Κυριακή, 08 Ιανουαρίου 2017 20:07

Η Καλαμάτα, τα “αδέλφια” της και το “Πάμε πακέτο”

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Η Καλαμάτα, τα “αδέλφια” της και το “Πάμε πακέτο”

Αντιπροσωπεία από την επαρχία Τσιν Χάι της δυτικής Κίνας επισκέφθηκε προ ημερών την Καλαμάτα συζητώντας με τη δημοτική αρχή το ενδεχόμενο συνεργασιών στον τομέα του τουρισμού και της εξαγωγής γεωργικών προϊόντων.

Κάτι λιγότερο από... 2.000 χλμ. ανατολικότερα βρίσκεται και η επαρχία Σαανσί και η πόλη της Σιάν, με την οποία από το 2008 η Καλαμάτα έχει αδελφοποιηθεί. Από τότε πέρασαν 8 χρόνια, με τις προσδοκίες για εποικοδομητική συνεργασία ανάμεσα στις δύο πλευρές να περιορίζονται στην ανταλλαγή μερικών ταξιδιών (ένα από την Καλαμάτα προς την Κίνα και 2-3 αντίστροφα) και στη σεναριολογία για... επικείμενη φιλοξενία στη Μεσσηνία μέρους της γνωστής διεθνώς και άκρως εντυπωσιακής έκθεσης του Πήλινου Στρατού από τερακότα, που έμεινε φυσικά απλώς στο επίπεδο της προσπάθειας.

Η κινεζική επαρχία όμως δεν είναι η μοναδική περιοχή της Γης με την οποία η μεσσηνιακή πρωτεύουσα έχει συνάψει αδελφοποίηση. Οπως μπορεί κάποιος να βρει στην ιστοσελίδα του Δήμου Καλαμάτας (εάν δεν θυμάται), η πόλη έχει κατά σειρά αδελφοποιηθεί με την Αγλαντζιά της Κύπρου το 1993, με την Μπιζέρτα της Τυνησίας το 1997, με την πόλη Γουέστ Τόρενς της Αδελαΐδας στη Νότια Αυστραλία το 1999, με την πόλη Ρίμνικου Βίλτσεα της Ρουμανίας το 2002, με την Αμιούν του Βορείου Λιβάνου επίσης το 2002 και με το Μεσολόγγι το 2009. Παράλληλα το 2009 η Καλαμάτα είχε... υιοθετήσει και την ακριτική Νίσυρο.

Είναι αρκετά δύσκολο να θυμηθούμε ορισμένες από τις έως τώρα συνεργασίες της Καλαμάτας με τις παραπάνω περιοχές, με εξαίρεση την προαναφερθείσα με την Κίνα και την εκατέρωθεν φιλοξενία κατασκηνωτών πριν πολλά χρόνια με την περιοχή της Αγλαντζιάς.

Προφανώς υπάρχουν αρκετές δυσκολίες για την πλήρη ανάπτυξη σχέσεων σε διάφορα επίπεδα μεταξύ της Καλαμάτας και όλων αυτών των περιοχών, αλλά όχι και σε τέτοιο βαθμό ώστε οι σχέσεις των... αδελφών σήμερα να θυμίζουν περιπτώσεις σαν κι αυτές που βλέπουμε κατά καιρούς στη γνωστή τηλεοπτική εκπομπή “Πάμε πακέτο”.

Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 08 Ιανουαρίου 2017 09:42

NEWSLETTER