Τετάρτη, 04 Ιανουαρίου 2017 19:44

Πάνω από όλα το δημόσιο συμφέρον 

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Πάνω από όλα το δημόσιο συμφέρον 

Δεν πρόλαβα να γράψω για θετική εξέλιξη, επιτέλους, για το πολύπαθο ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων στην Περιφέρεια Πελοποννήσου με την κοινή υπουργική απόφαση έγκρισης της ΣΜΠΕ του ΠΕΣΔΑ και καταγράφηκαν επιφυλάξεις,  προβληματισμοί και αμφισβητήσεις για το κατά πόσο μπορεί να υλοποιηθεί το σχέδιο.

Και αναρωτιέσαι: Τι είναι εκείνο που προκάλεσε όλες αυτές τις αντιδράσεις, από τους υποστηρικτές της υλοποίησης της ΣΔΙΤ της Περιφέρειας με ανάδοχο την ΤΕΡΝΑ, αφού το σχέδιο "φωτογραφίζει" την εφαρμογή της ΣΔΙΤ;

Είναι κάποιες σημαντικές προβλέψεις της απόφασης, που είναι στη σωστή κατεύθυνση, περιβαλλοντικά, αλλά και όσον αφορά την προάσπιση του δημοσίου συμφέροντος.

Προβλέπεται χαρακτηριστικά: «Η συνολική δυναμικότητα των Μονάδων Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ) είναι της τάξης των 200.000 tn/έτος (υπολειμματικών) σύμμεικτων ΑΣΑ, αλλά η ποσότητα που θα υφίσταται διαχείριση σ’ αυτές αναμένεται να μειώνεται με το χρόνο, ως αποτέλεσμα της πρόληψης δημιουργίας αποβλήτων, της Διαλογής στην Πηγή, και της αύξησης των ποσοστών ανακύκλωσης και ανάκτησης, με απώτερη προοπτική αυτή να διαμορφωθεί στα επίπεδα των 100.000 tn/έτος».

Μπορεί κάποιος πολίτης να διαφωνεί με τη συγκεκριμένη πρόβλεψη; Μόνο αν δεν θέλει την προστασία του περιβάλλοντος και υπηρετεί ιδιοτελή συμφέροντα και σκοπιμότητες, μπορεί να έχει αντιρρήσεις και να αντιδρά.

Εδώ που έχουμε φθάσει, απαιτούνται συνεννόηση και διάθεση συνεργασίας, αμοιβαίοι συμβιβασμοί και προάσπιση του δημοσίου συμφέροντος, για να δοθεί λύση για τα σκουπίδια. Αλλιώς...

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 04 Ιανουαρίου 2017 17:17

NEWSLETTER