Σάββατο, 29 Οκτωβρίου 2016 16:04

Τώρα τρέξιμο για τα κρουαζιερόπλοια

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(3 ψήφοι)

 

Πάνω από 20.000 επισκέπτες έχουν μεταφέρει έως τώρα στη Μεσσηνία για φέτος τα δύο μεγάλα κρουαζιερόπλοια "Costa Neoclassica" και "Costa Neoromantica" ακόμα και σε... νεκρές περιόδους. Ορατός είναι όμως πλέον ο κίνδυνος, όπως αναδεικνύεται και από το πρόσφατο πρώτο θέμα της “Ε”, τα δύο αυτά εντυπωσιακά σκάφη να μην πιάσουν Καλαμάτα την επόμενη χρονιά.

Ο λόγος δεν φαίνεται να έχει άμεση σχέση με την Ελλάδα, αλλά μάλλον πρόκειται για... παράπλευρη απώλεια της ασταθούς κοινωνικοπολιτικής κατάστασης στην Τουρκία.

Εφόσον αυτοί οι αρνητικοί οιωνοί επιβεβαιωθούν, πρόκειται για σοβαρό πισωγύρισμα για την τοπική τουριστική οικονομία. Κι αυτό γιατί χρόνο με το χρόνο η Καλαμάτα φαίνεται να είχε επενδύσει αρκετά πράγματα στην -ολιγόωρη μεν, διόλου αμελητέα δε- παρουσία χιλιάδων επιβατών των κρουαζιερόπλοιων. 

Προφανώς και πλέον απαιτείται αρκετό τρέξιμο και πολλή δουλειά για την κάλυψη του διαφαινόμενου χαμένου εδάφους κι ο κλήρος πέφτει πρωτίστως σε αυτούς που εκ των θέσεών τους όλο αυτό το διάστημα διατυμπανίζουν ότι ειδικεύονται στην προσέλκυση νέων επισκεπτών από διάφορες αγορές.

Και μάλλον ήρθε η ώρα να περάσουν σε πρακτικό επίπεδο οι προ μηνών επαφές του δημάρχου Καλαμάτας με την Ενωση Εφοπλιστών, ώστε να βρεθούν λύσεις για τη διατήρηση πρωτίστως -και βλέπουμε μελλοντικά και για αύξηση- των κρουαζιερόπλοιων, που θα καταπλέουν από το 2017 στη μεσσηνιακή πρωτεύουσα.

Αστάθμητοι παράγοντες και θολό κοινωνικοπολιτικό τοπίο στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο υπήρχαν και θα συνεχίσουν να υπάρχουν, γι' αυτό και δεν θα πρέπει να αποτελούν πλέον έκπληξη τέτοιες ειδήσεις. Ας διδαχθούμε τουλάχιστον ότι δεν πρέπει να επαναπαυθούμε στο γεγονός ότι όπως κι αν έχει, ο τουρισμός θα έρθει. Υπάρχουν ήδη εδώ και χρόνια ώριμες τουριστικές αγορές, αλλά και άλλοι επίδοξοι προορισμοί εντός και εκτός Ελλάδος, που καιροφυλακτούν να καρπωθούν τυχόν απώλειες από δικές μας ή όχι ενέργειες.

 

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 27 Οκτωβρίου 2016 17:09