Σάββατο, 07 Ιανουαρίου 2017 17:45

Ιατρικό απόρρητο ή... προφάσεις εν αμαρτίαις

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)
Ιατρικό απόρρητο ή... προφάσεις εν αμαρτίαις

 

Ποικίλα σχόλια συγκέντρωσε το πρόσφατο ρεπορτάζ της συναδέλφου Νικολέττας Κολυβάρη για το κατά πόσο είναι έτοιμοι οι επαγγελματίες υγείας στη Μεσσηνία για να προσαρμοστούν με την πληρωμή τους από τους ασθενείς μέσω πλαστικού χρήματος. 

Αυτό που προκάλεσε κυρίως τον σχολιασμό αναγνωστών ήταν η στάση της πλειοψηφίας των μελών του Ιατρικού Συλλόγου Μεσσηνίας, που υποστηρίζουν ότι δεν πρέπει να είναι υποχρεωτική η εγκατάσταση POS στα ιατρεία, καθώς έτσι είναι δυνατόν να... πληγεί το ιατρικό απόρρητο. 

Στο ίδιο ρεπορτάζ πάντως διαβάζουμε, ότι “το υπουργείο Οικονομικών έχει διαβεβαιώσει ότι δεν θα φαίνεται στο σύστημα το όνομα και η ειδικότητα του γιατρού παρά μόνο ο προσωπικός κωδικός του - κι επομένως διασφαλίζεται το ιατρικό απόρρητο του ασθενούς”.

Παρόλα αυτά και πριν το υπουργείο προχωρήσει σε διευκρινίσεις, προφανώς, μιλάμε για δυνατότητα και όχι υποχρέωση πληρωμής του γιατρού μέσω κάρτας. Αυτό σημαίνει δηλαδή ότι όποιος ασθενής έχει πρόβλημα να φαίνεται στο τραπεζικό σύστημα η ειδικότητα του γιατρού που επισκέφθηκε, θα μπορεί να πληρώσει, όπως και σήμερα με μετρητά.  

Πέραν μάλιστα από το περιβόητο αφορολόγητο, που θα “χτίζεται” με τη χρήση πλαστικού χρήματος και για όσο ακόμα εφαρμόζονται περιορισμοί στην κίνηση κεφαλαίων, κάθε καταναλωτής πρέπει να έχει τη δυνατότητα πληρωμής με κάρτα, εφόσον δεν θέλει να “τρώει” το όριο αναλήψεων των 840 ευρώ ανά δεκαπενθήμερο. 

Ας ελπίσουμε λοιπόν στη γενική συνέλευση του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου στις 8 Φεβρουαρίου να πρυτανεύσει η (κοινή) λογική και να αποδεχθούν οι γιατροί στο σύνολό τους τη χρήση POS για την πληρωμή τους, για να μην δίνουν λαβή στον καθένα να κάνει λόγο για... προφάσεις εν αμαρτίαις.

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 05 Ιανουαρίου 2017 19:24

NEWSLETTER