Τρίτη, 03 Ιανουαρίου 2017 21:18

Τι προσδοκά η Καλαμάτα από τη νέα κυκλοφοριακή μελέτη;

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

Με μία εν δυνάμει καλή είδηση άνοιξε για την πόλη της Καλαμάτας το 2017.

Κι αυτό γιατί, όπως έγινε γνωστό, εξασφαλίστηκε χρηματοδότηση 86.000 ευρώ από το Πράσινο Ταμείο για τη διενέργεια γενικής κυκλοφοριακής μελέτης με σκοπό να μπει τάξη στα ζητήματα καθημερινής κινητικότητας στην πόλη.

Εγινε λοιπόν το πρώτο βήμα με την εξασφάλιση μέρους του ποσού που θα απαιτηθεί για μία σοβαρή μελέτη, η οποία θα καθορίσει σε μεγάλο βαθμό την πορεία της μεσσηνιακής πρωτεύουσας. Θετικό φυσικά είναι το γεγονός ότι η δημοτική αρχή ανακινεί πλέον το θέμα του κυκλοφοριακού και στη σχετική ανακοίνωση μάλιστα το συνδυάζει με τα νέα δεδομένα που δημιουργεί η πλήρης λειτουργία του περιφερειακού.

Ο τρόπος που θα γίνει η κυκλοφοριακή μελέτη και το χρονοδιάγραμμα του εγχειρήματος πάντως αποτελούν σημαντικούς παράγοντες για την εξέλιξή της, αλλά παράλληλα είναι πολύ χρήσιμο να μάθουμε ξεκάθαρα ποιες είναι οι προθέσεις και ποιο το όραμα γενικότερα, που έχει (εάν έχει) η δημοτική αρχή για το κυκλοφοριακό στην πόλη, ή εάν θα περιμένουν τα στοιχεία που θα προκύψουν από τη μελέτη για να... ανοίξουν τα χαρτιά τους.

Προτεραιότητα στους πεζούς στην πράξη με πεζοδρόμηση κι άλλων οδών, δημιουργία ευνοϊκού περιβάλλοντος για χρήση ποδηλάτου, όχι μόνο για αναψυχή, αλλά και για καθημερινή μετακίνηση, προώθηση μέσων μαζικής μεταφοράς με επέκταση του σχετικού δικτύου και σε νέες περιοχές κ.ά. είναι ορισμένα από τα σενάρια, που σίγουρα θα εξεταστούν με βάση τους κυκλοφοριακούς φόρτους, που θα καταγραφούν σε διάφορες χρονικές περιόδους. Εχει όμως ιδιαίτερη σημασία να δούμε ποια είναι η στάση του Δήμου Καλαμάτας στην πράξη απέναντι στις αναγκαίες αλλαγές, οι οποίες εκ των πραγμάτων απαιτούν μία σειρά παρεμβάσεων και από τη δική του πλευρά, όπως διανοίξεις δρόμων, έγκαιρη δέσμευση χώρων για συγκεκριμένες χρήσεις κ.ά.

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 03 Ιανουαρίου 2017 23:08