Τετάρτη, 08 Φεβρουαρίου 2017 23:07

Με συνεννόηση η λύση για τα πυρηνελαιουργεία

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

Σε θετική κατεύθυνση είναι οι έλεγχοι στα καμιναέρια των πυρηνελαιουργείων του νομού, που πραγματοποιεί το Κλιμάκιο Ελέγχου Ποιότητας Περιβάλλοντος (ΚΕΠΠΕ) Μεσσηνίας με τη συνδρομή πιστοποιημένου εργαστηρίου.

Είναι μια πρωτοβουλία που πρέπει να ολοκληρωθεί και να οδηγήσει σε χρήσιμα συμπεράσματα και κυρίως σε αποφάσεις και μέτρα εφικτά, που θα γίνουν πράξη και θα δώσουν λύσεις.

Οι έλεγχοι αφορούν δειγματοληψίες σε καμινάδες από διαφορετικά ξηραντήρια σε 2 πυρηνελαιουργεία της ΒΙΠΕ Μελιγαλά και 2 στον κάμπο Καλαμάτας - Μεσσήνης. Και γίνονται μετά από ενημέρωση των πυρηνελαιουργείων, προκειμένου να κάνουν τις απαιτούμενες τεχνικές παρεμβάσεις για τη διευκόλυνση της δειγματοληψίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες μας, η προσπάθεια αυτή δεν έχει τη συναίνεση όλων των πυρηνελαιουργών. Κάποιοι αντιδρούν και δε δέχονται όλες τις μετρήσεις, θεωρώντας πως δεν είναι αξιόπιστες. Και αυτό είναι αρνητικό, γιατί για να βελτιωθεί και να αλλάξει η κατάσταση προς όφελος των πολιτών, απαιτείται συνεννόηση και συνεργασία.

Η Περιφερειακή Ενότητα οφείλει να συνεχίσει και να ολοκληρώσει την προσπάθεια που ξεκίνησε με την έρευνα του "Δημόκριτου". Οφείλει τα συμπεράσματα της έρευνας και των ελέγχων που γίνονται, να τα κοινωνήσει και να τα προωθήσει στο υπουργείο Περιβάλλοντος. Και να πιέσει όλα αυτά να μη μείνουν στα χαρτιά και στις μελέτες, αλλά να γίνουν αποφάσεις και νόμοι του κράτους, με προτεραιότητα στην προστασία του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας. 

Αυτό δε σημαίνει πως το κράτος κυνηγάει και διώκει την επιχειρηματικότητα και τη λειτουργία των πυρηνελαιουργείων. Πέρα από την εφαρμογή και την πιστή τήρηση των νόμων και των εγκεκριμένων περιβαλλοντικών όρων, που αποτελεί υποχρέωση των επενδυτών, υπάρχει και η υποχρέωση του κράτους. Αν χρειαστούν επενδύσεις κι εκσυγχρονισμοί, το κράτος οφείλει να στηρίξει και να επιδοτήσει. Τα χρηματοδοτικά μέσα υπάρχουν. Η καλή θέληση και ο κοινός σκοπός δείχνουν το δρόμο της λύσης. Η σημερινή εικόνα που βιώνουν οι πολίτες με το νέφος και τη δυσοσμία, δεν τιμάει κανέναν και κυρίως αποτελεί ντροπή για μια οργανωμένη κοινωνία.

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 08 Φεβρουαρίου 2017 18:16