Τετάρτη, 26 Οκτωβρίου 2016 21:21

Πολύ χαρούμενη μέρα γιατί γίνονται τα σημαντικά

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)
Πολύ χαρούμενη μέρα γιατί γίνονται τα σημαντικά

 

«Πολύ χαρούμενη», χαρακτήρισε τη χθεσινή μέρα ο δήμαρχος Καλαμάτας Π. Νίκας, λόγω της έναρξης του έργου αποχέτευσης ομβρίων στον παλιό εθνικό δρόμο, από τη Θουρία έως το Νοσοκομείο, στον Αντικάλαμο. Εργο που πρόκειται να αντιμετωπίσει τα πλημμυρικά φαινόμενα σε έναν από τους πιο σημαντικούς, αν όχι τον πιο σημαντικό δρόμο της Μεσσηνίας.

Η χθεσινή μέρα ήταν «πολύ χαρούμενη», γιατί επιπλέον έγινε η δημοπρασία στο υπουργείο Υποδομών για τις μελέτες αντιπλημμυρικής προστασίας του ποταμού Πάμισου από το φράγμα του Αρι έως τις εκβολές του στη θάλασσα και τις μελέτες περιβαλλοντικής αξιοποίησης εκβολών και παρόχθιας ζώνης μέχρι την είσοδο της Μεσσήνης, καθώς και της εκβολής στο Κουλντούκι, προεκτιμώμενης αμοιβής 2.709.116,85 ευρώ.

Το γεγονός ότι κατατέθηκαν 5 προσφορές από ισάριθμες συμπράξεις γραφείων μελετών και συνολικά 35 γραφεία με πτυχία όλων των τάξεων Α’ έως και Ε’, επιβεβαιώνει τη μεγάλη σημασία των μελετών. 

Σύμφωνα με την ενημέρωση, το σύνολο των προς μελέτη έργων εξασφαλίζουν: Τη διευθέτηση του ποταμού Πάμισου από το φράγμα Αρι μέχρι τις εκβολές του στην θάλασσα σε μήκος 9 χλμ. περίπου. Τη διευθέτηση του ρέματος Μπούκας και των συμβαλλόντων ρεμάτων, μήκους 10 χλμ. περίπου. Τη διευθέτηση του ποταμού Αρι από τη γέφυρα προς τον οικισμό Αίπειας μέχρι τον Α.Κ. 18 (Μεσσήνη - Θουρία), μήκους 5 χλμ. περίπου. Την οριοθέτηση των παραπάνω τμημάτων. Τον έλεγχο τόσο της υφιστάμενης λειτουργίας του φράγματος Αρι και του ρόλου του στην αντιπλημμυρική προστασία της περιοχής όσο και της κατασκευής του φράγματος, βάσει του οποίου και εφόσον απαιτηθεί θα εκπονηθεί μελέτη έργων συντήρησης. Επίσης, στα πλαίσια των παρεμβάσεων στο φράγμα θα συνταχθεί εγχειρίδιο συντήρησης και λειτουργίας, ενώ προβλέπεται και αντιπλημμυρική προστασία του αεροδρομίου. 

Αν σκεφθεί κανείς τις καταστροφές που έγιναν από τη θεομηνία της 7ης Σεπτεμβρίου, από τον Πάμισο και το φράγμα στον Αρι και την προβληματική συμπεριφορά του ποταμού Αρι ή τις εικόνες στον παλιό εθνικό δρόμο, στα Επείγοντα του Νοσοκομείου, καταλαβαίνει κανείς ότι επιτέλους δρομολογούνται ή υλοποιούνται έργα, που έπρεπε να είχαν γίνει εδώ και χρόνια. Εργα ουσίας, ποιότητας και προστασίας ζωής, που κακώς δεν αποτελούσαν προτεραιότητα, γιατί θεωρείτο πως δεν έφερναν ψήφους.

Είναι ντροπή να έχουμε φθάσει στο 2016 και να μιλάμε τώρα για διευθέτηση και οριοθέτηση του Πάμισου, από το φράγμα του Αρι έως εκβολές του, καθώς και για την αντιπλημμυρική προστασία του αεροδρομίου.

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 26 Οκτωβρίου 2016 16:17

NEWSLETTER