Τρίτη, 30 Αυγούστου 2016 22:48

Αποτιμώντας την 4η Λευκή Νύχτα

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(3 ψήφοι)

 

 

Στην ιστορία πέρασε πλέον η 4η Λευκή Νύχτα στην Καλαμάτα. Κατά κοινή ομολογία ο κόσμος που βγήκε στους δρόμους από το βράδυ του Σαββάτου έως και τα ξημερώματα της Κυριακής ήταν πάρα πολύς, πιθανόν ο περισσότερος από τις προηγούμενες τρεις χρονιές και από την εμβόλιμη Κόκκινη Νύχτα, του περασμένου χειμώνα. Προσπαθώντας λοιπόν να αποτιμήσουμε τη διοργάνωση και κρίνοντας από πλευράς ανταπόκρισης των Καλαματιανών και των επισκεπτών προφανώς χαρακτηρίζεται ως άκρως θετική.

Πόσο επιτυχημένη ήταν όμως η 4η Λευκή Νύχτα από εμπορικής πλευράς και πόσο καλά πήγε για τους επαγγελματίες της πόλης; Κοινή διαπίστωση είναι ότι οι μεγάλοι κερδισμένοι του περασμένου Σαββατόβραδου είναι οι επαγγελματίες εστίασης του ευρύτερου κέντρου της μεσσηνιακής πρωτεύουσας, καθώς καφετέριες, μπαρ, ψησταριές και μεζεδοπωλεία... ξεπούλησαν. Δεν είναι όμως εύκολο να βγάλουμε ανάλογα συμπεράσματα και για τα εμπορικά καταστήματα, καθώς το ταμείο του καθενός είναι αυτό που λέει την πραγματική αλήθεια. 

Αρκετοί προσπάθησαν να βγάλουν συμπεράσματα από τις τσάντες που κρατούσαν οι πολίτες απολαμβάνοντας τη βόλτα τους στην πόλη, αλλά αυτό δεν είναι ενδεικτικό. Μάθαμε λοιπόν ότι κάποιοι βόλταραν κρατώντας από καθόλου έως λίγες τσάντες, ενώ υπήρξαν και αυτοί που ήταν φορτωμένοι σαν... γαϊδούρια.  Συζητώντας με αρκετά άτομα για τη Λευκή Νύχτα τα τελευταία 24ωρα συναντήσαμε δύο διαφορετικές προσεγγίσεις. Αλλοι μιλούν για πολλή δουλειά και στα μαγαζιά και άλλοι για... ψόφια πράγματα. Γι' αυτό και λίγο πιο πάνω αναφέραμε ότι υπεύθυνη απάντηση επί της κίνησης μπορεί να δώσει κάθε επαγγελματίας ξεχωριστά κρίνοντας από την κίνηση που είχε το δικό του κατάστημα.

Εξάλλου η εμπειρία των τριών πρώτων διοργανώσεων δείχνει ότι η Λευκή Νύχτα σημαίνει αυτόματα και τη λήξη της θερινής περιόδου σε επίπεδο διασκέδασης και πλέον ο κόσμος στρέφεται από το παραλιακό μέτωπο στην πλατεία και στο Ιστορικό Κέντρο. Με αυτό το δεδομένο ίσως ο χρόνος διοργάνωσης της Λευκής Νύχτας να κρίνεται κάπως άστοχος και πιθανόν η δημοτική αρχή να πρέπει να επανεξετάσει το θέμα ενόψει της συνέχειας.

 

ΥΓ: Αγνωστο και δυστυχώς μη μετρήσιμο είναι για μία ακόμα χρονιά το ποσοστό των επαγγελματιών που ήταν συνεπείς απέναντι στους εργαζόμενους, που απασχόλησαν για αρκετές ώρες το βράδυ του Σαββάτου. Το γνωρίζουν κατά περίπτωση μόνο οι ίδιοι και οι αντίστοιχοι υπάλληλοι.