαγραφές που πρέπει να πληροί μια πόλη ούτως ώστε να κριθεί κατάλληλη για να φιλοξενήσει τον τίτλο; 

Στο προηγούμενο άρθρο αναλύσαμε τα 3 από τα 6 αυτά κριτήρια, και συγκεκριμένα αναφερθήκαμε α) στη συμβολή στη μακροπρόθεσμη στρατηγική, β) στην ευρωπαϊκή διάσταση και γ) στο πολιτιστικό και καλλιτεχνικό περιεχόμενο.

Η ικανότητα υλοποίησης, η προβολή και η διαχείριση, είναι τα υπόλοιπα 3 βασικά κριτήρια που θα κρίνουν το αποτέλεσμα του διαγωνισμού. Ας τα δούμε παρακάτω πιο αναλυτικά:

Ικανότητα υλοποίησης

Τοπικές, περιφερειακές και εθνικές αρχές οφείλουν όχι μόνο να εγγυηθούν για τη σωστή υλοποίηση όλων όσα έχουν σχεδιαστεί, αλλά και να μπορούν να δεσμευθούν για την τελευταία. Το κριτήριο αυτό διασφαλίζει το αποτέλεσμα, ελέγχοντας κατά κάποιον τρόπο αν όλα όσα έχουν προγραμματιστεί μπορούν να γίνουν πράξη την περίοδο που η πόλη θα είναι Ευρωπαϊκή Πολιτιστική Πρωτεύουσα. Η πολιτική ηγεσία που ενδεχομένως να έχει αλλάξει δεν πρέπει να επηρεάσει καθόλου τη διαδικασία της υλοποίησης. Επιπλέον, οι επαρκείς και βιώσιμες υποδομές είναι καθοριστικής σημασίας. 

Προβολή 

Είναι πολύ σημαντικό να αποδειχθεί ότι τόσο οι τοπικές αρχές όσο και η τοπική κοινωνία θέλουν αυτόν τον τίτλο. Η ενεργή συμμετοχή των κατοίκων μιας πόλης που είναι υποψήφια Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τον τίτλο - και η προετοιμασία του φακέλου τούς χρειάζεται ως αρωγούς. 

Το ενδιαφέρον των πολιτών πρέπει να είναι έκδηλο. Οι νέοι, αλλά και άτομα κάθε ηλικίας, οι περιθωριοποιημένες και ευπαθείς κοινωνικά ομάδες, άλλωστε, είναι αυτοί που στην ουσία δίνουν «σάρκα και οστά» στο θεσμό και φέρονται ως κοινωνοί του όλου εγχειρήματος. 

Διαχείριση 

Η διαχείριση αφορά τόσο τη φάση της προετοιμασίας όσο και το έτος του τίτλου, αλλά και την περίοδο μετά από αυτόν. Σε όλες αυτές τις φάσεις είναι απαραίτητη η δημιουργία μιας αποτελεσματικής στρατηγικής, για την άντληση κεφαλαίων και τον προτεινόμενο προϋπολογισμό, ακόμη και με την αναζήτηση πολλές φορές οικονομικής στήριξης από προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ενωσης. 

Στο πλαίσιο της διαχείρισης συμπεριλαμβάνεται και η μορφή της διοικητικής δομής που θα περατώσει το εγχείρημα, ενώ το έργο της το συμπληρώνουν οι εκάστοτε διαδικασίες για τον ορισμό των γενικών και καλλιτεχνικών διευθυντών και των αρμοδιοτήτων τους, καθώς και η στρατηγική μάρκετινγκ και επικοινωνίας. 

«Η Ευρωπαϊκή Πολιτιστική Πρωτεύουσα οφείλει να επικεντρωθεί στο μέλλον της Ευρώπης» έχει λεχθεί από τον πρόεδρο της δωδεκαμελούς Επιτροπής εμπειρογνωμόνων για την Ευρωπαϊκή Πολιτιστική Πρωτεύουσα, Στιβ Γκριν. 

Και τα 6 κριτήρια, λοιπόν, είναι εξίσου σημαντικά για την επιλογή και οφείλουν να... «βλέπουν προς το μέλλον». 

 

Γραφείο Υποψηφιότητας KALAMATA:21

* Διαβάστε το 1ο μέρος του άρθρου εδώ


NEWSLETTER