Πέμπτη, 08 Σεπτεμβρίου 2016 22:42

Τα "κρίμα" και τα "γιατί" δεν λύνουν το πρόβλημα

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

 

Καταστροφή χωρίς προηγούμενο στη σύγχρονη ιστορία της Μεσσηνίας ήταν αυτή που ζήσαμε χθες στην περιοχή. Τρεις χαμένες ζωές, τεράστιες καταστροφές σε περιουσίες, πολύ μεγάλες απώλειες σε καλλιέργειες και ζωικό κεφάλαιο και μαζί με αυτά θλίψη, θυμός, μα πάνω απ' όλα προβληματισμός. 

Προβληματισμός σε πρώτη φάση για το αν από μία πιθανή προσεχή κακοκαιρία θα ξαναζήσουμε τέτοιες καταστάσεις, δεδομένων των ήδη πληγωμένων υποδομών, και στη συνέχεια για το πώς πραγματικά φτάσαμε ως εδώ και η περιοχή ήταν ουσιαστικά στο έλεος του Θεού.

Αν και οι ώρες παραμένουν κρίσιμες, καλό θα ήταν να αναζητήσουμε τις ευθύνες στο σύνολό τους. Είχαν λοιπόν γίνει καθαρισμοί ρεμάτων και φρεατίων σε όλες αυτές τις περιοχές που επλήγησαν; Πώς επηρέασαν την απορροή των υδάτων τα διάφορα έργα κάθε κλίμακας που βρίσκονται σε εξέλιξη, από τον περιφερειακό της Καλαμάτας μέχρι και την πιο απλή παρέμβαση; Υπάρχει πραγματικά ένα ολοκληρωμένο σχέδιο αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο; Και αν ναι, γιατί αυτό δεν έχει γίνει γνωστό στους πολίτες, ώστε να γνωρίζουν πώς πρέπει να δράσουν σε τέτοιες κρίσιμες στιγμές;

Τόσο τα παραπάνω, όσο και διάφορα άλλα ερωτήματα έθεταν χθες μέσω της “Ε” αρκετοί πολίτες, που αγανακτισμένοι ζητούσαν βοήθεια για να διασώσουν τις περιουσίες τους. Απάντηση σε αυτά μπορούν και πρέπει κάποια στιγμή να κληθούν να δώσουν όλοι οι εμπλεκόμενοι δημόσιοι φορείς.

Θα ήταν όμως μεγάλη παράλειψη εάν δεν αναφερόμασταν και στις ευθύνες που έχουμε και εμείς ως πολίτες, θεωρώντας ότι διάφορες πράξεις μας δεν πρόκειται να συντελέσουν στο να δούμε στη δική μας περιοχή εικόνες σαν κι αυτές που είχαμε συνηθίσει να βλέπουμε σε δελτία ειδήσεων να λαμβάνουν χώρα σε άλλες ηπείρους. Συμπολίτες μας μπάζωσαν ρέματα, παραγνωρίζοντας ότι κάποια στιγμή η φύση θα πάρει πίσω ό,τι της ανήκει. Σταθήκαμε αδιάφοροι απέναντι σε μικρές ή μεγαλύτερες φθορές δημοσίων υποδομών σκεπτόμενοι... ωχαδερφίστικα.

 

Για όλα όσα ζήσαμε όχι μόνο χθες, αλλά και σε παλαιότερες μικρότερης κλίμακας καταστροφές, οι ευθύνες έχουν φυσικά ποσοστιαίο επιμερισμό και προφανώς οι επίσημοι φορείς είναι αυτοί που πρέπει να το δουν πιο σοβαρά. Ας μην αρκεστούμε όμως αυτές τις ώρες μόνο στα “κρίμα” και στα “γιατί”, αλλά ας δούμε πώς θα μειώσουμε από εδώ και πέρα τις πιθανότητες για κάτι ανάλογο. Αλλωστε, από ό,τι φαίνεται, η κλιματική αλλαγή φέρνει τη χώρα μας όλο και πιο κοντά σε τροπικές συνθήκες. Το γνωρίζουν αυτό οι δήμαρχοι;