Τρίτη, 14 Μαρτίου 2017 21:31

Ο (σωστός) τουρισμός μπορεί να δώσει λύσεις

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Ο τουρισμός βρίσκεται αυτές τις ημέρες στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας στη Μεσσηνία, καθώς μεταξύ άλλων ξεκίνησε το 6ο Σχολείο Τουρισμού.

Από την πρώτη κιόλας ημέρα της τρέχουσας διοργάνωσης το ενδιαφέρον των συμμετεχόντων ήταν μεγάλο.

Γεγονός, που για μία ακόμα χρονιά επιβεβαιώνει όχι μόνο το ενδιαφέρον πρόγραμμα, που καταρτίζουν οι διοργανωτές, αλλά και τη “δίψα” που υπάρχει, ειδικά σε νέους ανθρώπους, για επιμόρφωση στο γνωστικό πεδίο του τουρισμού. Κάτι που είναι αρκετά πιο θελκτικό, όταν γίνεται από ανθρώπους που δεν αρκούνται στη θεωρητική ακαδημαϊκή γνώση, αλλά αποτελούν, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, μέρος της τουριστικής βιομηχανίας. 

Παράλληλα η σημερινή ημέρα συμπίπτει με την πρώτη άφιξη κρουαζιερόπλοιου στην Καλαμάτα για το 2017. Χρειάστηκε να φθάσουμε στα μισά του τρίτου μήνα του έτους για να καταπλεύσει το πρώτο κρουαζιερόπλοιο στην πόλη, κάτι που προξενεί εντύπωση με βάση τα γνωστά δεδομένα της τελευταίας διετίας και που κρατάει “ζωντανή” τη συζήτηση για το τι έχει να κερδίσει τελικά η Μεσσηνία από αυτήν τη μορφή τουρισμού.

Την ίδια ώρα, μόνο ως θετική μπορεί να χαρακτηριστεί η είδηση ότι 25 Ασιάτες σπουδαστές Σχολής Καλών Τεχνών βρέθηκαν χθες για αρκετές ώρες στην Κορώνη και εμπνεόμενοι από το όμορφο τοπίο εξασκήθηκαν στο σχέδιο. Πρόκειται για μία αρκετά διαδεδομένη δραστηριότητα διεθνώς, η οποία θα μπορούσε να αποτελέσει έναν ακόμα στόχο για προσέλκυση νέων επισκεπτών. Ο συνδυασμός, δηλαδή, τουρισμού και εξάσκησης τέχνης θα μπορούσε να εξεταστεί ως μία μορφή, που θα έβρισκε πρόσφορο έδαφος στη Μεσσηνία, δεδομένου του ποικιλόμορφου τοπίου που έχει από το ένα άκρο στο άλλο.

Πρέπει επιτέλους να συνειδητοποιήσουμε ότι ο τουρισμός είναι μαζί με την αγροτική οικονομία οι παράγοντες, που μπορούν να απογειώσουν τη Μεσσηνία και να της δώσουν συγκριτικά πλεονεκτήματα έναντι άλλων περιοχών, ακόμα και μέσα στη βαθιά κρίση. Το στοίχημα όμως είναι πώς θα δομηθεί τελικά το τουριστικό προϊόν, ώστε να είναι πραγματικά ελκυστικό και να ξεφεύγει από το γνωστό μοτίβο.

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 14 Μαρτίου 2017 21:38