Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Πέμπτη, 13 Οκτωβρίου 2011 13:03

Εξάρτηση από το Ιντερνετ

Γράφτηκε από την
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Θέματα εξάρτησης από το Ιντερνετ αφορούν ένα στα τρία αιτήματα, από τα 2.500 που έχει δεχτεί συνολικά στα δύο χρόνια της λειτουργίας του το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου, που εδρεύει στο Νοσοκομείο Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού». Το ίδιο διάστημα στη γραμμή βοήθειας «ΥποΣΤΗΡΙΖΩ», οι κλήσεις για θέματα συμπεριφορών εξάρτησης έφτασαν τις 829, ενώ οι κλήσεις για θέματα εκφοβισμού και ηλεκτρονικής παρενόχλησης ξεπέρασαν τις 100. Τα στοιχεία αυτά έδωσε στη δημοσιότητα το κέντρο, ενώ ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι σε μεγάλο αριθμό -ποσοστό 41,28%- τα αιτήματα ήταν από γονείς που αναζητούσαν πληροφορίες για την ασφαλή χρήση του Διαδικτύου από τα παιδιά τους.
Στοιχεία τα οποία θα πρέπει να προβληματίσουν τους γονείς αλλά και τους εκπαιδευτικούς κατά πόσο οι έφηβοι αλλά και παιδιά μικρότερης ηλικίας είναι σε θέση να διαχειριστούν ωφέλιμα τις δυνατότητες που τους προσφέρονται στο Διαδίκτυο. Ο εθισμός στο Διαδίκτυο, που είναι μια νέα μορφή εξάρτησης, μάλλον βρίσκει τους γονείς ανέτοιμους να αντιμετωπίσουν μια τέτοια κατάσταση και πολύ περισσότερο να καταφέρουν να θέσουν όρια στη χρήση του από τα παιδιά τους. Αλλωστε ανεκπαίδευτοι οι περισσότεροι από αυτούς στη χρήση του Ιντερνετ αδυνατούν να προετοιμάσουν τα παιδιά τους για τους ηλεκτρονικούς κινδύνους. Χρειάζεται λοιπόν πρώτα απ' όλα οι ίδιοι οι γονείς να γνωρίσουν το Ιντερνετ αλλά και οι εκπαιδευτικοί και οι σύλλογοι γονέων πρέπει να αναλάβουν πρωτοβουλίες στο θέμα αυτό, πριν το φαινόμενο πάρει εκρηκτικές κοινωνικές διαστάσεις.
Εξάλλου, σύμφωνα με τα στοιχεία του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου, μεγάλη αύξηση έχει παρατηρηθεί στις κλήσεις που γίνονται στην γραμμή βοήθειας «ΥποΣΤΗΡΙΖΩ» από επαγγελματίες ψυχικής υγείας και εκπαιδευτικούς, κάτι που επίσης είναι ενδεικτικό για την έκταση του προβλήματος.

Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 05 Αυγούστου 2012 20:10