Τρίτη, 11 Οκτωβρίου 2011 14:51

1,2 εκ. ευρώ το κόστος των αιρετών

Γράφτηκε από τον 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)Δημήτρης Πλεμμένος

Επίκαιρες είναι τις τελευταίες μέρες οι μειώσεις στα παραστατικά προέδρων, αντιπροέδρων και μελών Δ.Σ. δημοτικών επιχειρήσεων και νομικών προσώπων στην Καλαμάτα. Η εξέλιξη προκάλεσε αντιδράσεις στους κύκλους της δημοτικής αρχής, όσο ήπια κι αν ήταν η αντίδραση των... θιγόμενων ενώπιον του δημάρχου. Αξιοσημείωτο είναι πάντως το παράδειγμα του Γιώργου Νταγιόπουλου που έχει παραιτηθεί από τα παραστατικά των συνεδριάσεων της ΔΕΥΑΚ. Με αφορμή σχόλιο αναγνώστη της "Ε" προσπαθήσαμε να δούμε πόσο... θα κοστίσουν οι αιρετοί στο Δήμο Καλαμάτας για την τρέχουσα θητεία των 3,5 χρόνων.
Συγκεκριμένα ο δήμαρχος κοστίζει στο Δήμο Καλαμάτας 4.800 ευρώ, άρα επί 3,5 χρόνια 201.600 ευρώ. Στο 40% του δημάρχου ανέρχονται οι απολαβές του προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου δηλαδή 1.920 ευρώ. Αρα 1.920 Χ 12 Χ 3,5 = 80.640. Στις 2.400 ευρώ (50% του δημάρχου) ανέρχονται οι μισθοί των 6 αντιδημάρχων. Αρα οι 6 υψηλόβαθμοι αιρετοί κοστίζουν συνολικά 2.400 Χ 6 Χ 12 Χ 3,5 = 604.800 ευρώ. Ας περάσουμε τώρα στους δημοτικούς συμβούλους. Στο Δήμο Καλαμάτας έχουμε 41. Τα παραστατικά ανά συνεδρίαση ανέρχονται στα 90 ευρώ και πληρώνονται το πολύ μέχρι 3 συνεδριάσεις το μήνα. Επειδή όμως συνήθως οι συνεδριάσεις δεν ξεπερνούν τις δύο το μήνα έχουμε και λέμε: 41 Χ 90 Χ 2 Χ 12 Χ 3,5 χρόνια = 309.960 ευρώ.
Αθροίζοντας τα παραπάνω έχουμε ένα ποσό της τάξεως του 1.197.000 ευρώ. Τόσο λοιπόν θα κοστίσουν για την τρέχουσα δημοτική περίοδο οι αιρετοί στο Δήμο Καλαμάτας. Τα ποσά αυτά υπόκεινται σε σημαντικές φορολογικές κρατήσεις ανάλογα με τη θέση και σίγουρα αυτά που μπαίνουν στην τσέπη των αιρετών είναι λιγότερα. Σκοπός άλλωστε αυτού του άρθρου δεν ήταν ο έλεγχος στο πορτοφόλι των αιρετών, αλλά η καταγραφή των ποσών που βγαίνουν από τα δημοτικά ταμεία για να καλυφθούν μικτά οι αντιμισθίες των... εκλεκτών του καλαματιανού λαού.

Σχόλια  

0 # tsakistielia 11-10-2011 17:54
Με 40% φορολογούνται δήμαρχος και αντιδήμαρχοι για το σύνολο των αποδοχών τους (αθροιστικά) από όπου και εάν προέρχονται.
Ξεχάσατε να συνυπολογίσετε τις εισφορές στο ασφαλιστικό ταμείο του δημάρχου,για το κύριο και ξεχασμένο,από αυτόν,επάγγελμά του,οι οποίες πληρώνονται από το δημόσιο.
Δεν συνυπολογίσατε τους δύο επιπλέον μισθούς,για κάθε έναν από αυτούς (δήμαρχο και αντιδημάρχους), που αφορούν το δώρο χριστουγέννων (ένας μισθός) και πάσχα - διακοπών (άλλος ένας μισθός).Δηλ.επί 14 μήνες αντί 12 ανά έτος.
Επίσης,δεν συνυπολογίσατε τις μίζες από τα έργα δήμου ΔΕΥΑΚ,για το ακριβές ύψος των οποίων μάθαμε εμείς και ο δήμαρχος ένα μήνα πριν τη λήξη της προηγούμενης θητείας του (είχε γραφτεί και στον τοπικό τύπο,ως ευτράπελο !).
Κατά μία έννοια,αυτές,εμ είς οι δημότες τις χρεωνόμαστε για να τις μοιράζονται μεταξύ τους οι εξυπνάκιδες που αναθέτουν τα έργα και γινονται αυτοί αδίκως πλουσιότεροι.
Δεν συνυπολογίσατε τα έξοδα μετακίνησης και διαμονής του δημάρχου,στα διάφορα και ασυνήθιστα πυκνά ταξίδια του (υπηρεσιακά - και πού ξέρουμε ότι δεν κάνει και τις ιδιωτικές δουλειές του παράλληλα ?)που πληρώνονται πάλι από το δημοτικό ταμείο.
Αλλά και το κόστος των εξυπηρετήσεων των τυχερών ευνοούμενων των αιρετών,όταν αυτό μεταφράζεται σε χρήμα (πχ προσλήψεις,διάθ εση μηχανημάτων και προσωπικού για εξυπηρετήσεις φίλων ιδιωτών,κλπ).
Ώστε,με αυτά και αυτά,το συνολικό κόστος να υπερβαίνει κατά πολύ το ποσό των υπολογισμών σας.(235.200 μισθοί δημάρχου + 94.080 πρ.δημ.συμβ. + 705.600 αντιδήμαρχοι + 309.960 σύμβουλοι = 1.341.840 + τα λοιπά κόστη που κωδικοποιώ και επισημαίνω).
Επίσης,αντιδήμαρχοι προερχόμενοι από την ΔΕΗ και από ΔΕΚΟ ως ενεργοί υπάλληλοί ή συνταξιούχοι,απ αγορεύεται από την ισχύουσα νομοθεσία να λαμβάνουν μισθό αντιδημάρχου (ασχέτως αν η ψωροκώσταινα βρίσκει τρόπους να ξεπερνά τα εμπόδια του Νόμου και ονομάζει τον μισθό ''έξοδα παράστασης'','' διάφορα έξοδα'' ή ό,τι άλλο εμπνευστεί).
Απάντηση | Απάντηση με παράθεση | Παράθεση

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση


NEWSLETTER