Πέμπτη, 18 Αυγούστου 2016 22:21

Ανώτατο όριο ηλικίας για τους οδηγούς διά νόμου

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(3 ψήφοι)
Ανώτατο όριο ηλικίας για τους οδηγούς διά νόμου

 

Συγκλονισμένο παραμένει το πανελλήνιο από την τραγωδία της Αίγινας, που στοίχισε τη ζωή σε 4 ανθρώπους και από την οποία τραυματίστηκαν τουλάχιστον 16 άτομα.

Ως θύτης φέρεται ο 76χρονος χειριστής του ταχύπλοου σκάφους, που ουσιαστικά εμβόλισε τη λάντζα. Οπως ήταν λογικό άνοιξε μία μεγάλη συζήτηση για το πώς είναι δυνατόν ένας άνθρωπος σε αυτή την ηλικία να ανανεώνει το δίπλωμα οδήγησης, η οποία επεκτάθηκε στη συνέχεια και σε αντίστοιχα παραδείγματα στα αυτοκίνητα και τα μηχανάκια.

Πολλοί μάλιστα υποστηρίζουν ότι αυτοί που θα πρέπει να... κόψουν την οδήγηση σε άτομα από μία ηλικία και πάνω είναι πρώτα οι συγγενείς τους, ώστε να προστατέψουν πρώτα τους ίδιους και μετά τους υπόλοιπους οδηγούς. Στα λόγια αυτό πάντως είναι πολύ πιο εύκολο απ' ό,τι στην πράξη. Για να το διαπιστώσετε μπορείτε να ρωτήσετε κάποιον από τον κοινωνικό σας περίγυρο, ο οποίος να το έχει ήδη επιχειρήσει.

Μοναδικός τρόπος για να σταματήσουν να υπάρχουν οδηγοί από μία ηλικία και επάνω είναι μόνο ο νόμος, ο οποίος θα θέτει δεσμευτικά ανώτατο ηλικιακό όριο οδήγησης, ανεξάρτητα από το εάν οι ιατρικές του εξετάσεις είναι καθαρές. 

Ενας γνωστός πρόσφατα επιχείρησε να παρομοιάσει την ηλικία με το αλκοόλ, λέγοντας ότι όπως όταν έχεις πιει μία ποσότητα αλκοόλ νομίζεις ότι είσαι μια χαρά για να οδηγήσεις και ότι δουλεύουν πλήρως τα αντανακλαστικά σου, αλλά την κρίσιμη ώρα γίνεται η στραβή, έτσι και με την προχωρημένη ηλικία, όσο καλές κι αν είναι οι εξετάσεις σου, είναι πολύ πιθανό μία αδιαθεσία να φέρει τα πάνω κάτω.

Οση συζήτηση κι αν κάνει η οικογένεια κάποιου για να τον πείσει να σταματήσει την οδήγηση, αν δεν επιβληθεί διά νόμου δεν πρόκειται να υπάρξει κανένα αποτέλεσμα και θα συζητάμε τα ίδια για πολλά ακόμα χρόνια.

 

Υ.Γ.: Προφανώς και δεν ευθύνονται για όλο αυτό το χάλι στους δρόμους οι ηλικιωμένοι, αλλά η... δραστηριότητα ορισμένων δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητη.


NEWSLETTER