Σάββατο, 25 Μαρτίου 2017 21:52

Αριστερή και υπεύθυνη πολιτική είναι η πρόταση και η ανάληψη ευθύνης

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

 

Αντιδρούν όλοι για τη δημιουργία ΧΥΤΕΑ (Χώρου Υγειονομικής Ταφής Επικίνδυνων Αποβλήτων) στη Μεγαλόπολη, στα ορυχεία της ΔΕΗ.

Τελευταία αντέδρασε και η "Αγωνιστική Πρωτοβουλία Πελοποννήσου", η περιφερειακή παράταξη της Λαϊκής Ενότητας. 

Καταγγέλλει την κυβέρνηση και τον περιφερειάρχη κι εκτιμά πως «η επιλογή αυτή, της χωροθέτησης ΧΥΤΕΑ στην περιοχή της Μεγαλόπολης εξυπηρετεί ευρύτερους πολιτικούς και οικονομικούς σχεδιασμούς».

Για παράταξη της αντιπολίτευσης, θεσμική και θεμιτή είναι η κριτική και η αντίδραση. Στην κατεύθυνση αυτή και παραπέρα ακόμα, όπως ζητεί, να συμφωνήσουν και άλλες παρατάξεις και φορείς, αντιπολιτευτικοί στην κυβέρνηση: «Να αποδώσει η κυβέρνηση τις παραχωρημένες εκτάσεις στο Λεκανοπέδιο (45.000 στρέμματα) μετά την εκμετάλλευσή τους από τη ΔΕΗ στην τοπική κοινωνία, για να αξιοποιηθούν για αναπτυξιακούς σκοπούς».

Ομως, κάπου πρέπει να γίνει ο ΧΥΤΕΑ. Οπως κάπου πρέπει να γίνουν και οι μονάδες επεξεργασίας των απορριμμάτων, είτε της ΤΕΡΝΑ, είτε των δήμων, στην περίπτωση της τοπικής διαχείρισης. Ποιος θα αποφασίσει το πού θα γίνουν; Η κυβέρνηση; Η Περιφέρεια, οι δήμοι, οι τοπικές κοινωνίες δεν έχουν λόγο; Δεν πρέπει να αναλάβουν ευθύνη και να κάνουν πρόταση; Μόνο για αντιρρήσεις και αντιδράσεις είναι οι δήμοι και οι τοπικές κοινωνίες; Είναι αριστερή και προοδευτική πολιτική, να γκρινιάζεις, να διαμαρτύρεσαι και να αντιδράς μόνο; Ποιος θα προτείνει το πού θα γίνουν οι ΧΥΤΕΑ, οι μονάδες επεξεργασίας των απορριμμάτων, οι χώροι φιλοξενίας των προσφύγων, οι αξιοπρεπείς χώροι εγκατάστασης των τσιγγάνων; 

 

Κάπου πρέπει να ταφούν τα επικίνδυνα απόβλητα. Κάπου πρέπει να επεξεργαστούν τα σκουπίδια, με τον καλύτερο επιστημονικά και περιβαλλοντικά τρόπο. Κάπου στην Πελοπόννησο, στη Μεσσηνία, στη Λακωνία, στην Αρκαδία πρέπει να φτιαχτούν ανθρώπινοι χώροι για τους πρόσφυγες. Η περιφερειακή και η τοπική αυτοδιοίκηση, οι τοπικές κοινωνίες δεν πρέπει να έχουν λόγο; Εκτός και αν υπεύθυνος λόγος είναι να πάνε στην πόρτα του γείτονα. Αριστερή και υπεύθυνη πολιτική είναι η πρόταση και η ανάληψη ευθύνης.